1.  Aho Elisabet: SISAR ****

383. s Otava 2011

Romaani sisällissodan ajalta, liki pääosassa Diakonialaitos. Hyvän pohjatyön on Elisabet kirjaansa tehnyt. Teksti on painavanpuoleista viihdekirjallisuutta, ja hyvä niin. Kirjastosta.

 

2. TENERIFFA

144 s. Tammi 2007

Puerto de la Cruzin matkaa varten läpiluettu Berlitzin matkaopas. Oma.

 

3.  Toppila Heikki: AURINGON NOUSUN MAAHAN ***

160 s. Wsoy 1926

Kuolemasta on kysymys, ja kansanuskomuksista. Aaveita vilisee veikeästi ja tukahdutettu lempi muhii. Pisteet pitkälle mielenkiinnostavuuden piikkiin. Oma kirja.

 

4. Hietamies Laila: HYLÄTYT TALOT AUTIOT PIHAT ***

351 s. SSK 1983

Talvisotakuvausta siviiliväestön kannalta vuodelta 1944. Sarjan kaksi edellistä osaa olivat tietenkin inhimillisempiä ja siksi kiinnostavampia. Oma ulkoisesti kelvoton kirjakerhokirja, jonka ostimme vain halutessamme juuri nyt juuri tämän lukea. Nimensäkin on entinen omistaja leikannut irti.

 

5. Väisänen Hannu: APUPATA ***

220 s. Otava 2011

Yhteenveto Väisäsen lehtiin kirjoittamista kolumneista. Osan olin jo ennen lukenut. Rattoista tekstiä. Kirjaston kirja.

 

6. Seppänen Unto: SYNNIN MIILU ***

460 s. Otava 1941

Talvella metsähangella tapahtuvassa sysimiilun poltossa murhataan julma valtion tarkkailuvirkamies. Tapahtuu lie 1800-luvulla, Venäjän vallan aikana.Ei tämä silti dekkari ole, vaan syvälti ryvetään synnissä ja katumuksessa. Raippoihin tai Siperiaan päädytään. Sivuilla 332-339 on ihmissusikertomus. Oma kirja.

 

7. Haavisto Pekka: ANNA MUN KAIKKI KESTÄÄ

183 s. Wsoy 2011

Vaalikirjahan tämä. Alun lievän omaan pesään vedon jälkeen teksti on asiallista ja viisasta. Ilman tätäkin olisin hänelle ääneni presidentinvaalissa antanut. Kirjaston kirja.(Nimellä ei siis ole mitään tekemistä puolison toilailujen kanssa)

 

8. Bonnet Jacques: KIRJASTON HENGET *

157 s. Tammi 2011 (Jyrki Kiiskinen)

Täysin käsittämätöntä, kuinka tästä aiheesta on onnistuttu kirjoittamaan näin tylsä kirja. Tietenkin osaltaan on kyse kulttuurierosta – sivukaupalla luetellaan teoksia, joita ei ole suomennettu ja joista en ole kuullut koskaan mainittavankaan. Mutta jokin muukin mättää. Ikään kuin ilo ja into olisivat kaukana. Siellä täällä kirkasti lukua jokin muilta lainattu tekstinkatkelma, joiden ansiosta pääsin kirjan loppuun. Kirjastosta.

 

9. Dominquez Carlos Maria: PAPERITALO ***

134 s. Basam 2006 (Einari Aaltonen)

Keino päästä eroon liioista (?) kirjoista? Niistä voi muurata talon.Teoksessa Kirjaston henget tähän Paperitalo-kirjaan viitataan muutaman kerran, jotenluin sen. Pieni herkkupala. Kirjastosta.

 

10. Kallas Aino: TÄHDENLENTO *

258 s. Otava 1915.

Tämän pitäisi olla virolaisen runoilijan Lydia Koidulan elämäkerta. Olisin halunnut lukea jotain Koidulan elämästä ja tuotannosta. Mutta tekstistä 95 prosenttia on kyökkipsykologiaa. Kallas on 1935 julkaissut kirjasta laajennetun painoksen, ehkä siinä on asiallisempaa tietoa. Oma antikvariaatista Jyväskylässä ostamani kirja.

 

11. Himmi Tauno: LAUKON VALTIATAR **

243 s. Karisto 1948

Elinan surma-legendaan löyhästi perustuva kertomus, jossa luterilaisuuteen ollaan katolisessa Suomessa ensi kertoja tutustumassa. Liekö teksti aiottu alkujaan teatterikappaleeksi, kovin siltä paikoin tuntuu. (Himmi on kirjoittanut näytelmän Elina Klauntytär Kurki, vuosilukua en löytänyt.)

Oma antikvariaattikirja.

 

12. Railo Eino: HAVUSEPPELE ****

336 s. Wsoy 1934 3.p

Vaikuttavan vanhahtava kertomus Kainuun perukoilta.Osmo Iisalonakin tunnettu mies on paljon kirjoittanut, ja taidanpa lisääkin häneltä lukea. Oma kirja.

 

13. Lounaja Heikki: LAUTTA OHITTAA KYLÄN ***

214 s. Otava 1953 3.p

Mehevä sekoitus eräkirjaa, kyläelämän kuvausta, miehentappoa ja pontikankeittoa. Taustalla kulkee tukinuittolautta omaa tietään. Oma kirja.

 

14. Reinke Joh.: LUONNONTIETEELLISIÄ ESITELMIÄ 1

75 s. Gummerus 1908 (Ludv. Kesäniemi)

Saksalainen kasvitieteen professori kyseenalaistaa evoluutioteorian sekä viimeisessä osassa haukkuu pataluhaksi Ernst Haeckelin, joka näitä oppeja kannattaa. Oma nide Pielaveden kirpputorilta.

 

15. Paasilinna Arto: HIRTTÄMÄTTÖMIEN LURJUSTEN YRTTITARHA **

318 s. Wsoy 1998

Ei aivan toivoton kuvitelma, liki fantasiatavaraa. Lainakirja Tereriffan hotellin hyllyystä.

 

16. Hare Cyril: SYYLLINEN, SYYLLISEMPI, VIATON ***

318 s. Wsoy 1989 (Suomentajaseminaari) Sapo 328

Osin ihan vetäviä salapoliisikertomuksia. Oma kirja, luettu hotellissa Puerto Cruzissa.

 

17. Ferrars Elisabeth: NORSUNLUUSAMMAKON ARVOITUS **

222 s. Wsoy 1985 (Hanno Vammelvuo) Sapo 290

Rauhallista, jopa viipyilevää kerrontaa joka ei suuremmin yllätä. Oma kirja, jonka jätin hotellin hyllyyn.

 

18. Kettu Katja: KÄTILÖ *****

345 s. Wsoy 2011

Vanhaan mieheen vaikuttavan jäljen jättänyt kertomus Lapista, ihmisistä ja sodasta. Eikä mistään noista. Kielellinen räjähdys.Vastaavaa en muista lukeneeni.Kirjaston pikalaina.

 

19. Hietamies Laila: VIERAILLA POLUILLA, OUDOILLA OVILLA **

379 s. Otava 1983

Kannakselais-sarja jatkuu.Kolmen ensimmäisen osan väleissä kului aina 10 vuotta. Tämä on suoraa jatkoa edelliseen, ja jännite laskee. Oma kirja.

 

 

20. Bagh Peter von: JUNASSA ****

255 s. Love/Wsoy 2011

Pienikokoinen kirja junan ja elokuvan kohtaamisesta. Vaan suuripa on sisältö ja kieli on rautaa. Oma Jyväskylän Vanhasta Antikvariaatista ostettu kirja.

 

21. Hietamies Laila: EDESSÄ ELÄMÄN VIRRAT **

448 s. Otava 1984 2.

Suoraa jatkoa edelliselle kannakselaisteokselle. Keskittyy Laura-tyttöön, joka lie Lailan omakuva. Loppu latistuu naiiviin tunteellisuuteen.Oma kirja.

 

22. Penttilä Simo: NAURAVAN KUOLEMAN MAA ***

178 s. Otava 1954

Kirjoitettuaan Meksikosta melkoisen joukon T.J.A. Heikkilä-kirjoja, Simo Penttilä (Oik. Uuno Hirvonen) lähti käymään maassa. Matkakirja on kirjoitettu hieman Herra ja Ylhäisyys-tyyliin. USA:ssakin pyörähdetään ja laivalla Atlantin yli matkustetaan. Aikansa tuote. Oma kirpputorikirja.

 

23. Nesboe Jo: LEPAKKOMIES *

398 s. Like 2009 (Loisto) (Outi Menna)

Liian pitkä, kiinnostavuus hukkuu monin paikoin. Epämiellyttävä sankarihahmo, lisäksi epäpäteväja–kelpo työssään. Toisen pisteen vei tuhkatiheä englanninkielisten lauseiden tyrkyttäminen.Jos keskustelu Australiassa käydään englanniksi, miksi käännöksessä pitää jatkuvasti syöttää englanninkielisiä toteamuksia. Näin tietenkin alkuperäistekstissäkin, ei Mennan syytä. Oma pokkari.

 

24. KOKEMATON KUMMITUS **

140 s. Tammi 1973 Toim. Ritva-Liisa Pihlhjerta. (Raija Mattila)

Peruskamaa, joka piti lukea periaatteen vuoksi. Oma kirjaston poistoteos.

 

25. Seppänen Unto: MYRSKY JA AURINKO ***

205 s. Otava 1931

Markku ja hänen sukunsa-trilogian ensimmäinen osa. Teos kertoo kirjailijan omasta suvusta ja elämästä Karjalassa. Mielihyvin loputkin trilogiasta luen, hyllyssä jo odottavat. Oma kirja, jossa Seppäsen nimikirjoitus ja numero 22.

 

26. Kettu Katja: HITSAAJA *****

348 s. Wsoy 2008

Hieno, vahva ja kielellisesti taitava kokonaisuus.Hyvin samaa maata kuin Kätilö (18). Oma Varkauden Portista ostettu kirja.

 

27. Metropoliitta Panteleimon: MURHA KIRKONKYLÄSSÄ ***

214 s. Myllylahti 2011

Viattoman viihteellistä luettavaa, jossa henkilöitäkin hahmotellaan. Kolmas tähti kuitenkin Pantsulle sympatialisää. Valamon kirjaston kirja, luettu Uuden Valamon luostarin rauhassa.

 

28. Pärnänen Aapo: OMALLA KONNULLA

70 s. Ws 1901 (Wsoy vasta alkaen 1904)

Huvinäytelmä kolmessa näytöksessä.Seurantaloissa varmasti naurunpyrskettä aiheuttanut teksti, jossa taka-ajatuksena on parantaa torppariväestön asemaa.Kirjastosta lainattu teos, koetan selvittää Pärnäsen mahdollisia scifi-ulottuvuuksia. Tässä niitä ei ole.

 

29. Aapeli: PIKKU PIETARIN PIHA ****

156 s. Wsoy 1958 2.p

Hersyvän huumorin täyttämä teos, jossa ihmistä ymmärretään.Pietari keskustelee myös Jumalan kanssa hyvinkin konkreettisesti, kuten isä Camillo,mikä asettaa kirjan fantasiahyllyyn. Oma kirpputorikirja.

 

30. Pärnänen Aapo: OIKEALLA URALLA

50 s. U. V. Telén & C:o1901

Huvinäytelmä kolmessa näytöksessä. Varoitellaan viinapirusta ja pohditaan naisen asemaa, mutta avaruudessa ei seikkailla. Kirjaston kirja.

 

31. Hurtta Boris: ILKEITÄ KRAPUJA

40 s. Kamala Ukko 2012 WHH 190

Mieltäni ylensi krapu ”Iloitkaa kirjoista torilla”. Boriksen taivas eroaa minun taivaastani vain siten, että minun taivaassani on kesä ja Luukas saapuu soutamalla tervatulla veneellä narisevin airoin. Oma.

 

32. Seppänen Unto: EVAKKO ****

398 s. Otava 20046.p (1954)

Erkki Tantun kuvitus.Kertomus evakkotiestä ennen Talvisotaa, sen aikana ja sen jälkeen. Hyvinkin vaikuttava teos, joka tuntuu hieman hajoavan lopussa. Mukana Kai Laitisen asiantunteva jälkisana. Kirjaston kirja.

 

33. Järventaus Arvi: JA ELÄINTEN HENKI OLI RATTAISSA… ***

279 s. Wsoy 1934 2.p

Alaotsikon mukaan ”Romaani veturimaailmasta”. Toki niinkin, mutta etenkin lutterinuskosta ja (ääri)oikeistolaisuudesta. Mielenkiinnon vuoksi suostun kuitenkin antamaan kolme täplää. Oma kirja.

 

34. Meri Veijo: TUKIKOHTA ***

146 s. Otava 1964 2.p

Romaani, joka on kirjoitettu näytelmämuotoon vuorosanoineen. Taas yksi kertomus sodan älyvapaudesta. Ja kuitenkin sotia pidetään maailmassa luonnollisina ja ymmärrettävinä. Ja paskat. Oma kirja.

 

35. Aapeli: MEIDÄN HERRAMME MUURAHAISIA ***

146 s. Wsoy 1954 2.p

Enpä ole ennen lukenut. Oudon raadollisia kertomuksia, Mollbergin elokuva sulosomistaa tekstin tuntemattomaksi. Oma kirpputorikirja.

 

36. Kolkkala Väinö: ELÄMÄN MURHE ***

196 s. Otava 1915

Hämmästyttävän tuoretta tekstiä mieheltä, joka on paljon toimittanut ja kirjoittanut (mm. 24 kirjaa).Maaseutukuvaus, jossa on kitkeriäkin sivuvärejä. Luen muutakin, jos satun hänen kirjojaan löytämään.Oma kirpputoriostos.

 

37. Kaste Anni: MARRASKUUN ILTA ***

143 s. Otava 1913

Viehkoja vanhanmallisia novelleja, joiden äärellä vanhan sydän heltyy.Lydia Hilden on kirjan omistanut, ehkäpä nutturapäinen täti, joka kyynelsilmin on näihin kertomuksiin tutustunut. Oma kirpputorikirja.

 

38. VAELTAJAN KERTOMUKSET

176 s. Otava 1977(Kääntäjää ei kerrota, tarkistus Arkkipiispa Paavali)

Kirja lähinnä Jeesuksen rukouksesta (Herra Jeesus Kristus, armahda minua). Eräs ortodoksimaailman tunnetuimmista kirjoista. Naiivihan tämä on, ja vahvistaa niiden uskoa, jotka jo uskovat. Oma kirpputorikirja.

 

39. Wilkuna Kyösti: MIEKKA JA SANA   I  ****

390 s. Wsoy 1938 4.p

Historiallisia keromuksia, joita lukee ennen kaikkea mielenkiinnon eikä niinkään kirjallisten seikkojen vuoksi. Ensimmäisessä osassa kuljetaan luolakansasta uskonpuhdistukseen asti. Oma kirja.

 

40. Takala Elsi: EVAKKOMUNKIT HEINÄVEDELLÄ ****

330 s. Valamon luostari 2011

”Uuden Valamon arkea 1940 – 73”.Hienosti kuvitettu isokokoinen teos, kiinnostava teksti ja uljas ulkomuoto. Tässäpä mainio kirja asiasta kiinnostuneille, joista minä tietenkin olen yksi.Neulamäen kirjaston kirja.

 

41. Jokinen Seppo: RÄÄTÄLÖITY RATKAISU **

301 s. Karisto 2010

Ammattitaidolla sujuvasti kirjoitettu dekkari, joka kuitenkin on juoneltansa täynnä tyhjää.Henkilökuvia koetetaan kehitellä, eikä sekään oikein luonnistu. Harmi, olen pitänyt Koskis-kirjoista. Kirjaston teos.

 

42. Björkman Hannu-Pekka: KADONNEET ASKELEET *****

175 s. Kirjapaja 2011

”Matkoja aikaan ja taiteeseen”.Kirja on pieni kaunis helmi, joka tuntuu säteilevän hyvää oloa ympärilleen.Pisteytyksessä ns. henkilökohtaislisä, mikä tarkoittaa, että teos on nykäissyt juuri minua.Kirjastosta.

 

43. Arijoutsi: VINTTI PIMEÄNÄ **

95 s. Otava 1962 2.p

Ennen vanhaan näitä arijoutseja, olleja ja aapeleita oli hauskojaan kirjoittamassa paljonkin.Kevyttä kamaa tämäkin kirja, joskin joissain pakinoissa tuntuu takana olevan hieman aivopesunkin yritystä.Lyhytproosan tilan lienevät vieneet salatut yms. televisioelämät. Oma kirpputorikirja.

 

44. Schmemann Alexander: SUURI PAASTO

172 s. Ortodoksinen veljestö 19822.p

Rippi-isältäni lainaksi saatu teos, jossa selvennetään Suuren Paaston ideaa. Hyödyllinen teos, joka selittää, mitä ja miksipaaston aikana tehdään. Ei mikään keittokirja, vaan perinteen selvitys ja käyttäytymisopas.

 

45. Kukkonen Jussi: RATAVARTIJAN KAUNIS INKERI ***

296 s. Karisto 1947

Elokuvan tästä kirjasta vähän aikaa sitten televisiosta näin. Sujuvaa on teoksen suomenkieli, neljännen pisteen vei löperö loppu, joka tietenkin oli aikansa vaatimus. Eihän paha voinut muuta saada kuin palkkansa. Kukkonen tosin lievensi tuomiotaan päähenkilöille. Ehkä he vielä saavat joskus toisensa…Oma kirpputorikirja, jo toinen höyryveturiteos tänä keväänä.

 

46. Lander Leena: TUMMIEN PERHOSTEN KOTI ***

322 s. Tammi 2008Nidottu, 13. p

Eittämättä minun oma vikani, että kokonaisuus hieman hajosi luettaessa. Ei vanha jaksa enää niin kovin tarkasti kaikkea seurata. Osasyynä se, että luin kirjan junassa ja laivassa Tallinnanmatkalla. Oma kirja.

 

47. Kähkönen Sirpa: MUSTAT MORSIAMET ***

288 s. Otava 2006(1998) Seven

Tämäkin on Tallinnanmatkan satoa, etupäässä hotellihuoneessa luettu. Vetävää tekstiä, pitää loputkin sarjan kirjat lukea. Kuopiolaisuutta ei juuri huomaa. Oma kirja.

 

48. Liksom Rosa: HYTTI NRO 6 ***

187 s. Wsoy 2011

Kuopiosta Helsinkiin junalla matkustaessani pitkästynjo Rättimäessä. Vähän niin kävi tämänkin matkan kanssa. Kovin on kuivaa teksti ja asioita lähinnä luetellaan.Tietenkin kiintoisa retki. Totta kai tavallista tasokkaampi kertomus omituisine henkilöineen. Odotus Finlandia-palkinnon takia oli liian kova, ja Ketun kielenkäytön jälkeen tämä nainen tuntuu verotoimittajilta. Vaimon työkaverilta lainaksi saatu nide.

 

49. Huttunen & Hannula: KUOPION KAUPUNGINKIRJASTO 1872 – 1972 *

208 s. Kuopion kaupunki 1981

Äärimmäisen kuivan pitkäveteisesti kirjoitettu selostus kaupunginkirjaston alkuvaiheista. Kaupunginkirjasto jakoi näitä ilmaiseksi pääkirjastossa.

 

50. Sariola Mauri: PYYKKI ON PANTU JA PYSYY **

253 s. Gummerus 1965

Kepeästi näitä lukee, aika kuluu ja mieli viihtyy. Mutta ei näistä mitään mieleen jää, ei pahassa eikä hyvässä. Luulisin tämän ennenkin lukeneeni. Oma kirpputorikirja.

 

51. Isomäki Risto: CON RIT **

403 s. Tammi 2011

Tekstiä olisi pitänyt puolella tiivistää. Lisäksi yksikin ihmepelastus viime tipassa on minulle kirjoissaliikaa, ja tässä niitä on lie toistakymmentä. Teho menee kuin entisen pojan susihuudoista.Opetuskin on päällekäyvää, tietenkin hyvä, että valistetaan. Ei silti pitäisi paasata. Kirjastosta.

 

52. Wilkuna Kyösti: MIEKKA JA SANA II  ***

462 s. Wsoy 1938 4.p

Toinen osa päättyy Ruotsin vallan loppumiseen Suomessa 1809.Yhtä laadukasta kerrontaa kuin ensimmäinen osa (39), mutta koska tarina viipyy miltei koko ajan sotajutuissa, en suostu enempää pisteitä antamaan.Oma kirja.

 

53. Siekkinen Keijo: PAPIN POIKA JA PAPPI **

192 s. Gummerus 1997

En oikein pysynyt mukana, osasyy tietenkin se, että luin kirjan osa kerrallaan, välillä pitkiäkin taukoja. Mutta ei tämä imaissutkaan.Oma kirja.

 

54. Sariola Mauri: SUSIKOSKEN AJOJAHTI **

225 s. Gummerus 1992 6.p

Taitavan kynänkäyttäjän tyhjäntäyteistä kerrontaa. Luettu rantamökillä. Oma taskukirja.

 

55. Haahtela Joel: KATOAMISPISTE **

159 s. Otava 2010 3.p

Mieltä kiinnostavaa tekstiä, joka tuntui hajoavan osiin, joilla ei vaikuttanut juuri yhteistä merkitystä olevan. Rantamökillä luettu oma kirja.

 

56. Aapeli: ALVARI KANANVAHTI ***

161 s. Wsoy 1961 2.p

Puupposmaista kerrontaa, jossa leppoisan kuoren alla pilkahtelee oikeata asiaa. Saarijärveltä 10 sentillä omaksi ostettu ja rantamökillä luettu teos.

 

57. Meriluoto Aila: SISAR VESI, VELI TULI **

266 s. Wsoy 1979 2.p

Tämä ”jännittävä” seuramatka ei kovin innostanut minua. Oma kirpputorikirja.

 

58. Huovinen Veikko: KYLÄN KOIRAT **

162 s. Wsoy 1962 3.p

Kissaihmiselle hieman mitäänsanomaton teos. Teksti vanhentunut, eivät koiratkaan enää laumoittain kylänraitteja ravaa – onneksi. Oma kt-kirja.

 

59. Levas Naemi: VAAKA VAAPPUU ***

295 s. Karisto 1948

Hauska ihmetys – koskaan en ole ennen kirjailijasta kuullut. Tämä lie hänen ainut kaunokirjallinen teoksensa, muut historiikkeja, matkakertomus jne.Suvuva juttu, jonka loppu hieman vetistyi. Oma ilmaiskirja.

 

60. Kojo Viljo: IHMINEN PÄÄTTÄÄ… ****

61. Kojo Viljo: AIKA RIENTÄÄ ****

395 s. Otava 1944

Yhteisnidos nimellä Virta välkkyy. Talonpoikaisromaani, sukuromaani ja paljon muuta. Viehättävää kerrontaa vanhoista ajoista Vuoksen varrella. Oma kirja.

 

62.Paloheimo Oiva: TUONEN VIRRAN TÄLLÄ PUOLEN ****

182 s. Wsoy 1948

Novelleja, joista neljänteen täplään kokoelman kohottaa kertomus Litistyneet lahnat. Muistan tämän tarinan vanhasta kansakoulun lukukirjasta Korvessa ja valtateillä 1962.Kirjaston ilmaishyllystä omistukseeni siirtynyt kirja.

 

63. Palo Tauno: KÄSI SYDÄMELLÄ ***

177 s. Tammi 1969

Hieman kankea elämäkerta, joka vaikuttaa rehelliseltä. Hauska on kuvituskin. Oma kirja.

 

64. Isä Johannes: VALAMON VANHUKSEN KIRJEITÄ

223 s. Valamon luostari 1992 4.p (Arkkipiispa Paavali)

Lämpimiä kirjeitä, joissa ei ole uskonkikkailua vaan inhimillistä viisautta. Oma kirja.

 

 

65. Sariola Mauri: SUMUSTA NOUSEE RISTI ***

277 s. Gummerus 19683.p

Juonessa jopa mutka poikineen, joten epäloogisuudetkin antaa anteeksi. Eikä loppuratkaisukaan tavanomainen. Oma kt-kirja, luettu rantamökillä.

 

66. Lindroth Saimi: TAAMOTTU ****

124 s. Gummerus 1948

Olisin luullut tekijän Mukkaa matkivan, ellei aikataulu olisi toinen. Tietenkin intiimi pistemäärä teokselle, joka kosketti taamottua vanhusta. Oma kaunis kirja kansipapereineen.

 

67. Forester C. S.: KOMENTAJAKAPTEENI HORNBLOWER I ***/**

294 s. Otava 1943 2.p (J.A. Hollo)

68. Forester C.S. : KOMENTAJAKAPTEENI HORNBLOWER II  **/****

321 s. Otava 1943 2.p (J.A. Hollo)

Alkuperäiset kolme Hornbloweria on Suomessa jaettu kahteen osaan.Mikään suuri sankari ei tämä HB ole, meritautinen niljakas elukka, joka tappaa tilauksesta kenet vain – niinkuin sotilaat tekevät. Etenkin alkuperäinen toinen osa on pelkkää teurastusta. Parasta on kolmas osa, jossa paetaan eikä juurikaan murhata. Onhan tämä sujuvaa kertomakirjallisuutta. Oma kirpputorikirja.

 

69. Ojanen Simo: KÄYMÄÄN EIKÄ OLEMAAN *

175 s. Karisto 1970

Vajain lausein kirjoitettu sekoilu, jonka loppuyllätyksen ymmärtää jo alkusivuilla. Oma kassikirja, josta pari sivua oli revitty puoliksi, joten saatoin hyvällä omallatunnolla silputa teoksen paperinkeräykseen.

 

70. Tapper Harri: UNHOLA **

141 s. Atena 2003

HT:lle tyypillistä jutustelua, joka ei ole minuun koskaan oikein iskenyt. Velipoika, Marko-vainaa, on enemmän minun mieleeni. Oma kt-kirja.

 

71. Böll Heinrich: TOHTORI MURKEN KOOTUT TAUOT **

151 s. Otava 1972 (Delfiini)

Joskus kauan aikaa sitten tämä oli minusta mainion hykerryttävä kirja. Nyt olen kärttyinen vanhus enkä ihme kumma ymmärrä tätä ironiaa. Oma nide.

 

72. Hoag Tami: POLKUPYÖRÄLÄHETTI **

364 s. Wsoy 2006 (Hilkka Pekkanen)

Melkoisen vetävässä ja sujuvassa jutussa alkuasetelma on epätodennäköinen jaloppuratkaisu täyttä sittaa. Vai onko minulla liian ruusuinen kuva todellisesta USA:sta? Oma kirja, ikävä kyllä. Onneksi maksoi vain 10 senttiä.

 

73. Riikkilä Väinö: POJAN MUISTELMAT ***

184 s. Wsoy 1968

Pertsa ja Kilu-kirjojen tekijän elämäkertaa. Tämä loppuu turhan aikaiseen, Väinö (1906-1969) tekee ankaraa työtä lapsena maatiloilla, uitossa ja sahalla eräänlaisena huutolaispoikana. Vasta yhden kertomuksen saa raittiuslehdessä julkaistua. Kasvu kirjailijaksi jää selvittämättä, varastonhoitajana hän myöhemmin elantonsa ansaitsikin. Oma kt-kirja.

 

74. Kojo Viljo: TÄNÄÄN EI KUKAAN AUTA KETÄÄN ****

276 s. Karisto 1927

Palkittu v:n 1927 toimintaromaanikilpailussa”. Toiminta tyystin toisenlaistakuinnykyajan toimintakertomuksissa. Ei tapella eikä tapeta, ehkä hieman kieroillaan. Arto Paasilinna parhaimmillaan tuli mieleen. Onnellinen on loppu eikä missään vaiheessa tule lukijalle kiusaantunut olo.Oma kt-kirja.

 

75. Almila Matti: RUUMIS RUOTSIN LINJALLA ***

172 s. Mäkelä 1984 (1972)

Alun haparoinnin jälkeen ihan vetävää kerrontaa ilman suurempia loistokkuuksia.Oma kt-kirja.

 

76. Christie Agatha: IKIYÖ ***

250 s. SSKK 1981 (1967) (Anna-Liisa Laine)

Hieman yllättävääkin kirjasta löytyy. Painoksen täytyy olla lyhennelty, tökkii muutamassa paikassa. Pakotettu 250:een sivuun? Oma kirjakerhokirja kirpputorilta.

 

77. Talvio Maila: PIMEÄNPIRTIN HÄVITYS ****

299 s. Wsoy 1921 5.p (1901)

Täysin nykyajasta poikkeavan maailman kuvaus jossa on voimaa. Ensimmäinen Talvion (Maila) kirja, jonka olen lukenut.Omahan tämä,kirpputorilta.

 

78. Jansson Anna: LOPUTON UNI *

349 s. Gummerus 2004 2.p (Jaana Nikula) Loisto

Kun arvaa koko juonen suurinpiirtein alusta, tuntee itsensä petetyksi. Oma taskukirja.

 

79. Crofts Tfeeman Willis: PUNAINEN SIRPPI ***

211 s. Wsoy 1957 3.p (Riksin sarja 66) (”Suomennos”)

Eihän tässä päätä ole eikä häntää, juoni on olematon ja epälooginen, henkilökuvaus mitätön. Mutta jotain vanhaa viehätystä löytyy senkin edestä. ”Suomentaja” ei ole saanut nimeään julki, eikä ihmekään. Oma risa nide.

 

80. Honka Aaro:HURJA KUNNARI **

157 s. Wsoy 1968

Ehkä ainoa AH:n kirja, jota en pienempänä lukenut. Luulinkin 44 vuotta, että teoksen nimi on Hurja kuunari. Ei ollut laivaseikkailu vaan poikia kaupunkipihoilla. Tämäkin, kuten moni muu aikalaisensa, on asenteiltaan nykyaikana kyseenalainen. Oma kirja.

 

81. Pakkanen Outi: JULMA KUU **

247 s. Crime time 2012

Eipä ollut häävi homma. Kirjaston kirja.

 

82. Haavikko Paavo: KANSAKUNNAN LINJA

269 s. Otava 1977

Älyllisehköä pohdintaa Suomen historiasta 1904 – 1975.Kekkoseenkin suhtaudutaan suopeasti. Haavikko uudisti teoksen 1990, en tiedä, onko alkuosaa muuteltu, jos on, miten. Oma kirja.

 

83. Sariola Mauri: ÄLÄ KAIKISTA RUUSUISTA HUOLI ***

230 s. Gummerus 1968

Sariolalla on taito laventaa novellin verran tavaraa romaaniksi. Yllätystäkin löytyy. Oma kirja.

 

84. Sorvari Vilho: HAMMURABI ****

401 s. Otava 1949 2.p

Historiallinen romaani, johon tekijä on saanut ujutettua viisaasti ja häiriötä tuottamatta omia mielipiteitään. Mainio lukukirja, jossa on luistava juoni. Ilman vertailua Sinuheen voisi olla jopa viiden täplän kirja. Tädin hyllystä lainattu.

 

85. Ivalo Santeri: JUHO VESAINEN ***

258 s. Wsoy 1950 14.pKuvitus Erkki Tanttu.

Terroristi Vesainen hävittää Petsamon luostarin. Kosto puree puolin ja toisin kuin Lähi-Idässä nykyäänkin. En saanut selville, kenen puolella Ivalo on, eli tapahtumat kuvataan sen kummemmin kantaa ottamatta. Oma kt-kirja, jonka Viljo Jokinen on ex libriksen mukaan joskus omistanut.

 

86. Agapetus: VIIMEINEN LAUTTA ***

230 s. Otava 19362.p

Tämä mainio tukkilaiskertomus on jäänyt pois Yrjö Soinin Wikipedia-artikkelista. Maisteri Artturi Keränen tekee kesän työtä vorokki-lautassa. Hauskoja tapahtuu. Oma kirja.

 

87. Hietamies Laila: PILVISSÄ TAIVAANLAIVA ****

414 s. Otava 1986

Laatokka-sarjan avausosa. Lailan on oltava ortodoksi, tai hän on tehnyt kunnolla pohjatyönsä. Viihdyttävää kerrontaa Laatokan rannalta, paikalta, johon Valamon luostarin tornit näkyvät hyvällä ilmalla. Sarjan kolmannen teoksen Valamon yksinäinen olen joskus lukenut. Meillä on omana koko sarja.

 

88. Gothóni René: PYHÄ VUORI ATHOS

164 s. Schildts 2012 (Sergius Colliander)

Teos ei todella yllytä ketään suinpäin syöksymään munkkikilvoitukseen. Asiallinen teos, jossa on liianvähän Athosta suhteessa pyhään. Kirjaston kirja.

 

89. Riikkilä Väinö: PUNAPÄÄ-IIKKA **

139 s. Wsoy 1968 2.pNTK 167

Nämä Pertsa ja Kilu-sarjaa seuraavat nuortenkirjat eivät nouse edeltäjiensä tasolle. Jopa juonet junnaavat tuttuja edeltäjiensä reittejä. Oma kt-kirja.

 

90. Hietamies Laila: MAAN KÄMMENELLÄ ***

464 s. Otava 1987

Laatokka-sarjan toinen teos, joka tapahtuu ajallisesti ennen ensimmäistä osaa. Tämä toinen osa pitäisi ehdottomasti lukea ennen ensimmäistä osaa. Oma kt-kirja.

 

91. Sariola Mauri: NÄIN LENTÄÄ OUTO LINTU ***

200 s. Gummerus 1971

Kevyttä tietenkin, mutta soveliasta kesämökin terassilla luettavaksi. Oma kt-kirja.

 

92. Kivi Aleksis: SEITSEMÄN VELJESTÄ *****

600 s. Kirja 1918

Mikäli minulta kysytään, tämä on maailmankirjallisuuden loistavin teos. Veljekset on kukin kuvattu erilaisiksi, todella eläviksi tyypeiksi. He kehittyvät räkänokkapojista vastuullisiksi miehiksi, kukin omansalaiseksi. Elämänkaari on kuvattu sekä taidolla että suurella ymmärryksellä niin, ettei kirjassa ole yhtään tarpeetonta käännettä tai sanaa. Mukana ovat myös kirjallisuutemme kauneimmat ja syvällisimmät lauseet Sydämeni laulusta alkaen. Tämä painos on suurikokoinen, Akseli Gallen-Kallelan kuvittama, ja fraktuuralla painettu. Oudohko kirjainmuoto hidasti lukemisen, jolloin tekstistä sai paremmin maun irti. Ostin tämän parikymmentä vuotta sitten antikvariaatista, mutta nyt vasta luin. Tietenkin olen kirjan usein lukenut uudempitekstisinä painoksina, ja lisäksi esperantoksi ainakin kolme kertaa.

 

93. Agapetus: AATAMIN PUVUSSA… JA VÄHÄN EEVANKIN ***

188 s. Otava 19454.p

Sattumuksia ja tilannekomiikkaa. Harmiton kirjahan niistä syntyy. Oma teos.

 

94. Hietamies Laila: VALAMON YKSINÄINEN ****

483 s. Otava 1988

Laatokka-sarjan kolmas osa, jonka olen ennenkin lukenut. Mukavaa kerrontaa. Ihmettelen, onko vähän toistasataa vuotta sitten Laatokan Valamossa viitankantajamunkkia sanottu isäksi, ja onko hänellä ollut oikeus siunata. Nykyään pitää olla pappi(smunkki) ennen kuin tämä onnistuu. Oma kirja.

 

95. Agapetus: TOTINEN TORVENSOITTAJA **

336 s. Otava 1933

Tilannekomiikkaan perustuva kertomus, jossa mukana vilpitöntä aikansa rasismia. Oma kt-kirja.

 

96. Hietamies Laila: JÄIDEN SOITTO ****

503 s. Otava 1989 2.p

Laatokka-sarjan neljäs osa. Laila osaa kertoa tarinoita. Ei tämä korkeakirjallisuutta kait ole, mutta minä viihdyn. Etenkin, kun Valamon luostari pyörii koko ajan taustalla. Oma kt-kirja.

 

97. Lauttamus Niilo: HILJAISET SOTILAAT *

327 s. Gummerus 19593.p

Ei kirjan kielessä ja rakenteessa ole mitään vikaa, eikä oikeastaan asenteessakaan. Sota ei vain ole sellainen asia, jota minä alkuunkaan ymmärtäisin. Oma kt-kirja.

 

98. Mäkelä Hannu:  MUISTAN Nuoruus ****

389 s. Tammi 2012

Toinen osa Mäkelän muisteluita. Kovin samanlaista kuin minunkin nuoruuteni. Mikäli kolmas osa ilmestyy, siinä olemme jo samassa opissa, eli Helsingin va. Opettajakorkeakoulussa. Odotan jännityksellä. Kirjaston kirja.

 

99. Hietamies Laila: VALKEAT YÖT ***

507 s. Otava 1990

Laatokka-sarjan viides teos, erittäin julma kuvaus mm. Solovetskin vankileiriltä. Kerronta on oivallista, mutta mielellään tällaista ei lue. Totta varmaan. Oma kirja, nyt sarjan kuudetta osaa lukemaan.

 

100. Pakkanen Jukka: 50-LUVUN SANAKIRJA  ***

140 s. Like 2012

Erittäin nostalgista minunikäiselle, joten hyvin viihdyin. Kirjaston kirja.

 

101. Raitis Harri & Hurtta Boris: ISÄNMAAN NYRKKI

268 s. Turbator 2012

Sujuva seikkailuromaani, jolla vankka historiallinen pohja. Mielihyvin tämän luin rantamökillä. Hurtalta omistuskirjoituksin metsämökillä saatu teos.

 

102. Hietamies Laila: VALOA KOHTI ****

480 s. Otava 1991

Laatokka-sarjan kuudes,päätösosa. Onhan tämä lukukokemus ollut.Lopun pienen tyrskämisjaksonkin hyväksyy rankkojen tapahtumien jälkeen. Oma rantamökillä luettu teos.

 

103. Haanpää Pentti. KENTTÄ JA KASARMI **

143 s. Kansanvalta 1928

Haanpään toinen teos, tämän Wsoy hylkäsi ”brutaalisena”. Aikaansa sidottu, koska ei nyt mitenkään rienaavalta tuntunut. Oma kt-kirja.

 

104. Härkönen Iivo: RUNOJEN JA METSÄIN KARJALA

83.s Kvs 2012

Näköispainos vuodelta 1914. Hain turhaan mainintoja Valamosta. Vain mantereen kylistä kerrotaan.Entisille karjalaisille luultavasti kiinnostava pikku teos. Kirjastosta.

 

105.  Hammett Dashiell:NAINEN PIMEÄSSÄ ***

103 s. Wsoy 1990 2.p (Reijo Lehtonen)

Pienoisromaani, joka tihkuu tietynlaista tunnelmaa. Mikään ei tapahdu niin kuin voisi olettaa. Oma kt-kirja.

 

106. Merenmaa Martti: KAKSI LAITURIA **

338 s. Wsoy 1952

Kuopiolainen kirjailija, jonka ensimmäinen lukemani kirja tämä on. Kovin selittelevä teksti ei minuun isommalti vetävästi vaikuttanut. Oma kirja Saarijärven kierrätyskeskuksesta.

 

107. Dovlatov Sergei: MEIKÄLÄISET **

154 s. Idiootti 2012 (Pauli Tapio)

Kait jonkinlainen kulttikirja, joka pitkästytti minua. Harms tekee tämän paremmin. Kirjastosta.

 

108. Kajava Viljo: YKSINÄISIÄ NAISIA ***

162 s. Otava 1950

Kerrassaan somia novelleja naisista jotka jostain syystä elävät yksinään. Kirja antaa siis, mitä nimi lupaa. Oma kt-kirja.

 

109. Kaila Tiina: VALAISTU MANNER *

157 s. Wsoy 1996

Enhän minä mitään näistä Kailan kirjoista ymmärrä, mutta pitää tämä sijoittaa fantasiahyllyyn. Oma teos.

 

110. Vainonen Jyrki: LINNUNPÖNTÖN RAKENTAJA **

133 s. Atena 2012

Tietokirjahan tämä on, mutta on mukana leppoisaa kerrontaa kirjoittajan omista lintukokemuksista. Tuli PPP mieleen. Vainosen kirjoista olen pitänyt. Kirjastosta.

 

111. Bagh Peter von: SININEN LAULU *****

495 s. Wsoy 2007

Loisteliaan TV-sarjan kansiin siirretty kokoomateos Suomen kansan kulttuurista. Luin tämän sanasta sanaan ja katsoin viimeisen päälle jokaisen kuvan.Suomi on hieno maa, etenkin sellaiselle, joka on täällä syntynyt ja elänyt. Ei tämä ole mitään fasismia eikä rasismia. Lievän nurkkakuntaisuuden mielelläni myönnän. Mutta ainakaan en ole rähmälläni usanenglannin suuntaan kuten nykynuoriso tuntuu olevan. Oma teos.

 

112. Kojo Viljo: TALO KALLIOLLA ****

320 s. Karisto 1937

”Suomen kansan kirjakerhon romaaneja”. Tämä on sarjan nimi, eikä vastaa nykyajan kirjakerhoja. Juureva kuvaus maaseutuelämästäviime vuosisadan alkupuolelta. Oma kt-kirja.

 

113. Jokinen Seppo: AJOMIES **

345 s. Crime Time 2011

Sujuvaa kuin mikä lie.Mutta koska rikos on lähinnä iljettävä, vaikkakin uskottava, niin ei tätä mielihyvikseen lukenut.Menomatkalla Tallinnaan läpikäyty kirjaston kirja.

 

114. Hietamies Laila: KYLÄ JÄRVIEN SYLISSÄ ***

493 s. Otava 1998

Viihdyttävää todella, eikä suinkaan lällärikamaa juoneltaan. Hieman tuntuu toistolta ennen lukemistani Hietamiehen kirjoista, mutta uuttakin yllätystä on. Oma Tallinnassa ja kotimatkalla luettu kt-kirja.

 

115. Ivalo Santeri: ERÄMAAN TAISTELU ****

468 s. Wsoy 1950 (1909) 6.p

Historiallista kerrontaa rajankäynnistä savolaisten ja hämäläisten välillä 1400-luvun alkupuoliskolla. Ivaloa lukee ihan mielikseen. Oma kirja.

 

116. Vainonen Jyrki: SWIFTIN OVELLA ***

269 s.Tammi 2011

Vainosen kirjassa Tornit sukelletaan suossa haarniskaan. Tässä haarniskana toimii betonikotelo. Outoa on, vaan ei niin outoa kuin tornit-kirjassa. Kliimaksi puuttui. Kirjaston kirja.

 

117. Ivalo Santeri: VIIPURIN PAMAUS ****

484 s. Wsoy 1950 (1911) 8. p

Ivalon historiallisten romaanien sarjassa nyt ollaan 1400-luvun lopussa. Sotaa käydään ja Knut Posse ei itse räjäytäkään Viipurin tornia vaan kiehuva terva räjäyttää puolivahingossa ruutivaraston tornin alla. Joka tapauksessa ”ryssät” pakenevat. Eräänlainen ihmenäkykin loistaa taivaalla. Juohevaa kerrontaa. Oma kt-kirja, luettu rantamökillä. Näitä Ivaloita on kotona vielä kolme osaa, kolme olen jo lukenut.

 

118. Lehtonen Joel: RAI JAKKERINTYTÄR *

230 s. Otava 1927

Koirakirja, joka kissaihmiselle oli kelvoton.Oma.

 

119. Hietamies Laila: SINISET VIIPURIN ILLAT ***

446 s. Otava 1999

Lukemistahan tässäkin. Vähän alkaa eeppisyyteen kyltääntyä, näitä ei pitäisi liian monta lukea samana vuonna. Tästä sarjasta on vielä yksi kaapissa odottamassa. Oma kirja.

 

120. Mäki Reijo: SHERIFFI **

412 s. Otava 2012

Jokainen henkilö, sukupuolesta, iästä ja asemasta riippumatta, ajattelee ja puhuutäsmälleen samalla lailla. Se ihmiskuvauksesta. Jotain juonentynkää sentään on, mutta ei omankädenoikeus ole erinomaisen oikeudenmukaista. Pikalaina kirjastosta.

 

121. Remes Ilkka: KARJALAN LUNNAAT **

440 s. Wsoy 1999 6.pBestseller

Ehdottomasti liian pitkä, mutta piti lukea, koska tämä merkitään scifiksi. Onhan siinä outoa geenimanipuloitua myrkkyä ja tapahtumattomia tapahtumia. En ole Remes-fani. Oma kirja.

 

122. Huntuvuori Hilda: VAELTAJAN VIRSI ***

358 s. Wsoy 1937

1200-luvun loppupuolelle sijoittuva kertomus Suomesta Ruotsin osana, ja käännytystyöstä Karjalaan. Santeri Ivalon kanssa omiaan laajentamaan omaa keskiaikatietämystäni. Oma kirja.

 

123. Juhani Risto: EI TIKKUA RISTIIN **

145 s. Like 2012

Hieman mitäänsanomaton kertomus keinottelijoista ja muista pikkurikollisista. Moraaliratkaisuna lopussa vainajia roppakaupalla.Ei tullut hiki lukiessa, joten junamatka sujui rattoisasti. Kirjastosta.

 

124. Salonen Heljä: KAIKKI KOTIIN! ***

138 s. Kirjapaja 2012

Alaviite Sienestäjän sielunelämää selittääkin kaiken. Kirjastosta.

 

125. Huntuvuori Hilja: HARMAA VAELTAJA

115 s. Aura 1947

Suomalainen pyhimyskertomus, tosin pyhä mies on ulkomailta vaikka vaeltaakin Suomessa. Liki runouttahan tämä, lämmintä ja lapsenomaista. Oma kirja.

 

126. Tuppurainen Allu: POMO JA ÄIJÄ / TAPAAMINEN KÄTKÄTUNTURILLA **

130 s. Omakustanne 2011

Liekö Rölli-peikko? Joka tapauksessa teos on tuleva fantasiakerääjien ongelmakohde, tokko tätä pienkustannetta joka antikvariaatista löytyy. Ensimmäinen juttu on ihan veikeä kertomus miehen elämästä kissan silmin, toinen lapsekas kuvaus Jeesuksen, Muhammedin ja Pirun huippukokouksesta Kätkällä. Voisi tästä nousta syyte jumalanpilkasta ja tappouhkaus muhammedinpilkasta. Pirunpilkasta tuskin kukaan hermostuu. Painovuoden takia ei pääsisi minun fantasiakokoelmiini, lisäksi luettu kappale on kirjaston kirja.

 

127. Hurtta Boris: TRILOBIITTI

WHH 158 2012

Lukupäiväkirja vuodelta 2012. Luin huolella ja otan opikseni.Mm. pari uutta kirjaa lisään puutoslistaani. Näihin arvioihin on hyvä palata myöhemminkin. Oma Borikselta saatu herrakappale.

 

128. Cornwell Patricia: KUOLLEIDEN SATAMA *

398 s. Otava 2011 (Ilkka Rekiaho)

Kuivakkaan pitkäveteistä kerrontaa, ja lisäksi preesensissä. Loppua harpoin raivoisasti. Oma kirja, jonka Suomen Kuvalehti antoi tilaajalahjana. Kehno lahja.

 

129. Hietamies Laila: KESÄN KORKEA TAIVAS ***

384 s. Otava 2000

Tämän kolmiosaisen Anni-sarjan lopetusosa. Onhan tämä naiivia ja tekotunteellista tekstiä, mutta vanhukselle leppoista luettavaa. Tallinnanmatkalle soveliasta meininkiä, joka ei rasita aivoja. Tyylillisesti erilaista kuin edelliset lukemani Hietamiehet. Oma kirjaston poistomyynnistä ostettu teos.

 

130. Fleming John: SYTEEN TAI SAVEEN *

198 s. Wsoy 2003 2.p (Aira Vallius) SAPO 101

Sekava kertomus ihmisistä, joita en haluaisi tavata. Jopa uskomattoman tökerö juoni.Oma pokkari.

 

131. Sariola Mauri: JATKOSODAN KAPTEENI **

285 s. UKK 1981

Jotenkin verettömäksi jäävä viimeistelemätön sotaromaani. Oma ilmaiseksi saatu kirjakerhokirja.

 

132. Hurtta Boris & Saloranta Tuomas: NE AMMOISET

64 s. WHH 2202012

Lovecraftin tuotantoa huonosti tuntevanaluin nämä kauhukertomukset mielihyvällä, kuitenkin todeten, etten keskity tulevaisuudessakaan tähän taiteenalaan. Oma BH:lta saatu vihkonen.

 

133. Ivalo Santeri: PIETARI SÄRKILAHTI ****

452 s. Wsoy 1950 5.p

Uskonpuhdistus saapuu Suomeen, Luther vaikuttaa Saksassa, PS agitoi Suomessa ja kouluttaa uusia pappeja. Näistä yksi on nimeltään Mikael, joka on ottanut teininimekseen Agricola.Argicola mainitaan kirjan lopussa vain yhdessä lauseessa. Oma kirja.

 

134. Jokinen Seppo: HERVANTALAINEN **

331 s. Crime Time 2012

Maku on minulta mennyt näihin Koskis-juttuihin. Sujuvaa on teksti mutta juoni uskomaton. Lukisin mieluummin reiluista murhista. Kirjaston kirja.

 

135. Haarikko Harri: KIRJAT2012

WHH 172 2012

Wh Haarikon 20. lukupäiväkirja. Aina näitä suurella mielenkiinnolla luen, otanpa muistiinkin teoksia, joihin tulen henkilökohtaisesti palaamaan. Yksi virhe on korjattava: HH:n mukaan minun nettilukupäiväkirjani on laajalti saatavilla. Olisi mahdollisesti, mutta todellisuudessa HH:n 15 kpl jää minulle olemattomaksi haaveeksi. Ei näitä juuri kukaan lue, itselleni minäkin näitä kirjoitan. - Erittäin mainio lisä olivat lopun yhdeksän henkilön selvitykset elämänsä kolmesta tärkeimmästä kirjasta. Nämä valinnat paljastivat tekijöistään enemmän kuin kokoiltainen istuminen saunan terassilla olutta nauttien. Hienoa. Sain tämän HH:lta tänään postissa, heti se piti lukea.

 

136. Huntuvuori Hilda: PIISPA TUOMAS ****

305 s. Wsoy 1933

Todellisuutta hipova teos Suomen kolmannesta katolisesta piispasta. Kovin oli Hildan mielestä maallinen mies, naisiin ja murhiin sekaantui, ja pojankin teki eräälle Ursulalle. Ehkä näin tuppasi tuohon aikaan tapahtumaan. Oma kirja.

 

137. Sariola Mauri: PITKÄ MATKA LIVERPOOLIIN **

297 s. Gummerus 19633.p

Kaikilla ennakkoluuloilla varustettu sovinistinen kertomus laivamatkasta. Sariola kirjoittaisi sujuvasti ja pitkään vaikka ulkokäymälän tyhjennyksestä, mutta ei se sisältöä siistiksi tee. Oma kirja.

 

138. Zafon Carlos Ruiz: TAIVASTEN VANKI ****

332 s. Otava 2012 (Antero Tiittula) (Painovuotta ei merkitty kirjaan?)

Tuulen varjon olen lukenut kahdesti suuresti ihastuneena. Tämä kolmas osa on jälleen vaikuttavaa kirjallisuutta. Minun pitänee lukea toinen osa, Enkelipeli, uudelleen, ehkä odotin aikanaan siltä liikaa, ehkä olin lukiessani väärässä mielentilassa, koska en siitä juurikaan pitänyt. Jatkoa tuntuu seuraavan. Kirjaston kirja.

UUSI