Pietari Wirtanen

 

 

 

 

 

KIRJAHAUTAUSMAA

 

2009

 

 

 

WHH 206

 

 

 

 

Vuoden 2009 lukutapahtumaselostus. Vuosi ei eronnut erityisemmin muista vuosista. Ikää vain tulee lisää, tuskin viisautta.

 

 

 

 

 

1. Pakkanen Outi: YÖPUISTO ***

 

352 s. Otava 2008

 

Liukasta ruokaisaa tekstiä. Lainattu pikalainana Neulamäen kirjastosta ja luettu Jyväskylässä loppiaismatkalla.

 

 

 

2. Huovinen Veikko: VEITIKKA ****

 

379 s. Wsoy 1971  4.p

 

Aadolf Hitlerin elämä ja aikaansaannokset. Luettu Jyväskylässä Jokisalon kirjahyllystä. Rauhantahtoinen toivoton kirja, sovelias kyynisen pessimistin luettavaksi.

 

 

 

3. Hurtta Boris: IHMISEN HULLUUS  Lukupäiväkirja 2008

 

34 s. WHH149 2008

 

Riemastuttavaa kerrontaa.

 

 

 

4. Hänninen Kaarlo: KUNINGAS ÄYRÄPÄÄ *

 

173 s. Wsoy 1931

 

Kuopion Spr:n Kontista ostettu teos, 50 senttiä. Mielenkiintoisinta olivat lopussa esitetyt ”Koululaiskirjaston” teokset, kansikuvineen. Montakin niistä muistan lukeneeni. Kait joskus luin tämänkin. Kirjan on joskus omistanut Sauli Rantala. Terveisiä hänelle.

 

 

 

5. Issakainen Martti: JAAKON TIELLÄ  ***

 

234 s. Suomen Lähetysseura 2008

 

Viehättävä loppua kohden väsähtävä selonteko pitkästä vaelluksesta. Olenpa tyytyväinen, että polvikipu esti minun matkallelähtöni. Ehkä en olisi jaksanut kulkeakaan, mutta missään nimessä en olisi pystynyt nukkumaan kuvatuissa olosuhteissa. Olisin poistunut junaan jo ennen Borista. Kirjan lainasin Neulamäen kirjastosta.

 

 

 

6. Pakkala Teuvo: OULUA SOUTAMASSA  **

 

120 s. Otava 1957 5. p (1886)

 

Tämäkin Kontin 50 sentin kirjoja. Joka kodin tähtikirjastoa. Lopun kirjaluettelo muista sarjan kirjoista taas viehko. Yksi soutajista hukkui koskeen, vaan eipä tuota kummana pidetty. Sattuuhan sitä.

 

 

 

7. Tähtinen Leena: UNIVERSUMIN PIMEÄ PUOLI

 

192 s. Ursa 2008

 

Puolisonsa Chris Flynnin kanssa Tähtinen kertoo, mitä tällä hetkellä arvellaan pimeästä aineesta ja pimeästä energiasta. Edellinen lienee WIMPejä (heikosti vuorovaikuttavia massiivisia hiukkasia), jälkimmäinen tyhjiön energiaa. Yhdessä nämä muodostavat 95 % maailmankaikkeuden aineesta/energiasta. Odotan innolla, että CERNin hiukkaskiihdytin saadaan uudelleen toimimaan. Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

8. Crichton Michael: AIKAMATKA **

 

592 s. Otava 2000 (Kari Salminen)

 

Liian pitkä, paljon keinotekoista jännityksennostoa ja kymmeniä viime hetken ihmepelastuksia.  Itse aikamatkailu on sentään melko loogisesti suunniteltu. Oma kirja, jonka olen ostanut kolmella eurolla Kuopion Kontista.

 

 

 

9. Saastamoinen Tyyne: IKONI JA OMENA  **

 

114 s. Otava 1954

 

Esikoisnovellikokoelma, niin runollinen, etten juurikaan ymmärtänyt. Yritin etsiä fantasiaa, mutta vain liippasi läheltä, ei pääse scifa-hyllyyn. Ostin 50 sentillä kirpputorilta.

 

 

 

10. Haakana Veikko: PIENEN POJAN MUISTELMAT ***

 

175 s. Karisto 2008

 

Eihän tämä mikään kirjallinen mestariteos ole, vaan pikkuvanhaa jutustelua ja aivopesun yritystä. Metsämies on Veikko ja vihaa kettutyttöjä. Kovinkin vanhan ajan kirja tämä on, ja siksi mieluusti sen luin. Neulamäen lähikirjaston kirja.

 

 

 

11. Bergman Andrew: HOLLYVOODIN HIRSIPUUT **

 

224 s. Wsoy 1980 (Hilkka Pekkanen) Sapo 253

 

Luettu parvekkeella Kanarialla. En hirveästi pidä ”nasevasta sanailusta”, mitä takakannessa luvataan. Lisäksi tympi tapa, millä kirjoittaja sotki oikeita ihmisiä tekstiin Bogartista alkaen. Kontista ostettu.

 

 

 

12. Kaminsky Stuart: KÄYTÄ PÄÄTÄSI, TOBY PETERS ***

 

230 s. Wsoy 1990 (Anu Niroma) Sapo 341

 

Tämäkin Kanariansatoa. Osan luin lentokoneessa, joka kait kohotti pistemäärää pilviin. Puolityperä juoni mutta vetävä. Kontin kirja.

 

 

 

13. Dahl Arne: VUOREN HUIPULLE **

 

384 s. Otava 2006 (Kari Koski) (Seven)

 

Paha saa palkkansa, hyvä myös. Tuhma poliisi tekee sankariteon ja kuolee, joten ei joudu tuomituksi. Lapsena kaltoin kohdellut rikolliset pitävät kaappaamansa miljoonapotin ja muuttavat paratiisisaarelle. Täsmälleen ennaltamäärättyä juonenkulkua. Vaan on se niin vetävää että olkoon. Kontista ostettu kirja.

 

 

 

14. Kiiskinen Jyrki: KAAMOS *

 

118 s. Tammi 1997

 

Sanaakan en ymmärtänyt. Ehkä minun vikani. Borikselta saatu scifihyllykirja.

 

 

 

15. Webb Stephen: MISSÄ KAIKKI OVAT? ****

 

333 s. Ursa 2005 (Hannu Karttunen)

 

Viisikymmentä ratkaisua Fermin paradoksiin ja maan ulkopuolisen elämän arvoitukseen. Kattava teos, lähtien elämän ja älyn määrittelyistä ja päättyen niiden mahdolliseen levinnäisyyteen maailmankaikkeudessa.  (Fermin paradoksi: Mikäli maailmankaikkeus kuhisee elämää, missä kaikki ovat?)  Kuopion Pääkirjaston kirja.

 

 

 

16. Browne Janet: DARWININ LAJIEN SYNTY ***

 

218 s. Ajatus Kirjat 2009 (Riitta Virkkunen)

 

Takakannessa luvataan eloisaa tekstiä, mitä en löytänyt. Asiallinen selostus erään kirjan syntymisestä ja hieman myös sen vaikutuksesta. Miksi muuten kustantamon nimi on Ajatus Kirjat? Eikö pitäisi kustantajan kielioppi osata. Vaan onhan meillä Art Housekin. Neulamäen lähikirjastosta.

 

 

 

17. Cleeves Ann: VALOISAT ILLAT ***

 

376 s. Karisto 2008 (Annukka Kolehmainen)

 

Kovin pitkältä tuntui, jopa jahkaavalta. Enkä täysin vakuuttunut myöskään loogisuudesta, eli voisiko näin tapahtua. Loppuratkaisu kirjailijalle helpoimmasta päästä. Neulamäen kirjastosta.

 

 

 

18. Meyer M. Wilh: MAAILMAN LOPPU

 

80 s. K.E.Holm 1905 (Tekijän luvalla suomensi U. B.)

 

”Varustettu lukuisilla kuvilla. Helppotajuinen tieteellinen kirjasto II. Sensuurin hyväksymä, Helsinki, huhtik. 20 p:nä 1905.”  Maailma on joskus syntynyt, ja joskus loppuu. Kovin ovat lopun arvioidut syyt muuttuneet 104 vuodessa. Jotain samaakin löytyy, tektoonisista laatoista ja metoriiteista on jo tietoa. Hauskaa luettavaa. Oma kirja, hankittu aikoja sitten. Ostopaikkaa en muista.

 

 

 

19. Lagerkvist Pär: KÄÄPIÖ ***

 

226 s. Wsoy 1945 (Helka Varho)

 

Aluksi oletin kääpiön olevan ainoa järjissään oleva henkilö teoksessa, mutta ei sinne päinkään. Kirja, joka ei juuri toivoa ihmiselle anna. Ei pidäkään. Kontin 50 sentin kirjoja.

 

 

 

20. Mäkelä Hannu: ELÄVÄT JA KUOLLEET ***

 

275 s. Tammi 2008

 

Ensin vanhan valokuvan perusteella Mäkelä on keksinyt mahdollisen rikostapahtuman, sitten eri lähteistä  hän pyrkii saamaan selville, mitä todella tapahtui. Loppuosa melkoisen kiinnostava. Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

21. Oksanen Sofi: PUHDISTUS  ****

 

381 s. Wsoy 2008  8.p

 

Olisipa jättänyt viimeisen, viidennen sekavan lyhyen osan pois, tai antanut sille vaikkapa liitteet-nimen, olisi tullut täydet pisteet. Muuten loistavaa kielenkäyttöä ja jäntevää asianhallintaa. Maineensa veroinen kirja. Ostin tämän Pirkolle joululahjaksi.

 

 

 

22. Lehtimäki Konrad: YHDENNELLÄTOISTA HETKELLÄ *

 

160 s. Gummerus 1925

 

Lapsellisia novelleja, joissa ikävä kyllä ei ollut fantasian häivääkään. Somasti jälkisidotussa kirjassa on Ex Libris nimellä Aare Vesanto (todellakin Aare). Kuvasta päätellen hammasteknikko. Kirja ostettu Päijänne-antikvariaatista Jyväskylässä.

 

 

 

23. Valentin: PAPPILAN HÄIJY POIKA *

 

121 s. Otava 1961 2.p

 

Iljettäviä ”Pojat ovat poikia”-kertomuksia. Ensio Rislakki oli papin poika Hausjärvellä ja kehuu kolttosillaan, vaikka pitäisi ymmärtää hävetä. Kontin puolen euron kirja.

 

 

 

24. Westin Boel: TOVE JANSSON ***

 

512 s. Schildts 2008 (Jaana Nikula)

 

Liian pitkä tämä oli minulle, etenkin lopussa jopa luin kursoorisesti joitakin osia. En ole koskaan ollut Muumi-fani, eikä minusta tullut nytkään. Itse Toven elämä oli hyvinkin mielenkiintoinen.  Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

25. Tammi Lumikki: VANHAN NAISEN TALVI **

 

167 s. Tammi 1994

 

Ihan oikea fantasiaromaani, jossa onneksi ei lopuksi herätty unesta. Kovin tietysti kevyttä tavaraa. HuutoNetistä ostettu, Nikkoselta.

 

 

 

26. Seppälä Arto: KUKKOPOJAT **

 

159 s. Wsoy 1961

 

Seppälän esikoisteos, ei mitenkään omaperäinen maalaiskuvaus. Etenkin loppu tökkii. Mielenkiintoisesta ideasta, oman museon keräämisestä, ei ole saatu juuri mitään irti. Kansipaperikin tallella. Kontista ostettu, maksoi peräti 1,5 €.

 

 

 

27. McDermid Val: SAMMUNUT SYKE **

 

285 s. Otava 1999 (Kaarina Ripatti)

 

Jos vuonna 1992 kirjoitetun rikosromaanin ratkaisu liittyy tietokoneen käyttöön, lopputulos vaikuttaa nyt naurettavalta.  Sujuvassa tekstissä on kömpelöitä henkilöhahmoja ja outoa mukamoraalia, vaikkakin itse salapoliisitar on ihan mukiinmenevä. Kontin kirja, 0,5 €

 

 

 

28. Kojo Viljo: VIIMEINEN AURINGONNOUSU ***

 

186 s. Wsoy 1934

 

Viehättäviä novelleja ajalta, joka tuntuu tutulta, vakka en ollut vielä syntynyt. Takasisäkannessa teksti ”Jouluna 1943 Irjalta”. Liekö Irja kirjan divarista ostanut? Itse ostin eurolla kirpputorilta Kuopiosta.

 

 

 

29. Kallas Aino: SEITSEMÄN NEITSYTTÄ ***

 

196 s. Otava 1948

 

Viehättäviä balttialaiseen kansanperinteeseen liittyviä tarinoita. Panen  scifa-hyllyyn, vaikka kyseessä lie paremminkin satukokoelma. Huuto-netistä ostettu kirja, Nikkoselta.

 

 

 

30. Lehtolainen Leena: VÄÄRÄN JÄLJILLÄ **

 

378 s. Tammi 2008

 

Jostain syystä en saa otetta näihin Lehtolaisen kirjoihin. Pitkältäkin tuntui, juonessa omituista – miksi tällainen murha muka menee ohi kaikkien muiden tutkimusten? Jotain epämoraalistakin seassa, enkä tarkoita rietasta. Neulamäen kirjastosta.

 

 

 

31. Hustvedt Siri: AMERIKKALAINEN ELEGIA ***

 

368 s. Otava 2008 ((Kristiina Rikman) (Otavan kirjasto)

 

Varmaankin erittäin hieno teos, eli ylitti minun tajuamistasoni. Suomeksi sanottuna tuntui osittain pitkäveteiseltä. Eikä tämä amerikkalaisuus jaksa minua kiinnostaa. Neulamäen kirjastosta.

 

 

 

32. Abu Qurra Theodoros: IKONIEN KUNNIOITTAMISESTA

 

118 s. Maahenki 2008. Suomennos ja johdantoluku munkki Serafim.

 

Mielenkiintoisinta Serafimin johdantoluku, jonka lukeminen riittää kirjan sisällön tajuamiseen – ja on siihen myös ehdottomasti tarpeen. Olin paikalla, kun Serafim vihittiin munkiksi, ja muutenkin on tuttu mies. Nykyään myös professori ja tohtori. Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

33. Paasilinna Erno: KADONNUT ARMEIJA ***

 

143 s. Otava 1982 (Delfiini) (1977)

 

Kesken loppuva kertomus, jossa jotain epäloogistakin. Hyvää tietenkin armeijan ja sodan typeryyden kuvaaminen. Olisin ehkä antanut kirjalle nimen Eksynyt armeija. Kadonnut? Mikä? Keneltä? Oma kirja, mistä lie ostettu. Scifa-hyllystä.

 

 

 

34. Strang Jan: SUOMEN ANTIKVAARISEN KIRJAKAUPAN HISTORIA

 

271 s. Antiikki-Kirja 1999

 

Etupäässä helsinkiläisistä antikvariaateista kertova teos. Ei vanhojen kirjojen myynti näytä  helposti toimeentuloa tuovan. Pääkirjastosta lainattu.

 

 

 

35. Krohn Helmi: YSTÄVIÄNI KIRJEITTENSÄ VALOSSA **

 

128 s. Otava 1945

 

Vähän seiskalehtimäinen tunnelma – toisten kirjeitä lie luvatta (?) esilletuodaan. Lisäksi vaikuttaa siltä, että kirjoittaja kehuu tuttavuuksillaan. Jotain herttaisuutta silti mukana. Kirjan on joskus omistanut Aili Ruotsalainen. Eurolla kirpputorilta ostettu kirja.

 

 

 

36. Paasilinna Arto: RIETAS RUKOUSMYLLY *

 

248 s. Wsoy 2007

 

Täydellisen mielikuvitukseton ja typerä teos täynnä ennakkoluuloja. Lopun luin harppoen ja silti pitkästyin. Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

37. Sormunen Eino: LAPSUUS MAAKYLÄSSÄ ***

 

158 s. Kirjapaja 1948  2.p

 

Viehättävän vaatimaton kertomus erään piispan lapsuudesta. Luterilainenhan tämä mies oli, mutta luultavasti kunnollinen ihminen.  Luulisin, että uskonto ja riitit antavat pohjaa rehelliselle elämälle. Tai sitten eivät. Etukanteen liimattu lehtileike Sormusen kuoltua 1972, hänen kuvansa ja kirjoittamansa runo. Kirpputorilta tämänkin kirjan eurolla ostin. Entinen omistaja ”A Kekäläinen, 15.5.51 Ruovesi.”

 

 

 

38. Dahl Kjell Ola: NELJÄS TEKIJÄ      ***

 

319 s. Like 2009 (Outi Menna)

 

Olisi hyvinkin saanut neljä tähteä, mikäli päähenkilö ei olisi polttanut tahallaan arvokasta maalausta. Asiaa ei paranna se, ettei maalaria ja ko. taulua ole olemassakaan. Periaatteessa ei pidä mennä tuhoamaan mitään tuollaista, etenkin kun missään ei käy ilmi, että kyse on keksitystä taideteoksesta. Hävetköön. Muuten vetävä teos. Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

39. BUDAPEST Matkaopas

 

144 s. Tammi 2007

 

Budapestin matkaa varten läpiluettu teos. Omaksi ostettu.

 

 

 

40. Jokinen Allan: HERRA LIIKENNETARKASTAJA **

 

183 s. Karisto 1959

 

Kevyesti kulkeva kertomus, joka tuntuu kuvaavan sitä aikaa, jolloin minä olin nuori. Tietenkin ennalta-arvattava ja henkilöt  yleistyypiteltyjä.  (Hieno suomenkielinen ilmaus stereotypialle?) Oma eurolla kirpputorilta ostettu kirja.

 

 

 

41. Valentin: KUUDEN ELÄMÄN SAARI **

 

186 s. Otava 1944

 

Sinänsä viehättävä kertomus itsetunnon parantumisesta. Ikävä kyllä mukana on häiriökäyttäytymistä (vrt. 23: Pappilan häijy poika). Ei ole Rislakki kasvaessaan oppinut tavoille. Kirpputorin euron kirja.

 

 

 

42. Nunna Ksenia: PYHITTÄJÄ SERAFIM SAROVILAINEN ***

 

367 s. Maahenki 2008

 

 Asiallisempi teos kuin Valentin Zanderin vastaava (kts. Kirjakalmisto 2007, kohde 57). Lopussa hieno selvitys Suomessa olevista Serafim-ikoneista. Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

43. Nichols Beverly: RAHA JUMALANA ***

 

289 s. Wsoy 1983 2.p (Anna-Liisa Laine) Sapo 63

 

Unkarissa luettu tyypillinen salapoliisiteos ällöttävän rikkaista ihmisistä. Miksi lie sarjanumeroa 63 ei ole mainittu missään tässä uusintapainoksessa? Kontista eurolla ostettu kirja.

 

 

 

44. Buza Peter: BUDAPEST JA SZENTENDRE

 

110 s. Buda Bako 1997 (Schidlo Eva)

 

Kävelyreittiopas Budapestiin, komeita kuvia täynnä. Hyödyllinen muuten, mutta suomennos oli juuri sellainen, kuin umpiunkarilainen tekee: Ei kielioppivirheitä (oli Eliisa Pitkäsalo tarkistanut), vaan lauserakenteet täysin unkarin kieltä. Oli hankala lukea. Oma kirja, Pirkko osti edellisellä Budapestinmatkallaan.

 

 

 

45. J. Sinnemäki: YLI VIRRAN…  *

 

155 s. Otava 1930

 

Anni Sinnemäen körttipappiukin kirjoittama kirja, yliuskonnollinen. Omistanut Anni Kukkonen, jonka jäljiltä kirja on joutunut riitaiselle suvulle siitä päätellen, että sisältä löytyi perinnönjakoon erikoistuneen asianajotoimiston lehtimainos. Itse ostin Kontista, maksoi peräti 4 euroa.

 

 

 

46. Hernberg Eira: KAUNEUDEN VOIMAA ETSIMÄSSÄ

 

345 s. Kirjapaja 2009

 

Irinja Nikkasesta, uutterasta ortodoksista, kertova elämäkerta. Ihan mielenkiintoista, lähinnä ajanpuutteen takia jouduin vähän hyppimäänkin. Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

47. Tursten Helene: LASIPAHOLAINEN **

 

319 s. Schildts 2007 (Loisto) (Mirja Itkonen)

 

Sujuvaa oli, mutta kun loppuratkaisu oli selvä jo alkumetreillä, ei tuosta isompaa iloa ollut.  Kontin kahden euron kirja.

 

 

 

48. Skiftesvik Joni: PETSAMON KULTATYNNYRI **

 

244 s. Wsoy 1991

 

Melko mitäänsanomattomia novelleja. Kirja on niin huonosti liimasidottu (vaikka on vahvan näköinen), että siitä oli pudonnut pari lehteä. Ei paljon lukemista haitannut. Neulamäen kirjastosta.

 

 

 

49. Valakivi L: NUORTUVA MAAILMA *

 

323 s. Wsoy 1931

 

Käsittämättömän tylsä tieteiskuvitelma, jonka loppupuolen luin hyvinkin selaillen. Tarsat olivat sentään vetäviä tähän verraten. Kirjan ostin kirpputorilta.

 

 

 

50. Holt Anne: 1222 ***

 

325 s. Gummerus 2008 (Sanna Manninen)

 

Paljon hyvääkin, sympaattinen lesbo invalidipoliisi (sair. eläkk.) ja ”soma” Osama Bin Laden, mutta ohessa outoa asenteellisuutta ja epäloogisuutta. Esperanton kielikin mainitaan. Neulamäen kirjastosta.

 

 

 

51. Marjokorpi Lasse: VIIMEISET SUOMALAISET **

 

204 s. Karisto 1980

 

Pappismies tämä Lasse, nykyisin Kemijärven seurakunnan kirkkoherra. Kirjoitti puolivallattomia novelleja K:n pitäjästä jostain Pohjois-Suomesta. Ostin kirjan kirpputorilta 50 sentillä, sisällä oli lappu jossa Rallu ilmoittaa: Airi ja Veikko: En malttanut olla hankkimatta tätä teitä varten, kun itse nauroin monelle asialle…  Minua ei nyt niin kovin naurattanut.

 

 

 

52. Murakami Haruki: KAFKA RANNALLA *****

 

639 s. Tammi 2009 (Juhani Lindholm) (KK)

 

Loistelias lukuromaani. Ikävä kyllä preesensissäkirjoitus ja parin sivun kissanrääkkäys, tosin ehkä kuvitteellinen, jäivät viimeiseen tähteen roikkumaan. Muistan 1993 lukunautinnon, kun luin Murakamin kirjan  Suuri lammasseikkailu. Fantasiaa runsaasti mukana. Neulamäen  kirjastosta.

 

 

 

53. Tusset Pablo: SIAN NIMEEN ***

 

367 s. Sammakko 2008 (Einari Aaltonen)

 

Tämäkin preesensissä. Inhoan preesensiä. Ällöttävää. Vaan vetävä erilainen juttu, eipähän angloamerikkalaista tavaraa, eikä sellaiseksi yritetty kirjoittaa. Kuopion pääkirjastosta.

 

 

 

54. Kirstilä Pentti: JÄÄHYVÄISET LASIHEVOSELLE ****

 

238 s. Wsoy 1981

 

Mainio kertomus, Kirstilä osaa yllättää. Ennenkin olin kait lukenut. Oma kirja Venehuoneen mökiltä.

 

 

 

55. Tuuri Antti: ERNO PAASILINNA ****

 

205 s. Otava 2009

 

Elämäkerrat tuntuvat nykyään kertovan enemmän kirjoittajastaan kuin päähenkilöstä. Niin nytkin. Kannonkosken kirjastosta.

 

 

 

56. Peltomaa Marianne: PIMEÄ PORTAIKKO ***

 

272 s. Schildts 2009 (Salla Simukka)

 

Ruotsiksi kirjoittavan naisen vaikka kuinka mones kirja, ensimmäinen jonka luin. Kelvollinen, vaikkakaan ei loppunut luonnollisesta paikasta vaan vitkutteli. Kannonkosken kirjastosta.

 

 

 

57. Manninen K & Raivio J: KUOLEMA YLIOPPILASTALOLLA ***

 

256 s. Otava 1994

 

Sarjan viimeinen, viides, jonka olin ennenkin lukenut. Leppoisia nämä historialliset poliisikirjat. Venehuoneen mökkikirjastosta oma kirja.

 

 

 

58. Hume David: KESKIYÖ *

 

107 s. Otava 1962 2.p (Suomennos)

 

En ole ennen Humea lukenut. Suomennoskin sitä tasoa, ettei suomentajan nimeä mainittu. Oma teos Venehuoneen kirjaston nurkasta.

 

 

 

59. Skiftesvik Joni: PYSTYYN HAUDATTU ***

 

206 s. Wsoy 1984

 

Vähän nämä ovat kaikki samasta merenrantamännystä väsättyjä. Mielellään näitä silti lukee. Venehuoneen oma kirja.

 

 

 

60. Sariola Esa: VÄÄRINKÄSITYKSIÄ **

 

139 s. Otava 1984

 

Sariolan kirjat vaikuttavat miehen omilta sairaskertomuksilta. Jotain vinkeätä näissä novelleissa silti oli. Venehuoneen takakaapista oma kirja.

 

 

 

61. Tuuri Antti: SURMANPELTO ***

 

206 s. Otava 2008

 

Lukijassa, ainakin minussa, ihmisinhoa ja pasifismia lisäävä kertomus keskitysleiristä sisällissodan aikana. Onneksi olen tietoisen elämäni viettänyt rauhan vallitessa. Toivottavasti loppu sujuu yhtä onnekkaasti. Kirjastosta.

 

 

 

62. Murakami Haruki: SPUTNIK – RAKASTETTUNI ***

 

252 s. Tammi 2003 (Ilkka Malinen) KK

 

Toisin kuin muut lukemani Murakamin kirjat, tämä ei ollut minulle kirjoitettu. Mielenkiintoisin teema kahdesta maailmasta oli jätetty kesken. Kaupunginkirjastosta.

 

 

 

63. Correa Jose Luis: VIULISTIN KUOLEMA **

 

246 s. Tammi 2009 (Matti Brotherus)

 

Kyllähän tämän luki, mutta jokin kerronnassa tökkii. Säkällä ratkottu rikos. Paremmin minulle sopiva kuitenkin kuin edellinen lukemani Las Palmas-kirja. Kirjastosta.

 

 

 

 

 

64. Perez-Reverte Arturo: MERIKARTTA ***

 

503 s. Like 2004 2.p (Mirja Halonen)

 

Hirvittävää jahkailua, yli 500 tiuhaa pienifonttista sivua. Puolet olisi voinut tiivistää, etenkin poistaa kaikenlaiset sivujuonimuistelmat. Kolmessa tähdessä on yksi liikaa sen takia, että tämä olisi voinut olla mahtava teos. Epäloogisuuttakin, ja keinotekojännitystä. Ostin tämän pokkaripainoksen kontista noin eurolla.

 

 

 

65. Lehtimäki Konrad: MUSTA TAIVAANRANTA **

 

165 s. Wsoy 1929

 

Koskemattomasta kappaleesta leikkasin sivut auki. Löysästi yhteenliittyviä novelleja joita innostaa itsenäistyminen sortovallasta. Fantasiaa ei löytynyt. Päijänne-Antikvariaatista Jyväskylässä ostettu kirja.

 

 

 

66. Verronen Maarit: NORMAALIA ELÄMÄÄ **

 

153 s. Tammi 2009

 

Minulle tämä teos oli kuin neuvostoliittolainen näkkileipä: ei maistunut  miltään eikä antanut sisältöä elämään. Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

67. Äiti Tekla: LASIN HÄMÄRYYS

 

190 s. Karas-sana 1997 (Pia Koskinen-Launonen)

 

Englantilaisen ortodoksinaisluostarin johtajan lyhyitä kirjoituksia liittyen Matteuksen evankeliumiin. Muutama tuntui hyvinkin kotoiselta. Ei ainakaan leuhka kirja. Oma, Pirkko saanut joululahjaksi Mapelta.

 

 

 

68. Tuuri Antti: AUKKO TAIVAASSA ***

 

320 s. Otava 2000

 

Kovin mukava näitä Tuureja on lukea vaikka kevyttä on anti. Tällaista ulkopuolelta katsottua tarinointia, olkoon kuinka minäkertoja tahansa. Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

69. Laakso Toivo: JUMALTEN SYNTY *

 

116 s. Otava 1989

 

Ei runoilijan pitäisi yrittää suorasanaista tekstiä tehdä. Tai minun lukea runoilijan novelleja. Mitään en ymmärtänyt ja kiusalliselta tuntui. Oma Kontista ostettu kirja, hinta  80 senttiä. Ei ainakaan liian vähän.

 

 

 

70. Stout Rex: PELOKKAITTEN MIESTEN LIITTO **

 

324 s. Wsoy 1990 (Reijo Lehtonen) (SAPO336)

 

Enemmän jänkkäävä kuin Wolfet yleensä. Kirjoitettu 1935, Stoutin toinen kirja. Myöhemmät ovat enemmän minun mieleeni. Neulamäen kirjastosta.

 

 

 

71. Twain Mark: HUCKLEBERRY FINNIN SEIKKAILUT **

 

357 s. Otava 2007 7.p (Jarkko Laine)

 

Parasta Laineen käännös, jossa oppimattomat neekerit puhuvat Turun murretta. Pitkäveteistä jänkytystähän tämä juoneltaan on. Ja pahemmaksi meni, kun Tom Sawyer astui mukaan. Enpä muista ennen tätä lukeneeni.  Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

72. Salakka Hannu: PÄIVIEN LASKUT **

 

190 s. Otava 1995

 

Sujuvasti kirjoitettu teos, trilogian viimeinen itsenäinen osa. Kait siksi kun taustaa ei tuntenut, vaikutti tarpeettomasti kirjoitetulta. Oma, Kontista alle eurolla ostettu kirja.

 

 

 

73. Larsson Stieg: MIEHET JOTKA VIHAAVAT NAISIA ***

 

612 s. Wsoy 2009 (13. p) (Marja Kyrö) Loistopokkari

 

Kirja oli liian pitkä, jahkaava. Ennakko-odotus oli suuri, joten petyin, vaikkei kirja kovin huono ollutkaan. Yksi samanlainen monien muiden joukossa. Oma kirja, kirpputorilta kahdella eurolla ostettu.

 

 

 

74. Parkkinen Pekka: ERÄÄNÄ TALVENA SATTUI SITTEN MUUAN TAPAUS **

 

133 s. W&G 1972

 

Sairaalakertomus, jotain tuttua siltä ajalta kun olin sairaalassa molemmat jalat poikki.  Kuitenkin tarpeeton teksti, pelkkä kuvaus erilaisista ihmisistä. Ympäristö, johon olisi pitänyt kirjoittaa kertomus. Oma 50 sentin Kontti-kirja.

 

 

 

75. Valtonen Hilja: KILROY SEN TEKI **

 

180 s. Otava 1947

 

Harmiton kirja, josta hyvin ymmärtää Valtosen suosion. Sujuvasti kirjoitettu, onnellinen loppu, verrattomia sattumuksia. En silti aio Helena-sarjaan tarttua. Kaavin työttömien kirpputorilta ostettu oma teos.

 

 

 

76. Morton H.V.: PAAVALIN JÄLJILLÄ *****

 

483 s. Otava 1938 (Aino Krohn)

 

Todella mielenkiintoinen isokokoinen järkäle, loistava suomennos. Liki pakollinen teos Apostolien tekojen ymmärtämiseen. Kulttuurihistoriaa jos mikä. Kaavin työttömien kirpputorilta 50 c:llä ostettu teos, jossa raha ei mennyt hukkaan.

 

 

 

77. Hälli Matti: TAIKAPUUT **

 

110 s. Otava 1977

 

Tämäpä pyöri niin unenomaisessa maailmassa, että siirsin kirjan fantasiahyllyyn. Kertomus oli niin lähellä runoa, ettei se minuun suurta lovea tehnyt. Oma puolen euron Konttikirja.

 

 

 

78. Paasilinna Erno: YKSINÄISYYS JA UHMA ****

 

127 s. Otava 1984

 

Esseitä kirjallisuudesta. Eivätkä mitenkään tusinatavaraa. Finlandiankin sai. Oma kirja, ostettu kaksikymmentä vuotta sitten. Jo oli aika lukea.

 

 

 

79. Hammett Dashiell: LASIAVAIN **

 

225 s. Wsoy 1989 2.p (Kalevi Nyytäjä) (Sapo 155)

 

Muutama tarpeeton turpiinveto muka kovuuden vuoksi laski pistemäärää. Oma kirpputorikirja.

 

 

 

80. Ropponen Markku: SURUAIKA PÄÄTTYY, KUHALA ***

 

326 S. Tammi 2008

 

Ropponen siirtyy reijomäkimäiseen kerrontaan. Oikeastaan viihdyin ihan hyvin tämän seurassa rantamökillä. Kannonkosken kirjaston kirja.

 

 

 

81. Kallas Aino: KANSSAVAELTAJIA JA OHIKULKIJOITA ****

 

254 s. Otava 1945

 

Mainio hyväkuntoinen kontista ostamani teos, jossa Aino-täti muistelee elämäänsä. Kaikenlaista hänelle on tapahtunut, ja monenlaisia ihmisiä on matkan varrelta löytynyt.

 

 

 

82. Lehtonen Kimmo: YLI UUSIEN RANTOJEN **

 

260 s. Loki 2000

 

Kustannustoimittajalla olisi ollut töitä, etenkin 50 ensimmäisen sivun kohdalla. Kirja tuntuu jäävän kesken, alussa oli liikaa vetkuttelua. Muuten mielenkiintoista tekstiä, sujuvaakin. Ostin Tampereen antikvariaatista.

 

 

 

83.   KAIKKI EVOLUUTIOSTA

 

260 s. Gaudeamus 2009

 

Muutama ahaa-elämyskin löytyi kirjan sivuilta. Erittäin laaja-alainen selvitys evoluutiosta suomalaisten huippututkijoiden kirjoittamina. Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

84. Sarkola Kaarina: PUUJOHANNES **

 

114 s. Otava 1949

 

Outo kirja,   Puujohannes-patsas liki puhuu seinällä, kuni isä Camillon Kristus. Ei kuitenkaan pääse fantasiahyllyyn. Oma euron kirja Kontista.

 

 

 

85. ELÄMÄNI VUODET vuosikerta 1946

 

Epämääräinen sivunumerointi. Wsoy 1986

 

Kuvat olin ennenkin katsellut, mutta nyt lisäksi luin joka sanan. Muistorikasta puuhaa. Oma kirja, koska ja mistä ostettu, sitä en muista.

 

 

 

86. Barnes Julian: 10½ LUKUA MAAILMANHISTORIAA ****

 

431 s. Wsoy 1990 (Kristina Drews)

 

Hulvatonta kerrontaa, fantasiaa, kuvaamataideasiaa,  piruilua kaikenlaista ynnä muuta. Eräänä johtavana lankana tupajumi. Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

87. Nesser Håkan: TAPAUS G ****

 

495 s. Tammi 2009 (Saara Villa)

 

Mainio lukuromaani, Van Veeterer-sarjan päätösosa, joka jättää pienen mahdollisuuden jatkoonkin. Valitettavasti hatarat aivoni eivät pitäneet aivan kaikkea järjestyksessä, joten muutama epäselvä käänne juoneen jäi. Oma vikani, luulisin.  Lainattu Kuopion pääkirjastosta.

 

 

 

88. Kirstilä Pentti: HANHIVAARA ja mies joka murhasi vaimonsa ***

 

251s. Wsoy 2002

 

Jotenkin löysempi juoni kuin monissa muissa Kirstilöissä. Yllätykset puuttuivat, silti ihan vetävää lukemista. Oma kirpputorikirja.

 

 

 

89. Jansson Anna: PÄÄKALLOVARAS ***

 

374 s. Gummerus 2008 (Jaana Nikula)

 

Melkoisen vetävää tekstiä ilman suurempaa kunnianhimoa.  Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

90. Dixelius Hildur: PAPIN TYTTÄREN TARINA ***

 

231 s. Wsoy 1931 (Signild Tennberg)

 

Viehättävä omana aikanaan menestynyt viihderomaani. Käännetty ruotsinkielisestä kymmenennestä painoksesta.Ostin Kontista kahdella eurolla.

 

 

 

91. Zafon Carlos Ruiz: TUULEN VARJO *****

 

647 s. Otava 2009, 11. p. Loisto (Tarja Härkönen)

 

Toisellakin lukemisella erinomainen teos. Ostin taskukirjan itselleni Kontista.

 

 

 

92. Kirstilä Pentti: HANHIVAARA ja sateisen saaren tappaja ***

 

385 s. Wsoy 2000

 

Rauhallisesti etenevä kertomus poliisista, joka tuota menoa ei elä kauan.  Oma kirja, Kontista ostettu.

 

 

 

93. Mäki Reijo: VALKOVENÄLÄINEN **

 

480 s. Otava 2009

 

On henkilö kuka tahansa kirjassa (ja yleensä Mäen tuotannossa), hän ajattelee ja puhuu saman kaavan mukaan, käyttää samanlaisia sanoja ja rakenteita ja huumori on samanmallista.Yhden henkilön kirjoja nämä, eli pelkkää Varesta. Neulamäen kirjaston pikalaina.

 

 

 

94. Rönkä Matti: TULIAISET MOSKOVASTA ***

 

236 s. Gummerus 2009

 

Vetävää menoa, kyllä Kärppä aina Vareksen päihittää. Loppu tosin vähän nuukahti, vai odotinko tottumuksesta turhaa juoksupauketta?  Pikalaina Neulamäen kirjastosta.

 

 

 

95. Wahlsten Edwin: KAUPUNGISSA PALAA

 

250 s. Aura 1943

 

Ihme, että Turussa oli 100 vuotta sitten yhtään palamatonta taloa. Reipasta WPK-meininkiä ja pitkiä vesiletkuja. Hellyttävä muistelmateos. Oma kirja, ostettu Iisalmen kirpputorilta.

 

 

 

96. Toivonen Terho: TULEEKO TOHTORI *

 

241 s. Kirjayhtymä 1963 2.p

 

Muistaakseni luin tämän tekoreippaan tekeleen joskus nuorena mielelläni ja pidin hyvinkin hauskana. En pidä enää. Oma kirja, eurolla ostettu vanhain aikain kunniaksi.

 

 

 

97. Jokinen Seppo: LYÖTY MIES ****

 

336 s. Karisto 2009

 

Inhimillisiä novelleja, joissa on elämää mukana. Pidänpä Koskista  itselleni mieluisimpana  hahmona suomalaisessa rikoskirjallisuudessa. Pikalaina Neulamäen kirjastosta.

 

 

 

98. Grafton Sue: P NIIN KUIN PETOS ***

 

388 s. Book Studio 2002 (Sirkka-Liisa Sjöblom) Loisto

 

Mielelläni minä näitä luen. Dementiaako lie, kun loppuratkaisussa en ihan joka henkilöä ja tapahtumaa muistanut. Oma kirpputorikirja.

 

 

 

99. Kähkönen Sirpa: MUSTAT MORSIAMET ***

 

288 s. Otava 2006 (1998) Seven

 

Melkoisen kiinnostavaa tekstiä kuopiolaiselle. Enemmänkin odotin. Kirjaston kirja.

 

 

 

100. Stout Rex: NERO WOLFE PESEE KÄTENSÄ **

 

254 s. Wsoy 1994 (Hannu Vammelvuo) Sapo 380

 

Hieman pitkäveteissorttinen. Eivätkä murhat ja ratkaisukaan olleet mitenkään kiinnostavat. Tallinnanmatkalla luettu. Ostin tämän kirjaston poistomyynnistä.

 

 

 

101. RUSA NOVELARO *****

 

400 s. Sezonoj 2003 (Useita kääntäjiä)

 

Kerralla kaikki Venäjän tunnetuimmat novellit erinomaisina esperantokäännöksinä. Lisäksi henkilöhistoriat ja novellien perustiedot selityksineen. Mainio teos. Ostin postimyynnistä UEA:lta. (Universala Esperanto-Asocio)

 

 

 

102. Tikkanen Pentti H. NAAKKIMAKOPPELO *

 

209 s. Karisto 1976

 

Kökködialogia, eläinrääkkäystä ja luonnonsuojeluvihaa eräkertomuksiin ujutettuna. Oma kirpputorikirja.

 

 

 

103. Kallas Aino: SEITSEMÄN **

 

105 s. Otava 1914

 

Titanic-novelleja, joiden tenho muualla kuin kirjallisissa ansioissa. Fantasiahyllyyn. Ostin 75 Eekillä (4,5 €) Tallinnan antikvariaatista.

 

 

 

104. Rantanen Vilho: RISTINMERKKI JA KIHLASORMUS *

 

160 s. Gummerus 1928

 

Vapaakirkollinen Vilho kirjoitti 69 teosta, joista tämä on ensimmäinen. Käsittämättömän naiivia menoa. Oma kirpputorikirja, kauniisti sidottu. Anni Mönkkönen on tämän omistanut ja hyvänä pitänyt.

 

 

 

105. Gulin E. G.: PYHIINVAELLUSRETKELLÄ KREIKASSA **

 

226 s. Otava 1951

 

Loppuyhteenvetoa lukuunottamatta lämmin kuvaus Kreikan ortodoksisesta kirkosta ja Paavalin Kreikkaantulon 1900-vuotispäivistä, joille kokoontuivat muiden kirkkokuntien paitsi paavinkirkon edustajat. Lopussa piispa muistaa olevansa luterilainen. Oma kirpputorikirja.

 

 

 

106. Tursten Helene: YÖKIERTO **

 

324 s. Schildts 2004 (Mirja Itkonen)

 

Epäloogista paikoin. Päähenkilön perhe-elämän kuvaus tökeröä. Minua tämä kirja ei miellyttänyt. Kirjaston kirja.

 

 

 

107. Kallas Aino: VIERAS VERI ***

 

136 s. Otava 1921

 

Fantasiaa tässä on ainakin saman verran kuin Seitsemän – Titanic-novelleja-kirjassa. Kertomuksina nämä ovat myös sujuvampia. Teemana rakkaus – no olihan jutuissa sitäkin.  Tallinnan antikvariaatin 75 Eekin kirja.

 

 

 

108. Arhippa Pirkko: ON RUUSU PUNAINEN **

 

230 s. Mäkelä 2009

 

Viihdyttäviä nämä Arhipan kirjat ovat. Mitään muuta kuin ajankulua ei käteen jää. Neulamäen kirjaston kirja.

 

 

 

109. Kallas Aino: REIGIN PAPPI ****

 

257 s. Otava 1926

 

Vanhaan hiidenmaalaiseen tarinaan pohjautuva traaginen kertomus, yksi osa Surmaava eros -trilogiasta. Sudenmorsian minulla siitä jo oli ennestään. Barbara von Tisenhusen on hakusessa.  Ostin jyväskyläläisestä antikvariaatista ja luin heti.

 

 

 

110. Pakkanen Outi: HINNALLA MILLÄ HYVÄNSÄ **

 

303 s. Otava 2005

 

Lukihan tämän, ja ajatteli kuinka hyvä on, ettei enää ole koululaitoksen palveluksessa. Jyväskylän kaupunginkirjaston kirja.

 

 

 

111. Nuotio Eppu: MUSTA **

 

268 s. Otava 2006 3. p

 

Takakannessa ”Yksityiskohtiaan myöten uskottava”. En löytänyt sinänsä sujuvasta teoksesta yhtään yksityiskohtaa, joka olisi ollut uskottava. Jyväskylän kaupunginkirjaston kirja.

 

 

 

112. UUDELLEEN LUETTUA – kirja johon palaan. ****

 

170 s. Kirjapaja 2008  Toim. Tommi Sarlin

 

10 kirjailijaa kertovat suomalaisesta kirjasta, jonka lukevat yhä uudelleen. Kovinkin mielenkiintoinen aihe, huomasin luultavasti lukevani usean näistä kirjoista itsekin  uudelleen. Kirjaston kirja.

 

 

 

113. Väinämö Rauni: PAAVALIN KAUPUNKI ****

 

111 s. Wsoy 1988

 

Paljon minulle tuntematonta asiaa Suomen ortodoksikirkon vaiheista 70- ja 80-luvuilta. Erittäin persoonallista tekstiä, tunnen toki kirjoittajan. Oma kirpputorikirja.

 

 

 

114. Wilson Robert McLiam: RIPLEY BOGLE *

 

459 s. Otava 2002 (Markku Päkkilä) Loisto

 

Tarpeettoman pitkäveteistä tyhjänjauhamista, johon kyllästyin niin, että harpoin viimeiset sata sivua. Oma kirpputorikirja.

 

 

 

115. Mankell Henning: RAUHATON MIES *****

 

544 s. Otava 2009 (Päivi Kivelä)

 

Hieno lukukirja, joka sitoo loppunippuun Kurt Wallanderin tarinan. Siedin jopa kansainvälisen politiikan, jota kirjassa on yllin kyllin. Pikalaina Neulamäen kirjastosta.

 

 

 

116. Jalonen Olli: 14 SOLMUA GREENWICHIIN ****

 

381 s. Otava 2008

 

Kaulanaruvärisolmuja, leimauskoneita, outoja (?) lentolaitteita, mitä lie. Kuitenkin tuntui aivan tavalliselta matkakirjalta. Viihdyttävähköä lukemista. Kirjastosta.

 

 

 

117. HILJAISUUDEN ETSIJÖITÄ **

 

321 s. Wsoy 1998

 

Toim. Tertti Lappalainen. 21 henkilöa kertoo eri uskontokuntien retriiteistä ym. vastaavasta. Erittäin eritasoisia tekstejä. Oma kirpputorikirja.

 

 

 

118. Pohjanen Bengt: HELVETIN PERÄSEINÄLLÄ **

 

111 s. Barents 2000 (Jorma Aspegren)

 

Hieman vaikeasti hahmottuva kertomus, joka perustuu tositapauksiin Kiirunassa ja Venäjällä. Tuttu tekijä, olen Bengtin kanssa ollut Valamossa parilla samalla kurssilla. Ostin tämän kirjan Kolarin kirpputorilta. Onpa siinä Pohjasen omakätinen signeerauskin.

 

 

 

119. Kallas Aino: MEREN TAKAA **

 

136 s. Otava 1924 2.p

 

Saarenmaalaisiin tarinoihin keskittyvä kertomuskokoelma. Tällä lienee kansatieteellistä arvoa. Ostin Tallinnan antikvariaatista.

 

 

 

120. Ahola Suvi: TIETOKONE JA SILITYSRAUTA ***

 

222 s. Tammi 2003

 

Esseekokoelma, jossa on vaikka mitä. Hesarin kriitikon sillisalaatti kulttuurin eri aloilta. Kirjaston poistomyynnistä ostettu teos.

 

 

 

121. Turunen Heikki: KIVENPYÖRITTÄJÄN KYLÄ *****

 

500 s. Wsoy 1976

 

Kirjan lukemiseen meni puoli vuotta. Tekstiä on luettava ikään kuin ääneen. Rikasta kieltä, maaseudun tunnelmaa.  Oma kirja, Joensuun antikvariaatista parikymmentä vuotta sitten hankittu. Onpa Turunen siihen nimensäkin kirjoittanut nimilehdelle, siitä syystä aikoinaan ostin.

 

 

 

122, Lehtolainen Leena: HENKIVARTIJA **

 

355 s. Tammi 2009

 

Päähenkilö käy sienessä, ja poimii korin täyteen kehnäsieniä JA suppilovahveroita. Muukin loogisuus samaa kaavaa. Neulamäen kirjaston pikalaina.

 

 

 

123. Pietarinen Armas: NAHKAKYPÄRIEN LAULUT ***

 

164 s. Gummerus 1971

 

Minulle etukäteen täysin tuntematon tekijä, epämiellyttävä kirjannimi mutta ihme kyllä kelvollista tekstiä sisällä. Oma Kontti-kirja.

 

 

 

124. Sarmaja Heikki: KUKA KEKSI LUONNONVALINNAN? ***

 

212 s. Terra Cognita 2009

 

Minulle amatöörinä hieman raskassoutuinen tutkielma Darwinin edeltäjistä, ja evoluutioajatuksen kehittymisestä. Kirjastosta.

 

 

 

125. Ropponen Markku: KUHALA JA HAUTAUSMAAN RISTEYS **

 

317 s. Tammi 2009

 

Liian monta murhaa, lisäksi  Kuhala pelastuu taas liian usein sattuman kautta.  Mutta luistavaa tekstiä. Kirjaston kirja.

 

 

 

126. Kallas Aino: BARBARA VON TISENHUSEN ***

 

 Ohuehko. 1954 3.p Kokoomateos

 

Liivinmaalainen kunniamurha-tarina, jossa veljet hukuttavat neitsyen avantoon kostoksi hänen epäsäätyisestä rakkaudestaan. Surmaava Eros-sarjan kolmas teos, nyt olen nämä kaikki lukenut. Oma kirja, Siilinjärven rompepäiviltä ostettu.

 

 

 

127. Wahlsten Edwin: KAUPUNGISSA PALAA II

 

n. 190 s. Aura 1943

 

Palokuntamuistelmien toinen osa. Kun ihminen on asiastaan innostunut, tekstistäkin tulee kiinnostavaa. Erittäin yksityiskohtaisia selostuksia. Oma, Iisalmen kirpputorilta hankittu kirja.

 

 

 

128. Isomäki Risto: JUMALAN PIKKUSORMI ***

 

354 s. Tammi 2009

 

Kolmas tähti hyvästä tarkoituksesta. Liiallisella väkivallalla täytetty tarina, joka pyrkii miellyttämään remes-soininvaaralaisia. Kirjastosta.

 

 

 

129. Enqvist Kari: KUOLEMAN JA UNOHTAMISEN AIKAKIRJAT *****

 

205 s. Wsoy 2009

 

Syvällistä mietintää lähinnä uskonnoista ja uskomisesta. Uskonnottoman miehen ajatuksia ilman rienaa ja riekkumista. Hieman tunnelmaa latisti eräänlainen ylimielisyys, jota oli melko onnistuneesti kuitenkin vaimennettu. Kirjaston kirja.