KIRJAHAUTAUSMAA 2018

 

WHH 215

 

WH, WL Pietari Wirtanen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuonna 2018 jatkoin edelleen kotimaisten fantasiakirjojen lukemista. Mieleen jäivät etenkin Risto Isomäen varhaiset teokset, ja Vilho Suutarin Punainen pilvi. Muusta kirjallisuudesta huippuunsa nousi Juha Hurmeen kirja Niemi, jolle annoin yhden ylimääräisen §:n.

Vuoden muita tapahtumia olen käsitellyt blogissani, joten niihin en nyt palaa.

 

 

 

 

****************************************'

 

 

 

KIRJAHAUTAUSMAA 2018

 

1. Meri Veijo: JÄÄKIEKKOILIJAN KESÄ §§

189 s. Otava 1980 AK

Vanhempi työkaveri sanoi aikanaan kauhuissaan, että Veijo Meri kirjoitti pornokirjan. No, vähän siihen suuntaan tämä kallistuu, eikä silti ole juurikaan kiinnostava. Jolppiporukan kesänviettoa kuvataan. Joku kuolee. Uusia pannaan alulle. Oma.

 

2. Eklund Ole: SEIKKAILUJA MIKROBIEN MAAILMASSA §§

125 s. Aura 1946 (Elias Saarinen) YV

Suomenruotsalaisen tiedemiehen yleistajuistava teos lapsille. Nimi on käännetty väärin, ei tässä seikkailla mikrobien vaan mikromaailmassa. Käpyjä kääntelemällä pojat pienentävät ja suurentavat itseään ja kokevat monenlaista ihmeellistä luonnossa. Oma fantasiahyllykirja.

 

3. AVAINNOVELLEJA §§§§

204 s. Wsoy 1999 YK

Novelleja 1900-luvulta, useita ulkomaalaisia scifejä mukana. Minulla fantasiahyllyssä Verrosen Kivenhalaaja-novellin takia. Oma.

 

4. Hirvas Harri: MARSIN MIES AMERIKASSA §§

151 s. Valistus 1960 AV

Huumehommia roistot Amerikassa hoitelevat. Marsilaisten olosuhteet huononevat ja pitäisi päästä Maahan. Terek Tan porhaltaa lautasellaan paikalle. Roistot himoitsevat härveliä helpottamaan roistohommiaan. Larry Laskos Ilonan avustamana saa rosvot kiipeliin. Tanin isäukko suurella sotatalriikillaan tulee poikansa pelastamaan, tuhoaapa samalla suuren konnalaumankin. Marsilaiset poistuvat mutta lupaavat palata. No, ei ole vielä näkynyt. Oma.

 

5. Christie Agatha: KUOLEMAN KOIRA §§§§

231 s. Wsoy 1978 (Anna-Liisa Laine) Sapo 226 YK

Novelleja, joista osa yliluonnollista kauhua. Mukana 25 sivun novelli Syyttäjän todistaja, josta on tehty kolmiosainen televisionäytelmä. Kelvollisia lukukokemuksia ilman tuttuja salapoliiseja. Oma.

 

6. Ahonen Erkki: TIETOKONELAPSI §§§

150 s. Gummerus 1972 YV

Kyborgista tässä on kysymys. Menehtyneen naisen sikiöstä irrotetaan aivomassa ja liitetään ulkoisiin piuhoihin. Tarkoitus on estää sisäerityksen vaikutus ajatteluun. Tekele kehittyy, oppii tajuamaan ja yhdistetään tiedostojen avulla maailmaan. Pyrkii myös vaikuttamaan maailman menoon. Osaa keskustella ns. hoitajansa kanssa. Valitettavasti keskustelut ovat Ahoselle tyypillisesti hankalia ymmärtää. Lukijassa siis vika. Oma.

 

7. Lieto Ilmo: MARS-TÄHDEN KÄVIJÄT §§

225 s. Kirja 1930 YK

Marsiinpa nyt matkustetaan. Tiedemies-eno ja pari pojankoltiaista nousevat ihmeellisellä vekottimella ilmoille ja muutamassa päivässä saavuttavat Marsin. Siellä elää kovin monentasoisia eläviä olentoja eri kehitystasoilla. Aikansa ihmiset seikkailevat, kokevat kovia ja henkensä on uhattuna. Rustaavatpa lopuksi kullasta ja eräänlaisesta puusta häkin, jolla noustaan ilmoille ja hurautetaan pikapikaa maapallolle. Voimana käytetään taas ihmeellisesti planeettojen vetovoimia. Oma.

 

8. Ingman Alfred Emil: KAHDEN TAALARIN RAHA §§§

n. 130 s. Wsoy 1924 2p AV

Pari poikaa löytää Muklarien saarilta kahden taalarin rahan, jossa on outo piirustus. Löytyypä pari veljestäkin kallioluolasta, joiden kanssa pojat lähtevät merimatkalle Etelä-Amerikkaan. Täällä purjehditaan Amazon-virralla ja löydetään intiaaneja ja rahan osoittama paikka, missä on ihmeellistä ennen tuntematonta metalliseosta myllyn välipuissa. Kotiin purjehditaan, ja Muklarit vajoavat mereen. Kertomuksen aukkoja paikkaa Boriksen teos Tähtikuunarin aarteet (Turbator, 2012). Oma.

 

9. Turunen Heikki: HUPELI §§§ §§

376 s. Wsoy 1978 AK

Kertomus Vilhosta, jota ammutaan sodassa ja luoti jää sydämen viereen, sekä Kyllikistä, joka olisi voinut Tampereellekin lähteä. Vasta teoksen lopussa Hupeliin päästään muuttamaan, eivätkä siihen työt lopu vaan alkavat. Kielellisesti mainion rikasta tekstiä. Oma.

 

10. Taiga Marton: VIIDEN MINUUTIN IKUISUUS §§

159 s. Lehtiyhtymä 1945 YV

Kertomus muinaisesta Roomasta, johon on ympätty kehyskertomus, jolla jutusta on saatu scifiä. Muutama ihminen hypnotisoidaan viideksi minuutiksi, ja tänä aikana he elävät Rooman valtakunnassa kliseisiä seikkailuja. Oma.

 

11. Päätalo Kalle: TAMMERKOSKEN SILLALLA §§§§

672 s. Gummerus 1991 3.p YK

Sota loppuu, Kalle saa ja sairastaa kupan ja tippurin ja asustaa vaimonsa kanssa huoneessa, jossa asuu myös sairas anoppi. Viimeisissä lauseissa yrittää maailma kirkastua. Tämä oli Iijoki-sarjan 12. teos. Oma.

 

12. Taiga Marton: TOHTORI SINIPARRAN IHME §

95 s. Lehtiyhtymä 1946 YV

Tri Siniparta siirtää nahjuksen aivoihin eteläamerikkalaisen diktaattorin aivoista muutaman säikeen. Nahjuksesta tulee oiva tappelupukari ja elämä muuttuu auvoisaksi suloisen naisen kainalossa. Populistipläjäys. Oma.

 

13. Aarniaho V.: VENUS-TÄHDEN MUUKALAINEN §§§

222 s. Valistus 1947 YK

Nyt siirrytään Venus-planeetalle sielunsiirron avulla. Venuksella elää ihmisen muotoinen rotu viidakko-olosuhteissa. On huuhoja ja on jättiläiskäärmeitä, ja onpa ihanainen impikin, Thela Mund. Insinööri Salo viettää muutman kuukauden paikkaan tutustumassa, sitten sielunsiirto tuo hänet takaisin maahan. Tilalla pyörähti maassa venuslainen Moore, josta ei juurikaan kerrota. Oma.

 

14. Huovinen Veikko: HIRRI §§§§

n. 120 s. Wsoy 1984 Kootut teokset I. YK

Luonnonläheisiä novelleja, joissa Konsta Pylkkänenkin jo esiintyy. Miehellä (Sekä Veikolla että Konstalla) on sana hallussaan jo tässäkin esikoisteoksessa. Oma.

 

15. Pelkonen Mauno: VALKOISTEN INTIAANIEN ARVOITUS §§§

228 s. Karisto 1959 YK

Arska sotkeutuu mukaan tutkimusmatkalle Amazonin viidakkoon. Muinaisia intiaanien asuinsijoja tutkitaan. Kaikenlaista ihmeellistä löytyy ja seikkailuja koetaan. Jatkoa seuraa toisessa osassa. Oma.

 

16 Huovinen Veikko: HAVUKKA-AHON AJATTELIJA §§§§

212 s. Wsoy 1959 11.p YK

Konstan sinisiä ajatuksia. Miehen suurin salaisuus on se, ettei salaisuutta ole. Salaviisasta ajattelua, ei kauttaaltaan kilttiä. Pyymetsoa ei vielä kukaan muu ole tainnut ampua. Oma.

 

17. Ilmari Osmo: PLANEETTA LOGOS §§

158 s. Wsoy 1959 NTK122 YV

Kapteeni Martti Jyry haaksirikkoutuu Logos-planeetalle. Paikalla on 40000 vuotta vallinnut rasistinen järjestelmä, vähemmistö orjuuttaa enemmistöä ja johdossa on 12 viisasta. Marttipa lopettaa orjuuden, lakkauttaa rasismin ja palauttaa demokratian. Siinä monille maille maapallolla mallia. No, ajatushan on hyvä. Oma.

 

18. Pelkonen Mauno: MISSÄ ON PAITITIN MAA? §§§

186 s. Karisto 1963 YK

Amazon-joen rämeitä rämmitään ja tavataan muinaisen kulttuurin jäänteitä. Kerrotaan myös avaruudesta kauan sitten tulleiden muukalaisten toimista. Lopussa ikiajat vuoren uumenissa olevat atomiaseet räjähtävät ja laivapoika Arska ja muut matkalla olijat pääsevät pälkähästä. Oma.

 

19. Huovinen Veikko: KONSTAN PYLKKERÖ §§§§

n. 100 s. Wsoy 1984 7.p (Kokoomateoksessa) YK

Mainioita luonnonläheisiä novelleja. Sana pylkkerö kuvaa Konstaa, eikä suinkaan ole Konstan omaisuutta. Oma.

 

20. Kare Erkka: LENTÄVÄN LAUTASEN ARVOITUS §§

105 s. Gummerus 1950 YV

Lentäviä lautasia nähdään Helsingissä ja Meksikossa. Suomalainen tutkija lähtee Meksikoon, sukulaispoika livahtaa mukaan ja vieraalla maalla selviää, että marsilaiset ovat tulleet varoittamaan ja opastamaan maapallolaisia. Tapahtuu rauhaanpakotus. No, kaunis ajatus sinänsä. Oma.

 

21. Taiga Marton: SUUREN PELIN LOPPU §§§

160 s. Lehtiyhtymä 1945 YK

Miltei kaikki valkoihoiset kuolevat Maapallolta. Afrikassa käydään heimotaisteluja vallasta. Taitaapa muutamasta eloonjääneestä valkoisesta tulla aikaa myöten uuden maailman perusporukka. Ennen kaikkea teos on kyyninen. Oma.

 

22. SUOMALAISIA SAUNANOVELLEJA §§

236 s. Aviador 2017 AK

Erittäin eritasoisia novelleja, yksi ruotsiksi. Mukana vanhoja tekijöitä ja uusia. Vanhat voittivat, vanhuksen mielestä. Kirjastosta.

 

23. Kare Erkka: SALAPERÄISET SÄTEET *

110 s. Mantere 1945 Seikkailu-kirjasto. YV

Käsittämättömän tökerö tekele scifi-hyllystäni. Scifiä on olevinaan varkaiden liikkumista estävä valokennosto. Eroa nykyään käytettävään on, että valokennoston säteet ovat suoraan tappavia. Ei taitaisi nykylainsäädäntö toteuttamista sallia. Roistot ovat arskoja ja oikeat ihmiset peltosia. Aseilla kalautellaan ja ihmisiä kellariin lukitaan sekä kaasulla tainnutetaan. Komissaari Erkka Kare ammutaan hengiltä. Nuoren Jammun toimista on ”koko kansalle siunauksellista apua”. Oma.

 

24. Lehtimäki Konrad: YLÖS HELVETISTÄ §

452 s. Wsoy 1917 AV/AK

Kuulemma teos on ensimmäinen työväenrommani ja rauhanaatteen suuri edustaja. No, tapetaan koko ajan. Hyvät ovat kehittäneet miltei näkymättömän lentokoneen ja entisiä tymäkämmän pommin. Pahat tappavat tehokkaasti entisillä välineillä. Kirjailija painottaa ajatuksiaan harvennetuilla sanoilla ja lauseilla, mikä on erittäin rasittavaa luettavaa. Lemmenleiskukin on naiivia. Tunnustan harpponeeni. Oma.

 

25. Kukkasjärvi Kullervo: AURINKOTUULI §§§

221 s.Wsoy 1975 YK

Kertomus syväjäädytetystä miehestä, joka herätetään eloon vuonna 1999. Maailma on saastunut, kuvun alla asutaan. Ihmissuhteetkin ovat omituisempia kuin nykyään. Onneksi ennustus ei osunut kohdalleen. Varoituksen sana kait tämä on. Filmattiinkin. Oma.

 

26. Neva Olavi: VIHREÄT MIEHET §§

110 s. Gummerus 1953 YV

Nyt ei ole kyse Putinin joukoista, vaan muista roistoista. Konnat varastavat insinöörin keksinnön, jolla vihreäksi maalatut kohteet tehdään näkymättömiksi. Siinäpä konnatyöt onnistuvat. Reippaat pojat saavat rikollisten tuumat sekaisin, ja sanomalehteen kuvansa. Oma.

 

27. Hill Reginald: PÄHKINÄHIIREN KUOLEMA §§§§

367 s. Wsoy 1984 (H-L Timonen) Sapo 346

 

28. Christie Agatha: SÄRKYNEEN PEILIN ARVOITUS §§§

230 s. Wsoy 1977 (Anna-Liisa Laine) Sapo 208

 

29. Moyes Patricia: MUSTA LESKI §§§

256 s. Wsoy 1975 (Liisa Hakola) Sapo 233

 

30. Barnard Robert: KUOLEMA KIRSIKANKUKKAIN AIKAAN §§

235 s. Wsoy 1987 (Hanna Tarkka) Sapo 364

 

31. Fuller Roy: TOINEN ESIRIPPU §§

225 s. Wsoy 1993 2.p (Juhani Jaskari) Sapo 366

 

Edelliset viisi luettu lentokoneessa tai Patalavacassa. Pähkinähiiri oli leppoisinta lukemista, Christien Poirot-novellit kelpo tavaraa. Omat.

 

32. Malmberg Ilkka: 1987 §§§ §§

281 s. HS 2017 YK

Alaotsikko Samaan aikaan toisaalla. Malmbergin teksit luin aina Kuukausiliitteestä. Tämä kirja jäi hieman kesken, Ilkka kuoli haimasyöpään joulukuussa 2016. Työtoverit täydensivät loppua varoen. Teos on loistava kuvaus maapallon ihmisten elämästä viime vuosisadan alkupuolella. Lukija saa kuvan sekä suurista linjoista että pienistä yksityiskohdista. Nautittava teos. Kirjastosta.

 

33. Arhippa Pirkko: HIETANEILIKKA §§

222 s. Mäkelä 1984 AK

Tulevaisuuden Forssaa. Robotteja. Ympäristöetsiviä ja koira. Kyllä tämä tieteiskirjallisuutta on, kotoisen lämmintä kuin mummon muusi. Hieman lunnonsuojeluaatettakin löytyy, ja ihmiselämän irvailua. Oma.

 

34. Taiga Marton: 8 TAIVAALLISTA MIESTÄ §§§

136 s. Jalava 1986 YV

Alunperin jatkokertomus Seikkailukertomuksia-lehdessä v. 1961. Avaruusalus kiitää maailmankaikkeudessa ja palaa Maapallolle. Aikaa on kulunut suhteellisesti, Maapallon ihmiset ovat suurimmalta osin kuolleet outoon sairauteen ja kehitys on palannut keskiaikaan. Lisäksi kiinalaiset hyökkäilevät entisen Suomen alueille. Avaruusmiehet panevat hanttiin ja aloittavat teollisuuden alusta. Minulle vähempi sotiminen olisi riittänyt, mutta saihan minäkertoja ihanan Mirjan vaimokseen, pahan Petterin tempuista huolimatta. Oma.

 

35. Nenonen Kari: NOITAROVIO

135 s. Jalava 1989 AV

Kuusi kauhunovellia, joista neljä ensimmäistä viehättää minua ihan mukavasti. Oma.

 

36. Kare Sauli: TAISTELU AVARUUSRAKETISTA §§

215 s. Valistus 1963 YK Seikkailusarja 22

Varmaan poikalapsille vetävää lukemista. Logiikasta ei tosin ole tietoakaan, pojat heiluvat aseiden kanssa, sotilaat ammuskelevat, sukellusveneet vehtaavat, saarelle on laskuvarjon avulla pudonnut avaruuslaite. Eipä käy selville, ketkä raketista loppujen lopuksi taistelevat, ja miksi. Oma.

 

37. Arhippa Pirkko: KONNA JA RUPIKONNA §§

218 s. Mäkelä 1985 AK

Tulevaisuuden Forssassa ympäristöetsivät ovat taas töissään. Virkamiehistä, ja ihmisistä yleensäkin, irvaillaan oikein raskaimman kautta. Hyvä niin. Oma.

 

38. Curwood James Oliver: VANHA VALTATIE §§

238 s. Wsoy 1959 3.p (H. Vaaja) YK Riksin sarja 79

Hitaasti jahkaillen etenevä kertomus metsätyömailta, hyvä mies ja paha mies kilpaavat keskenään ja rakkauden tuska on jahnaavaa ja polttavaa. Loppurytinässä lempi leiskahtaa irti kahleistaan kuin aukeneva tukkisuma. Oma.

 

39. Oja Heikki: UNIVERSUMI §§§ §§

310 s. Ursa 2017 YK

Mainio isokokoinen kuvitettu teos kaikesta siitä, mitä maailmankaikkeudesta tällä hetkellä tiedetään. Hyvin yleistajuinen, vaimokin luki tämän mielellään. Kirjastosta.

 

40. Turunen Heikki: KOLMEN HEVOSEN MIES §§§ §§

377 s. Wsoy 1981 YK/AK

Hupeli-sarjan toinen teos. Vasta tässä päästään Hupeliin, joka on rintamamiestontti ja jolle aletaan rakentaa kotia. Vanha kunnon lukemiskirja, jossa kerrotaan mitä tapahtuu, ehkä miksikin. Ei elämä ruusutanssia ole. Väkisin tulee vertailtua aikakautta nykyaikaan. En kerro vertailun tulosta. Kirjaa ei ihme kyllä löytynyt kanta-Kuopion kirjastoista, joten se piti tilata Juankoskelta.

 

41. Tamlander Allan: VESITEHTAILIJAN YLÖSNOUSEMUS §

275 s. Gummerus 1972 YK

Mies putoaa nestemäiseen typpeen ja syväjäätyy, hänet herätetään eloon myöhemmin. Ei kovin kauan myöhemmin, koska hänen poikansa on elossa. Maailma on saastunut, vedet ovat myrkyllisiä. Mafiat hilluvat. Asetelma olisi oivallinen, mutta teksti junnaa paikoillaan eikä mitään mainittavaa alun jälkeen tapahdu. Pitkäveteinen. Oma.

 

42. Bruun Staffan: RUPLAKASINO §§§

272 s. Otava 1996 (Seppo Hyrkäs) YV

Venäjä on ottanut Hangon valvontaansa, paikasta on tullut kasinokaupunki Paradise City. Toimittaja Kobbartin vaimo siepataan, mies lähtee etsimään vaimoaan. Venäjän mafia hallitsee kaupunkia, murhia tehdään, huumeita kiskotaan ja tavaroita salakuljetetaan. Loppuratkaisu on tokaisumaisen lyhyt ja vaimo löytyy. Oma.

 

43. Tammi Lumikki: VEROVIRKAILIJAN SULHANEN §§§

187 s. Tammi 1987 AV

Kolmetoista ihmeellistä kertomusta kovin erilaisista aiheista. Miten miehet sivistettiin kävisi romaanin synopsiksesta. Viehättäviä tarinoita. Oma.

 

44. Outsider (Tuisku Seppo): AVARUUSAHVÄÄRI §§

90 s. Ajanviete 1962 YV

Pekka Lipposen seikkailuja 62.

Pekka napataan avaruusalukseen ja viedään Auderialin planeetalle. Sielläpä on tapahtunut vallankumous, ja Pekka joutuu liriin. Avaruus-Mantakin tavataan. Lopuksi Pekka toimitetaan Roo-planeetalle, jossa on hirviöitä. Seikkailu jatkuu seuraavassa osassa. Oma.

 

45. Turunen Heikki: PUNAHONGAN HEHKU §§§ §§

433 s. Wsoy 1982 YK

Hupeli-sarjan kolmas osa. Asutustilallisen elämä ei herkkua ole. Vilho ja Kyllikki ovat jo eron partaalla eikä tilasta luopuminenkaan kaukana ole. Kuudes lapsi kuolee kohtuun, naapuri hukkuu, tila siirtyy virallisesti asukkaiden haltuun ja uusi reki ostetaan. Sillä huputiti hei kuljetaan kohti epävarmaa tulevaisuutta. Matka jatkuu. Oma.

 

46. Haakana Veikko O.: LUOLAPOIKIEN PALUU §§§

174 s. Valistus 1958 AV

Paleofiktio.

Jatko kirjalle Luolamiehen pojat. Rinnan itse kertomuksen kanssa on tieto-osia, joissa kerrotaan varhaiskivikaudesta. Tulivuori purkautuu ja maa järisee. Lopussa vanhemmasta pojasta tulee luolaheimon päällikkö, ja lapsikin syntyy vesikansan edustajan Lolan kanssa. Oma.

 

47. Outsider (Seppo Tuisku): AVARUUSMARSALKKA §§

96 s. Ajanviete 1962 YV

Pekka Lipposen seikkailuja 63

Pekka kuljetetaan Roo-hirviöiden planeetalle, jossa on samannäköistä kuin muinaismaapallolla. Hirviöt tosin ovat maallakulkevia mustekaloja. Kapinoita lietsotaan ja Auderialin planeetalle palautetaan rauha. Pekka kuskataan takaisin Maapallolle. Onneksi lopuksi ei herätty unesta, siitä toinen pykälä. Oma.

 

48. Sillanpää F.E.: MIEHEN TIE §§§§

286 s. Otava 1948 6.p AK/YK

Paavo saa lapsen Alman kanssa mutta menee Annin kanssa naimisiin. Anni kuolee lapsivuoteelle, lapsi kuolee pian anoppilassa. Paavo menee Alman kanssa naimisiin. Ahrolan talo vakiintuu. Mukavan vanhanaikaista kuvaa piirretään aikansa miesvaltaisesta maailmasta. Oma.

 

49. Haakana Veikko O.: KUONOKASVOINEN KAUHU §§§

152 s. Valistus 1962 AV

Paleofiktio ajalta ennen mitä lie jääkautta. Sujuvaa tekstiä, kertomus kivikautisen heimon muutosta halki vuoriston etelään pois kylmyydestä ja päälle ryntäävien alkeellisten "kuonokasvoisten" alta. Kota keksitään, ja nuorta lempeä on odotettavissa. Oma.

 

50. Anttila-Markkanen Sirkka: HILJAISUUS JA HUUTO §§§§

280 s. Kirjapaja 1985 AK

"Lehtiä Valamon päiväkirjasta" on alaotsikko. Kielenkääntäjä tutustuu ortodoksisuuteen, liittyy kirkkoon, harkitsee myös nunnaksiryhtymistä. Valamon uusi kirkko vihitään käyttöön, isä Simforian ja munkki Akaki vielä elävät. Koskettava teos. Oma.

 

51. Outsider (Seppo Tuisku): TOHTORI CAPRAN ROBOTTI §

80 s. Ajanviete 1965 YV

Pekka Lipponen & Kalle-Kustaa Korkki nro 1.

Heiveröinen kertomus elokuvassa käytetystä robotista, joka joutuu Pekan haltuun. Roistot varastavat robotin ja teettävät sillä pankkiryöstön. Pekka koettaa saada robottinsa takaisin mutta joutuu paalauskoneeseen. Korkki hänet siitä pelastaa. Oma.

 

52. Sariola Mauri: TAIVAS YKSIN TIETÄÄ §§§

242 s. Gummerus 1975 3.p RM

Sujuvasti kirjoitettu tarina liikennelentäjien maailmasta. Perhedraamaa viritellään mielenkiintoisesti, mutta loppu ei vakuuta. Oma.

 

53. Meri Veijo: IRRALLISET §§§

245 s. Otava 1959 2.p RM

Irrallisia kertomuksia ihmisistä. Annasta, lehtorista, Vasilista ja kapteenista. Käsittelytapa tuo väljästi Manillaköyden mieleen. Oma.

 

54. Utrio Kaari: SAIPPUAPRINSESSA §§§§

391 s. Tammi 2004 RM

Leppoisan häpeämättömästi viihteellinen kertomus 1830-luvun Suomesta. Paha saa palkkansa ja naimisiin menevät juuri ne, joiden pitääkin mennä. Historiallinen ajankuva lie oikea. Oma.

 

55. Turunen Heikki: MUSTARINNAN LAPSET §§§§

402 s. Wsoy 1985 YK

Hupelin tarina jatkuu ja laimistuu. Perhe alkaa hajota, vanhin poika lähtee muualle töihin. Hupelista tulee jotenkuten menestyvä pientila. Viereltä samanlaiset alkavat jo lopetella toimintaansa. Oho, sanoo Eemelikin. Kirjastosta.

 

56. Seilonen Kalevi: METSÄROISTO §§§§

80 s. Tammi 1986 YK

Erittäin outo kertomus, mies kuvaa elämäänsä metsäroistona. Mielenmaisema se elämä on. Runoilijan proosaruno. Oma.

 

57. Kärkkäinen Tero: SÄTEILEVÄN PYRAMIDIN PLANEETTA §§

206 s. Kirjapaja 1985 YV

Kolme poikaa siirtyy hiidenkirnun kautta vieraalle planeetalle, jonka valtiaat uhkaavat vaivihkaa alistaa maalaiset orjikseen. Pojat onnistuvat paikallisten hyljeasukkaiden avustuksella tuhoamaan pahaatekevän pyramidin. Oma.

 

58. Vaula Jalmari: KUOLEMANLAAKSON KURIMUKSESSA §§§

249 s. Gummerus 1952 AV

Paleofiktio; gro magnon-ihmiset taistelevat alempia rotuja vastaan. Sankari käyttäytyy ihmistarzanmaisesti, yhtä fiksu on hänen tyttökaverinsa. Tulivuoret purkautuvat, hirmuliskot mylvivät ja joka sivulla pelastutaan jostain tukalasta tilanteesta. Homma jää kesken, mutta jatko-osaa ei tietääkseni ilmestynyt. Oma.

 

59. Kohonen Yrjö: AVARUUS VAARASSA §

80 s. Kirjapaja 1945 AV

Kirjaa on sanottu huonoimmaksi tieteisromaaniksi Suomessa. Eikä suotta sanota. Auringosta erkanee "meteori" joka suuntaa kulkunsa kohti Maata. Roistot heiluttelevat planeettoja radoillaan ja soliittitippa on piilotettu tohtorin kivijalkaan. Sepä tuhoaisi puolet maapallosta räjähtäessään. No, eipä hätää, Taivaan Isä auttaa ja uhkat häipyvät, Mukana kirjassa on muutaman sivun pituinen tökerö kuvasarja. Näitä kirjoja on tehty vanhempia varten, ovat lapsirukilleen ostaneet aivopesutuotteita. Oma.

 

60. Kärkkäinen Tero: VIHREÄN PLANEETAN VANGIT §§

228 s. Kirjapaja 1986 YV

Maapallon avaruusalus rikkoutuu avaruudessa, maahanpaluu ei onnistu vaan pitää laskeutua vieraalle planeetalle. Paikalla on ihmisolentoja, hyviä ja vähemmän hyviä. Sotaa ei käydä. Vähemmän hyvät kaappaavat aluksen, pari kakaraa jää ulkopuolelle. Sitten kiltimmät löytävät lapset ja liki lehmätkin saadaan liitämään. Avaruusalus vapautetaan, koneet saadan korjattua ja paluu maapallolle alkaa. Kustantajan sana löytyy loppupuolelta: Asukkaat ovat Atlantiksesta aikanaan tulleet. "Hei, tarkoittaako tuo, että emme polveudukaan apinoista?" poika huudahtaa. Liekö kirjailija Kärkkäisten liikesukua? Oma.

 

61. Utrio Kaari: PIRITA KARJALAN TYTÄR §§§§

297 s. SKK 1973 YK

Pirita oli aatelissukuinen nainen1400-luvulla, jonka äiti livahti luopiomunkin matkaan ja kuoli synnytykseen. Pirita joutui orjaksi ja eli monivaiheisen elämän. Lopuksi kiitos seisoo kunnon miehen hahmossa ja Piritasta tulee aviovaimo, kappas kummaa, entiseen sukukartanoonsa joka on vaihtanut omistajaa. Viihdettä parhaimmillaan yhdessä väkevän ajankuvan kera. Oma.

 

62. Kågerman Elisabet: MATKA OMALLA VASTUULLA §§§

229 s. Gummerus 1962 (Elsemaj Hurmerinta) Salama 106 RM

Salapoliisikertomus kuin Maria Langia nuorena. Viihdettä koko rahalla (50 senttiä). Oma.

 

63. Gardner Erle Stanley: TYTTÖ PELIKASINOLLA §§§

299 s. Gummerus 1962 (Anja Sariola) Salama 102 RM

Kelvollinen Perry Mason-dekkari. Ainahan näissä on tuurilla osuutensa, työn tekee Draken etsivätoimisto ja Della Street näyttää sorealta. Sovelias henkilö osoittautuu syylliseksi ja ensiepäilty vapautuu. Oma.

 

64. Patrick Quentin: MIES VERKOSSA §§

276 s. Gummerus 1957 (Inkeri Hämäläinen) Salama 41 RM

Lapsilla on tärkeä osa juonta, mutta eivät lapset näin toimi. Miehestä koetetaan tehdä murhaajaa, mutta eipä juttu onnistu. Hömelö ukko tuo John olikin. Amerikkalaisen yhteiskunnan kaikki hölmöydet on saatu esille, osin tahattomasti. Kiusallinen teos. Oma.

 

65. Paretsky Sara: SOHAISU PIMEÄÄN §§§

302 s. Wsoy 1990 (Osmo Saarinen) Sapo 339 RM

Reipasotteinen yksityisetsivä Warshawski murtaa käsiä, ostaa pistoolin ja rakastelee siinä sivussa menestyksellisesti. Kiero pankkimies ja kiero ammattiiyhdistysmies saavat nokilleen ja murhat selviävät. Oma.

 

66. Lähde Ville: NOITATORVI §§

101 s. Kauppiaiden Kustannus 1988 AV

Erittäin nuoren henkilön (16) Sormus-huumassa kirjoittama kertomus. Torven kanssa vaelletaan seikkailusta toiseen. Tapahtumamaailmakin on luotu kasveineen ja eläimineen. Myöhemmin fil. toht. Lähde on keskittynyt tieteellisiin teksteihin. Oma.

 

66. Dickson Carter: PUNAINEN LESKI §§

348 s. Wsoy 1987 2.p (1935) (Eero Ahmavaara) Sapo 7 Tallinna

Mielisairaus ja hullu-käsitteet olivat kirjoittamisaikaan 1935 suuresti toiset kuin nykyään. "Punainen leski" tarkoitti giljotiinia, sitä ei tässä käytetty vaan myrkkyä. Sekava ja vanhukselle vaikea teos. Oma.

 

67. Lydecken Arvid: KUUDES MAANOSA §§§

110 s. Otava 1947 (1924) AV

Yhteissidos Sininen saari-teoksen kanssa. Pohjoisnavan ympäriltä löytyy lämmin uusi maanosa, jossa asuu ihmisia ja puhutaan suomea. Perhe matkaa paikalle isän keksimällä lentoaluksella, jonka poltoaine ei riitä paluuseen. Uudessa maassa eletään ikuisessa rauhassa ja siirtolaiset sopeutuvat hyvin. Isästä tulee jopa eräänlainen kuningas. Tytär ihastuu paikalliseen Keitoon ja kas, lapsikin jostain heille putkahti. Muutama uusikin pariskunta saapuu paikalle, mutta Suomeen ei palata, koska siellä kansa tappelee keskenään. Kelpo tieteiskirja, ja oma.

 

68. Hurme Juha: NIEMI §§§ §§§

440 s. Teos 2017 4.p YK/RM

Finlandia-palkittu teos, joka palkintonsa ansaitsee. Hurme on koonnut Suomen kulttuurihistorian, joka ei vöyhkä sodissa vaan antaa niille oman olemattoman arvonsa. Myös uskontoihin suhtaudutaan soveliaalla tavalla. Rento kirjoitusote tuntuu vetävältä, eikä tyyli mene koskaan mauttomuuden puolelle. Harvoin tapaa teoksen, joka lukijan (eli minun) mielestä(ni) kertoo vain itsestäänselvyyksistä. Kuudes pykälä juuri siitä. Kirjastosta.

 

69. Innes Hammond: VEIJARIN TESTAMENTTI §§§

308 s. Otava 1959 (Risto Kalliomaa) RM

Muistan lukeneeni kirjan Riepuniemessä sängyllä seinäryijyn alla maaten yli 60 vuotta sitten. Ja juonestakin oli jotain jäänyt mieleen. Öljyä saattaa löytyä Kalliovuorilta ja poraamisen aikaan toinen porukka rakentaa patoa jonka alle öljykenttä jäisi. Kahnaustahan siitä tulee. Öljyä löytyy. Pato hajoaa. Parantuupa päähenkilön syöpäkin ihmeellisesti ja sirkeän vaimon miekkonen itselleen saa. Oma.

 

70. Suosalmi Kerttu-Kaarina: SYNTI §§

170 s. Otava 1957 RM

Kaksi novellia naisita. Ensimmäinen on luulosairauskuvaus, toinen kertomus naiseta, jota mies pettää ja hakkaa. Takakannen (mies?)toimittajan mukaan ensimmäisessä on kyseessä "vaikea syyllisyydentunto" ja toisessa vaimo "syyttää kärsimyksisään muita, lähinnä miestään." Että sellaista menoa Otavalla 1950-luvulla. Oma.

 

71. Rae Kalle (Kaarlo Erho): TAISTELU KULTAJOESTA §§§

225 s. Kirjokansi 1956 YV

Kadonnut Kansa-kertomus. Suomensukuisia permalaisia on jäänyt aikoja sitten Kuolan niemimaalla eristyksiin laaksoon. Kultaa etsivät henkilöt joutuvat vahingossa heimon pariin. Eräästä nuorukaisesta tulee jopa heimon ruhtinas, jota arvoa hän ei ota vastaan vaan livahtaa paikalta. Reipas seikkailu, jatkoa teokselle Kilpajuoksu Kultajoelle. Oma.

 

72. Järnefelt Arvid: ISÄNMAA §§

199 s. Wsoy 1949 7.p (1893) RM

Paatoksellinen kertomus, aikaansa sidottu. Heikki lähtee kotitilaltaan, lukee itsensä maisteriksi. Palaa kurkistamaan kotiaan, jossa on uusi istäntä ja Heikin entinen heila emäntänä. Sivulla 194 lause "Elämä on sitä, että pitää tehdä itsensä tarpeelliseksi, ja onni on sitä, että on tarpeellinen", on kirjan parasta antia. Oma.

 

73. Hawking Stephen: MINUN LYHYT HISTORIANI

124 s. Wsoy 2015 (Markus Hotakainen) RM

Todellakin lyhyt historia, tosin ymmärrettävästi, koska vaikeavammaisen Hawkingin oli vaikea tuottaa tekstiä. Mitään uutta ei elämäkertaosuus tuo esille. Kirjan viimeiset parikymmentä sivua ovat erittäin vaikeatajuista teoriaa aikamatkailusta. Hawking kuoli 1918. Kirjastosta.

 

74. Sariola Mauri: KOLTAN UNI §§§

n. 200 s. Gummerus 2005 RM

Yhteissidoksessa Kutsutaan Susikoski. Koltan uni on perho ja murha tapahtuu ovelasti lohijoella Lapissa. Juonen kuljetus on oivallista ja ympäristö on asiantuntevasti kuvattu. Oma.

 

75. Ekman Kerstin: TAPAHTUI VEDEN ÄÄRELLÄ §§§§§

400 s. SSKK1995 (Oili Suominen) YK/RM

Aloin lukea kirjaa väärin, dekkarina. Onhan tämä toki sellainen, mutta paljon muutakin. Hidaslukuinen teos, kahdella aikatasolla kulkeva. Kolme murhaa, sisäpiirin liki mystiikkaa. Pohjois-Ruotsin jotenkin ummehtunutta ilmapiiriä ja muualta tullut opettajatar. Tämä pitää jossain vaiheessa lukea uudelleen. Oma.

 

76. Wiio Osmo A.: LASCAUX´N LUOLAT §§

115 s. Otava 1958 AV

Professori Wiio tekaisi nuorille suunnatun scifin, joka on sekoitus von Dänikenin ajatuksia ja aikansa arveluita asteroidivyöhykkeen synnystä. Teoriat eivät pidä paikkaansa nykytiedon mukaan. - Luolista löytyy tuntematon onkalo, jonka seinillä on kuvia avaruusaluksista. Ne on piirtänyt rotu, joka on tullut räjähtäneeltä viidenneltä planeetalta (ei siis Jupiterista) kymmeniätuhansia vuosia sitten. Kummasti lisääntyivät alkukantaisten maan ihmisten kanssa ja loivat nykyrodun. Onneksi kirjoittaja lopussa kertoo, ettei ole ihan varmasta tiedosta kyse. Oma.

 

77. Numminen Juha: RISTIRETKI §§§

264 s. Wsoy 1990 2.p TRE/YK

Taiten kehitelty juoni vaikka liikaa väkivaltaa. Oikeasta ja väärästäkin olen hieman tekijän kanssa eri mieltä. Oma.

 

78. Wainio J. V.: PERMAN JOUSI §§§

315 s. Gummerus 1948 AV

Historiallinen nuorisoromaani, jossa on hitunen fantasiaa: nahkanuttu, jota aseet eivät läpäise. On mukana taikakalujakin, joiden tehosta ei saada näyttöä. Kristinusko leviää Pohjolaan 1000-luvun alussa. Vanhat aasa-uskovat pyristelevät vastaan. Loppu pitkäveteistyy vaikka Perman kansa saa uuden hallitsijan ja tämä mainion vaimon. Oma, edelleen fantasiahyllyssä pysyvä teos, joka on tekijän signeeraama.

 

79. HITCHCOCK ESITTÄÄ §§§§

335 s. Tammi 1964 (us. käänt.) RM

Kokoelma sekä outoja että rikoksiin viittaavia novelleja, mm. du Maurierin Linnut. Nautittavaa lukemista, tukeva sidos ja iso teksi. Oma.

 

80. SALAPOLIISIKERTOMUKSIA §§§§

324 s. Tammi 1962 (us. käänt.) RM

14 kertomusta, tunnetuimmilta kirjailijoilta. Edustava ja viihdyttävä teos ilman suurempia yllätyksiä. Oma.

 

81. Pulla Armas J:: "JEES, MULLIKUHNURI!" SANOI VÄÄPELI RYHMY §§

n. 120 s. Karisto 12. p (1941) 1998 RM

Sotaviihdettä jossa vanjoilla ei ole järkeä ja suomalaiset sankarit Ryhmy ja Romppainen tekevät mitä tahtovat. Ja Mörökölli-kissa säestää. Oma.

 

82. Alfejeva Valerija: USKOLLISET §§

171 s. Valamon luostari 2002 (Irmeli Talasjoki) AK

Nainen tekee vapaaehtoistyötä pienessä georgialaisluostarissa ja kertoo kokemastaan. Sanoisinpa, että kertomus ei juuri jumaluskoon kannusta. Ehkä hyvä niin. Nöyryyttä teoksen henkilöillä on kylliksi, ja sitä maailmasta puuttuu. Oma.

 

83. Turunen Markku: VALMIISSA MAAILMASSA §§

155 s. Gummerus 1982 AV

On ydinsotaa, on sukupuolenvaihdosta, on vaikka mitä. Vähän juju oli minulta hukassa. Oma.

 

84. Roine Raul: SUOMEN KANSAN SUURI SATUKIRJA

420 s. Wsoy 1990 9.p YK/RM

Laaja teos suomalaisten vanhoista saduista, joista monella on yleismaailmallinen pohja. Nykymaailmaan sadut ovat sovinistisia, rasistia ja populistisia. Oma.

 

85. Lehtolainen Leena: RAUTAKOLMIO §§

352 s. Tammi 2013 RM

Ammattitaidolla laskelmoiden tehty murhajuttu. Ikävä kyllä varsinainen murhaaja esitellään (tahattomasti) niin selvästi heti alussa, että lopun yllätykseltä on pohja poissa. Oma.

 

86. MacDonald Ross: SININEN SYKE §§§

315 s. Wsoy 1977 (Erkki Hakala) RM

Lew Archer tutkii taidevarkautta, joka laajenee murhiksi ja henkilöllisyysvarkaudeksi, romahduttaa yhden yhteiskunnan tukipuun elämän ja tuo Archerin sänkyyn sievän toimittajanaisen. Oma.

 

87. Sariola Mauri: NE VIULUT VASTA MAKSOI §§§

189 s. Gummerus 1983 RM

Pankkiryöstön saalis kaivetaan maahan. Kaksi jää kiinni, yksi ei. Vankilasta karataan. Yksi miesraukka rakastuu onnettomasti, nainen on tietenkin pettäjäpimu. Murhakin tehdään. Susikoski lentelee Floridaan asioita selvittämään. Olipa tarpeeton lento yhteiskunnan varoilla. Mutta tuhma Saara jää kiinni. Minne lie jäi murhaaja metsän pimentoon. Oma.

 

88. HUUMORIA YMPÄRI MAAILMAN §§§

318 s. Tammi 1962 (us.käänt.) RM

Jarl Hellemanin toimittama ulkomaisten novellien kokoelma. Huumori lienee hyvinkin henkilökohtainen asia. Kaikki novellit eivät hymyilyttäneet minua. Tŝehovin Ruotsalainen tulitikku voitti. Oma.

 

89. Tõnu Õnnepalu: PARATIISI §§§

253 s. Kirjokansi 2017 (Jouko Väisänen) YK

Kirjailija muistelee lapsuus- ja nuoruusaikaansa Paratiisissa, Hiidenmaalla. Leppeät ovat muistot ja aurinko paistaa. Ja huonot muistot ovat pehmenneet tai unohtuneet eikä Neuvostoaikakaan mielessä pyöri. Kirjastosta.

 

90. Isomäki Risto: KRISTALLIRUUSU §§§§

184 s. Kirjayhtymä 1991 YV/YK

Rehellistä tieteiskirjallisuutta, myöhempien Isomäen teosten opettavuus on vasta alkeissaan. Liki 20 vuodessa tiede on astunut pitkiä askeleita eteenpäin. Maailmankaikkeuden ikä nykytietämyksen mukaan on toinen kuin kirjassa. Muuten kaikki tuntuisi pitävän edelleen paikkansa. Vetävää lukemista. Oma.

 

91. Lompolo Jouni: PARATIISIN LAPSET §§

165 s. Tammi 1986 YV/YK

Erilaisten pakinoiden sekoitus, niistä kahdessa on sen verran fantasiaa mukana, että teos saa pysyä fantasiahyllyssä. Yhdessä pistäännytään Taivaassa ja toisessa tavataan ET. Toki Origo kirjoittaa osaa. Oma.

 

92. JÄTKÄT SEN KUN PORSKUTTAA

368 s. W&G 1971 3.p AK

SKK:n keräyskilpailun tulos: suomalaista tukkimiesperinnettä. Rempseää tekstiä, missä puita kaatuu, pontikkaa juodaan, pyhiä asioita pilkataan lempeästi eikä naisenosia nimetä kaunistellen. Oma.

 

93. Isomäki Risto: PIMEÄN PILVEN RITARIT §§§§

335 s. Kirjayhtymä 1997 YK

Mainio tieteisromaani, jossa kuljetaan avaruudessa, tutkitaan outoja salaisuuksia ja tavataan vieraan älyn jäänteitä niin komeettapilvestä kuin maapalloltakion. Lempi leiskahtelee ja masennuspäissään viskiä kitataan. Oma.

 

94. Isomäki Risto: GILGAMESIN TAPPIO §§§§§

313 s. Kirjayhtymä 1994 RM

Kaikkihan ihmisen pitää tuhota, mikä estää hetkellisen rikastumisen. Eikä seurauksista välitetä. Tästä on kysymys, ja reippaan juonen kanssa sanoma menee perille. Toki rakastellaankin ja maailmankaikkeudessa vaellellaan eikä elämästä avaruudessa ole puutetta. Lopuksi piipahdetaan maailmanlopun tietämillä kurkistamassa suurempaa älyä. Tosin tämän hetken tietojen mukaan maailmankaikkeus ei ala koskaan supistua. Oma.

 

95. Christie Agatha: MURHENÄYTELMÄ KOLMESSA NÄYTÖKSESSÄ §§§

230 s. Wsoy 1997 5.p (Eero Ahmavaara) RM

Kolme murhaa ja ratkaisu. Juoni on taitavasti punottu eikä ratkaisukaan ole liian tavanomainen. Oma.

 

96. McGrath M. J.: JÄÄN MUISTI §§§

394 s. Like 2012 (Anu Nyyssönen) RM

Minulle erilaisessa ympäristössä, inuiittien parissa arktisella alueella, tapahtuu outoja. Puhutaan höpöjä meteoriiteista ja kaasusta, oikeasti on kyse kait öljystä ja mahdollisesti elämästä avaruudessa. Reipas teos oli mukavaa luettavaa. Kääntäjän käyttämää sanaa kauaa inhoan syvästi. Oma.

 

97. Innes Hammond: VARASTETTU LAIVA §§§§

332 s. Nide 1952 (Aune Suomalainen) RM

Oivallinen viihderomaani. On merenkäyntiä, Dartmoorin vankilaa, kiero rikolliskapteeni, nuorta (30) tökeröä lempeä ja valtava lasti hopeaa. Jäämeren luodolla käydään kamppailu elosta tai kuolosta ja lopuksi purjehditaan voittajina kotisatamaan. Oma.

 

98. Cronin A. J.: JOUTSENTEN TALO §§

276 s. Otava 1944 (Sirkka Rapola) RM

Parisataa ensimmäistä sivua on mielenkiintoista laivamatkan kuvausta. Lääkäri on karkotettu sairaalastaan ja matkustaa toipuakseen. Mukana matkalla on mm. lähetyssaarnaajapari (veli ja sisar) sekä rahakkaita naisia. Kanarian saarilla pyöritään Paikalla leviää keltakuume, ja samalla teos levähtää lässytykseksi. On onnetonta rakkautta, on periaatteista luoppumista. Lääkärimme pelastaa naisen, joka on naimisissa. Rakkaushan siinä roihahtaa. Loppusivulla lääkäri kuulee kevyet askelet ja sisään pelmahtaa jasmiinin tuoksu... Oma. (Äitini kirja, jonka hän on saanut Kivijärvellä lahjaksi Kuhnamon Antilta)

 

99. Simenon Georges: MAIGRET EPÄRÖI §§§

191 s. Otava 1987 (Marja Luoma) RM

Maigretilla on kourassaan piippu eikä colt, ja rikosten ratkaisuissa hän käyttää älyään eikä riehu kännissä tappelemassa roistoja vastaan. Mitään epäröintiä en kirjasta löytänyt. (Epäröi alkuperäisessäkin, hésite) Mielellään näitä lukee, vaikkakin suppeus latistaa juonen käsittelyä. Oma.

 

100. King Stephen: RITA HAYWORTH - AVAIN PAKOON §§§

n. 110 s. Book studio 1998 (Tapio Tamminen) RM

Teos on nimellä Toivon kevät kirjassa Mallioppilas. Elokuvan olen pari kertaa katsonut. Mies joutuu syyttömästi vankilaan. Vartijat ovat iljettäviä. Mies kaivaa reiän sellinsä seinään elokuvajulisteen alle. Aikaa kuluu 27 vuotta. Mies karkaa seinän sisällä kulkevien viemäreiden kautta ja perustaa pienen hotellin Meksikoon. Mukava vankikaveri pääsee vankilasta ja kipaisee perään. Toista teoksen kertomusta en viitsinyt lukea juuri alkua pitemmälle. Oma.

 

101. Campbell H. J.: AIKAKONEEN SALAISUUS §§

151 s. Nide 1954 (Käännös) RM

Kääntäjää ei ole ilmoitettu, lisäksi tekele vaikuttaa lyhennelmältä. Ajat ja avaruudet pyörivät spiraaleina ja leikkaavat toisiaan siellä sun täällä. Pahalaiset ulkoavaruudesta aikovat vallata Maan. Sankarimme urheasti estävät kierot temput ja lentelevät muutamassa hetkessä valtavia tähtietäisyyksiä. Lopuksi aikakone tuhotaan polttosätein. Oma.

 

102. Schildt Runar: KOTIINPALUU §§§§

178 s. Love 1983 (1919) YK

Neljä novellia, kirjoitetut veljessodan jälkeen. Inhimillistä vaikuttavaa tekstiä joka ei syytä eikä puolusta kumpaakaan puolta. Oma.

 

103. Salomaa Marita: TAIVAANRANNAN TUOLLE PUOLEN §§

242 s. Karisto 1990 AV

Viikingit Islannista purjehtivat Amerikkaan ennen Kolumbusta. Intiaanit tuhoavat heidät. Fantasiaa saadaan siitä, että nykypäivän norjalaisneito siirtyy nykypäivän intiaanivanhuksen taikomana menneisyyteen kokemaan edellämainitut tapahtumat. Sujuvaa kerrontaa. Oma.

 

104. Pohjakallio K. A.: IHMISKUNNAN ILTA §-

288 s. Kuva ja sana 1956 AK

Umpiuskovainen raamatunlauseita täynnä oleva tekele. Ihmiskunta kuolee lopussa atomisotaan, joten kait tämä saa luvan fantasiahyllyssä olla. Lehtori K.A.P on kirjoittanut liki 50 opusta, joita en aio lukea. Oma.

 

105. Virkki Antero: KUMMITUSTALO §§

120 s. Mantere 1947 RM

Hullu tohtori yrittää vaihtaa muutamalle neidolle tekosydämen. Ei hän tässä onnistu, vaan pari poikaa ja muutama poliisi pelastavat tytöt ennen leikkausta.Olisiko sydän rinnassa pelannut, sitä ei tarina kerro. Pistänpä silti tämän kirjan fantasiahyllyyn. Oma, HH:lta saatu.

 

106. Tervanto Jori: SOTAA JA RAKKAUTTA ERÄMAASSA §§§

143 s. Ilmarinen 1947 AV/YK

Algerian muslimit kapinoivat, ranskalaiset vastustavat maan itsenäistymistä. Yksi jenkki ja yksi ranskalainen sekä kiero ranskalaispetturi vaeltelevat kolmestaan pois Algerista erämaahan. Vapaustaistelijapomo on opiskellut fysiikkaa ja kemiaa Euroopassa ja on erämaalinnoituksen raunioihin perustanut laboratorion. Hän on onnistunut kehittämään pieniä atomikranaatteja, joiden tulivoima on hirmuinen. Ei koita maalle vapaus vaan muukalaislegioonalaiset pistävät "muslimipirut" aisoihin. Amerikkalaismies ja ranskalaisnainen menevät kihloihin, vaikka oikea morsio olisi soma berberityttö Sheila. Oma scifi-kirja, HH:lta saatu.

 

107. Lustgarten Edgar: PÄHKINÄ PURTAVAKSI §§

224 s. Wsoy 1979 (Kristiina Rikman) Sapo 234 RN/K

Hra Groove horjahtaa kerran oikealta tieltä. Murha tapahtuu. Hra Groove tuomitaan ja syyttömänä hirtetään. Niin pääsi käymään. Oma.

 

108. Suutari Viljo: PUNAINEN PILVI §§§§

495 s. Cossus 1979 K

Outo teos, luulin uskonnolliseksi mutta oli jotain aivan muuta. Kirjoittaja oli mm. Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja ja vankilassa jatkosodan aikana. Punainen pilvi on sodanvastainen kertomus atomisodasta ja sen jälkeen muutamasta elossa säilyneestä ihmisestä. Suutari piirtää mieleisensä yhteiskunnan, joka syntyy entisen raunioille. Sukurutsan kauttakin joudutaan liikkeelle lähtemään. Cossus oli lie omakustannusyhtiö? Kustannustoimittajaa olisi tarvittu, metsästystä olisi pitänyt vähentää ja pari viimeistä lukua jättää pois. Muutenkin sivut ovat suurikokoisia ja tupaten täynnä, lyhentäminen olisi tehnyt terää. Mutta jotain omituisen kiinnostavaa tekstissä silti oli. Oma. Kaksi viimeistä luettu Lapinmatkalla, Rovaniemellä ja Kolarissa.

 

109. Fleming Joan: TAPPAVA RAKKAUS §§

205 s. Wsoy 1970 (Marjatta Kapari) Sapo106 K/YK

Kurja mies sotkeentuu ailahtelevaan pikkupimuun eikä lopputulos ole miehelle otollinen - kait. Oma.

 

110. Nieminen Kaiho: PURJETIELLÄ §§

205 s. Wsoy 1991 AK/YK

Lähiötarina ihmisistä, joilla ei mene ihan niin hyvin kuin ehkä voisi. Pikkuroistomeininkiä, perheen elättämistä, liipattu Leo siellä seassa. Karu teos. Oma.

 

111. Tabet Sirpa: PUNAINEN METSÄ §§§

281 s. Otava 1989 YK/RM

Anna ajaa kolarin, vaipuu koomaan jossa siirtyy ajassa taaksepäin vanhaan sukutaloonsa. Naimisiin siellä on menossa ja meneekin. Kauheuksia tapahtuu ja metsä on verestä punainen. Herää koomasta ja haluaa hevoskyydin muinaisuuteen. Oma.

 

112. Verronen Maarit: VIIMEINEN LAPSITÄHTI §§§§

271 s. Kirjayhtymä 1994 RM

Älyllisiä ja äärimmäisen kylmiä novelleja. On hauska huomata, että on olemassa vielä minuakin pessimistisempiä ihmisiä. Oma.

 

113. Sayers Dorothy: KUOLEMA KESKIYÖLLÄ §§§

208 s. Tammi 1948 (Oiva Talvitie) Sormenjälkisarja 3 RM

Lordi Peter Wimsey pelastaa veljensä hirsipuusta. Hyvä niin. Oma.

 

114. Tuomola Olavi: ANASTETTU SOTASALAISUUS §§

179 s. Gummerus 1943 2.p RM

Sujuvasti kirjoitettu poliisiromaani talvisodan ajoilta. Valitettavasti keksin loppuratkaisun paljon ennen tutkijoita, eikä tuo ratkaisu muutenkaan kovin nerokas oillut. Anastettu sotasalaisuus on selvitys uuden voimakkaan räjähdysaineen koostumuksesta. Koska asiasta ei tarkemmin puhuta, ei teos scifiksi pääse. Oma.

 

115. Porras Kirsti: LAIVA HUUSI YÖSSÄ §§

150 s. Wsoy 1942 RM

Porras oli eräs ensimmäisiä naisia salapoliisikirjallisuuden alalla. Kunnon juonen on Kirsti teokseen laatinut, toteutus hieman töksähtelee mutta huonompia nykydekkareitakin olen lukenut. Tosin englantilaisten esikuvien malli näkyy - palvelusväkeä myöten. Oma.

 

116. Tuomola Olavi: NEUVOSTOVAKOILIJA §

184 s. Gummerus 1943 RM

Sota-ajan tuote. Ryssät haukutaan ja vakoilija saadaan kiinni täisalvan avulla. Sotatovereiden miellyttämiseksi haukutaan juutalaiset pataluhaksi. Ehkä teos oli tilaustyö. Kirja kuului sodan jälkeen kiellettyjen joukkoon.

 

117. Kurtén Björn: MUSTA TIIKERI §§§§

271 s. Tammi 1981 2.p (Virve Kajaste) YV/YK

35000 vuotta sitten nyky-Suomen alueella jään ollessa tilapäisesti sulana vaaleat neandertalialaiset ja tummat nykyihmiset kohtaavat. Ammattitaitoisesti paleontologi kuvaa oloja tuohon aikaan. Juonikin kantaa. Vaikeutena samanmallisten nimien vanhukselle aiheuttama tunnistustusvaikeus. Yksi korjaus: nykytiedon mukaan jokaisessa meistä on pari prosenttia neandertalinihmisten geenejä, joten risteytymät eivät olleet hedelmättömiä. Oma.

 

118. Laikko V. (Vilho Puttonen): ELOKUUN MURHA §§

197 s. Wsoy 1940 2.p YK

Kun dekkari on pitkäveteinen, on kait jotain viassa. Murhatapa on mahdoton ja paljon muutakin epäloogista teokseen sisältyy. Oma.

 

119. Tabet Sirpa: VOI MINUN LINTUNI §§

238 s. Otava 1989 AV

Lähinnä murhamysteeri, joka kehittyy epäloogisesti. Kuka tappoi, kuka kuoli, kuka oli olevinaan joku toinen. Lemmenkipeä nainen rakastuu sinne ja tänne ja lopuksi taitaa onnen löytää poliisisedän sylistä. Fantasiaa löytyy vasta aivan lopusta malliin "kuollut mies kummittelee", joten teos saa pysyä fantasiahyllyssä. Oma.

 

120. T. Lobsang Rampa: KOLMAS SILMÄ §§§§

244 s. Otava 1957 AK

Tiibetiläinen lama kertoo elämästään. Kolmas silmä on otsaan porattu reikä, jonka läpi puutikulla ärsytetään näkökeskusta. Tämän jälkeen ihmisten ympärillä näkyy aura. Lamojen koulutus on rankaa puuhaa ja välillä lennetään leijoillakin yläilmoihin. Teos on perintökirja isältä, hän oli kiinnostunut kaikenlaisista uskonnoista. Mielenkiintoista, eikä niinkään outoa elämää kuin voisi kuvitella. Oma.

 

121. Quentin Patrick: KASVOT SALAMAN VALOSSA §§

230 s. Suomen Kirja 1944 YK

Pitkäveteinen kertomus amerikkalaisesta vierasopiskelijasta Cambridgen yliopistossa. Pari opiskelijaa murhataan ja vaihtoylioppilas löytää heilan itselleen. Kansi Aarne Nopsasen. Oma.

 

122. Kuiivaniemi Mirja: TYTTÖ IKKUNAN TAKANA §§§

292 s. Kirjayhtymä 1987 YK

Kertomus pohjalaisesta kylästä nuoren ottolapsen Riinan silmin. Ihmiset eivät käyttäydy niin kuin toivottavaa olisi. Pitää elämän silti sujua, ja sujuuhan se, kun on pakko. Oma.

 

123. Lehtolainen Leena: TUULEN PUOLELLA §§§

349 s. Tammi/Loisto 2001 JKL/YK

Merellä pyöritään, rantakallioilta tyrkitään ihmisiä kuolemaan ja henk. koht. ongelmia on niin poliiseilla kuin muillakin. Eivät ole ympäristöystävälliset firmat (aina) sitä mitä ympärilleen ilmoittavat, lie kirjan viesti. Oma.

 

124. Syvänne Väinö: KUKA VARASTI SETELIT? §

192 s. Karisto 1945 TAL

Ketä kiinnostaa? Ei murhaa, ei varkautta, ei pahoinpitelyä. Turhanaikaista pitkäveteistä pikku nahinaa ja keppostelua. Oma.

 

125. Kanger Thomas: SUNNUNTAIVIERAS §§§§

345 s. Wsoy 2009 (Marja Kyrö) Sapo 451 TAL

Oivallinen vanhan murhan selvitys, Ruotsissa kait murha vanhenee 25 vuodessa. No, ei ihan odotetusti onnistunut selvittely, mutta kertomus sujuu juoheasti. Päähenkilönä rikostutkija Elina Wiik, suomalaislähtöinen kipakka nainen. Oma. Kaksi viimeistä luettu Tallinnanmatkalla.

 

126. Rane Irja: KIINAN KEISARIN LENTÄVÄ HEVONEN §§§

191 s. Wsoy 1985 YV

Satu idästä, missä mongolialainen poika Kuu kulkee lentävällä hevosella Kiinan keisarin luo. Matkalla tavataan alati kasvava kukka ja itseään hallitseva tahto. Löytymättä jää pitkän iän yrtti. Loppuhuipennus jää vajaaksi, vaikka hyvää tahtoa niin Kuulla kuin kirjoittajallakin on. Oma.

 

127. Topelius Z.: LUONNONKIRJA

301 s. Wsoy 1929 16. p YK

Ala-alkeiskoulujen tarpeeksi kirjoitettu teos, jossa luonto käydään osa kerrallaan läpi. Kolme ensimmäistä lukua on fraktuuralla, loppu nykykirjaimin. Liekö loppu kirjoitettu uudelleen tiedon lisääntyessä. Mahdollista toimittajaa ei ole mainittu. Juurikaan virheitä kirjasta ei löydy, tekijä tunnustaa tietämättömyytensä esim. magneettisuuden ja revontulten aiheuttajasta. Jumalaan vedotaan jatkuvasti ja teos loppuu raamatunlauseisiin. Mielenkiintoista luettavaa. Oma.

 

128. Tamminen Petri: MUITA HYVIÄ OMINAISUUKSIA §§§§

141 s. Otava 2010 YK

Kokoaan suurempi kertomus, itseironinen teos, jonka lukeminen ei ole kiusallista. Sanoisinpa tätä erittäin positiiviseksi kirjaksi jossa nauretaan negatiivisille asioille. Oma.

 

129. Laulajainen Leena: NOIDAN KUMMITYTÄR §

180 s. Tammi 1996 YV

Tyttösille tarkoitettu teos, jonka luin nähdäkseni, kuuluuko teos fantasiahyllyyn. Läheltä liippasi, savijumala-patsas puhuu ja näyttää kuvia, mutta unia ovat ja harhaa vainen. Poistin siis fantasiahyllystä. Oma.

 

130. Peters Ellis: MUNKINHUPPU §§§§

236 s. Otava 1989 (Juhani Karve) RM

1100-luvulla tapahtuu kaikenlaista luostarissa Walesissa. Veli Cadfael saa myrkytysmurhan ratkaistua, pelastaa syyttömän ja ohjaa syyllisen maanpakoon, kunhan tämä on luvannut parantaa tapansa. Munkin vanha heilakin pyörähtää näyttämöllä, mutta siveys säilyy. Oma.

 

131. Kapt. Hell (Vesa Syrjänen): MIES, JOKA TIESI §§

181 s. Ilmarinen 1947 RM

Sujuvan loogisesti rustattu kertomus Marokosta, jossa kapinalliset kapinoivat Ranskan muukalaislegioonaa vastaan. Suomalaisvertakin legioonassa on. Valitettavasti legioona voitti eikä Marokko päässyt itsenäistymään. Oma.

 

132. Virta Lauri: 24 TUNTIA §

150 s. Ilmarinen 1944 RM

Kömpelösti kirjoitettu typerä ja epälooginen selvitys rikoksesta, jossa myrkkyä tyrkitään makeiseen ja väärä neito vahingossa tapetaan. Moraalista opetusta on olevinaan mukana ja kyynelin purskuvat niin vuorineuvos kuin hänen hulttiopoikansakin. Myrkyttäjä surmaa itsensä syanidilla, joka myyjätärtytöllähän sitä piironginlaatikosta löytyy. Oma.

 

133. Hays H.R.: MUUKALAINEN TULI MAANTIELTÄ §§§

180 s. Tammi 1948 (Jouko Linturi) RM

Ihmeenkin oivallista kertovaa tekstiä, osasyyllisenä kääntäjä Linturi. Pienestä amerikkalaisesta kylästä annetaan mainio tukkoinen kuva. Muutama murhakin tapahtuu, ja syyllinen saadaan kiinni. Kansi Aarne Nopsasen. Oma.

 

134. Kivinen S. Albert: MERKILLISET KIRJOITUKSET

260 s. Pirkanmaan... 1990 (Atlantis 4) AV

Alussa muutama kauhukertomus Lovecraftin tyyliin, sitten enemmän tai vähemmän omituisia filosofisia virallisenomaisia artikkeleita. Koska Cthulhu -tyypiset jutut ensin naurattavat, sitten pitkästyttävät minua, en ole oikea henkilö arvostelemaan tätä teosta, joka silti pitää sijansa fantasiakirjastossani. Oma.

 

135. Rendell Ruth: WEXFORD JA SIMISOLA §§§

354 s. Wsoy 1996 /Josma-Veikko Sappinen) YK

Dekkari, jonka läpi kulkee kaikenlaisen erottelun (väri, sukupuoli, ihmiskauppa) vastustamisen henki. Jopa kirjallisiakin ansioita teoksella on. Oma.

 

136. Reponen Oskar: KIROTTU TALO §§

297 s. Tammi 1984 YV

Henget räyhäävät ja murhat toistuvat. Ouijalaudat suhistelevat karmeita tietoja. Sujuvasti Oskar kirjoittaa, vaan en ole kohderyhmää. Oma.

 

137. Turunen Heikki: MAAN VERI §§§

391 s. Wsoy 1987 YK

Viisiosaisen Hupeli-sarjan päätös. Ensimmäiset osat olivat minulle mieleen, nyt lapset lähtevät maailmalle eivätkä maailmalla pärjää. Hupeli myydään ja sotainvalidi-isä kuolee. Heino-pojan tie on vaikea, ei hänestä kaupunkilaista tule. Heinossa kait on paljon Turusta itseään. (Vaan maalainen minäkin yhä olen, kaupungissa yli 50 vuotta asuttuani.) Kirjastosta.

 

138 Peters Ellis: TUOMITUN KAAPU §§§

222 s. Otava 1981 (Juhani Karve) YK

1100-luvulla munkki Gadfael hoitelee lääkekasvejaan ja samalla auttaa pelastamaan nuoren neidon karmealta avioliitolta. Pari murhaakin tapahtuu. Rempseä keski-ikäinen nunnakokelas naapuriluostarista auttaa, tuomittua ei tuomita ja nuoret saavat toisensa. Oma.

 

139. Kilpi Volter: GULLIVERIN MATKA FANTOMIMIAN MANTEREELLE §§§§

307 s. Otava 1944 AK

Gulliver (1700-luvulta) matkaa Swallow Bird-laivalla. Laiva joutuu sulaan napakurimukseen, jossa se kiitää sellaisella vauhdilla, että aika muuttuu nykyaikaan (n. 1940). Kurimuksesta selvitään, napajäälle joudutaan laivan jäissä tuhouduttua, neljä hengissä säästynyttä löydetään ja kuljetetaan lentokoneella Fantomimiaan. Teos loppuu kirjailijan kuoleman vuoksi tähän. Tarkoitus oli irvailla nykymenolle entisaikalaisten silmin. Onneksi vetävin osa tuli valmiiksi. Kieli on mestarillista. Oma.

 

140. Soinne Laura: VARJOJEN LINNAN PRINSSIT §§§

192 s. Kirja 1918 YV

Neljän sadun teos. Kolme ensimmäistä ovat liki kauhua - kirja on mukana BH:n Suomen kauhukirjakatalogissa - ja viimeinen on opettavainen tarina pahoista ihmisistä. Soinne oli naimisissa runoilija Einari Vuorelan kanssa. Einarikin tekaisi sekavan fantasiaa lähentelevän teoksen Turhuuden mylly (1939). Oma, säpäleistä kokoon sitomani kirja.

 

141. Valtaoja Esko: KOHTI IKUISUUTTA §§§ §§

300 s. Ursa 2017 YK

Tulevaisuutta partatohtori tässä pohdiskelee. Scifi-kirjallisuus on miehellä hallinnassa ja siitä hän pitkälle poimii mahdollisia tulevaisuuskuvia. Omituista, että tähtitieteilijä Valtaoja ja fyysikko Enqvist ovat suurimmat humanistit tässä populistipoliitikkojen pilaamassa maailmassa. Kirjastosta.

 

142. Mäki Reijo: TATUOITU TAIVAS §§§

348 s. Otava 1996 2.p YK

Toisella lukemisella ehkä parempi kuin muistin. Kolmannen maailmansodan jälkeen maailma on sekaisin. Valetodellinen meteori uhkaa, ihmiset ovat vauhkoina ja rikkaat rikastuvat entisestään. Turpiin annetaan ja saadaan. Tämä Euroopan Unioni ei ole se paikka, jossa haluaisin saattohoitoni saada. Oma.

 

143. Mäki Reijo: KUOLEMAN KAPELLIMESTARI §§§

313 s. Otava 1991 JKL/YK

Toki olen tämän ennenkin 25 v. sitten lukenut. Reipasta menoa, liikaa ruumiita ja vähemmän voisi myös viinaa juoda. Hyvä, ettei Vares tupakoi. Juonessa on politiikkaa Urkista lähtien ja Jussin isä tekee suurimmat sankariteot. Yksi heila ammutaan mutta toinen vanhempi tapaus asettuu tyttöystävän virkaa hoitamaan. Ruotsissa pyöritään puolet ajasta. Oma.

 

144. Somersalo Aili: MESTARITONTUN SEIKKAILUT §§§§

143 s. Wsoy 1978 7. p YV

Hieno kertomus Satumaan Mestaritontusta, joka pelastaa kuninkaallista väkeä milloin kivestä, milloin Ahtolasta, ja saattaa aikaan hovihäitä kuin Buckinghamin palatsissa ikään. Taikakeinoja käytetään ja eriskummallisilla laitteilla ajellaan. Onni Mansneruksen mainio kuvitus. Suomalaisen fantasian perusteoksia. Tyttären kirja minun fantasiahyllyssäni.

 

145. Arsenjev Vladimir: DERSU UZALA §§§§

250 s. Tammi 1976 3.p (E. K. O. Wuorela) AK

1900-luvun alussa kapteeni V.A. teki kolme tutkimusmatkaa Mantsurian seuduille. Täällä Dersu Uzala oli hänellä oppaana ja viisaana luontomiehenä. Akira Kurosawa teki kirjasta elokuvan, jonka otoksia käytettiin tässä teoksessa kuvituksena. Luontoihmiselle oivallista luettavaa. Olen kirjan ennenkin lukenut, samoin filmin nähnyt. Oma.

 

146. Lappalainen Seppo: NUOTTAMIEHET §§§

165 s. Wsoy 1997 2.p YK

Tarinoita, jotka kietoutuvat yhden kylän ympärille. 50-luvulla nuottaa vedetään ja muikkuja syödään. Soipa haitarikin. Menneen kaipuu tihkuu joka sivulta. Oma.

 

147. Simenon Georges: MAIGRET JA MIES SEINEN RANNALTA §§§

184 s. Otava 1961 (Osmo Mäkeläinen) YK

Poliisi auttaa kuolemaantuomitun miehen pakenemaan sellistään. Miestä seurataan, ja oikea murhaaja löytyy. Rauhaisa päättelyllä selviävä juttu, kuten Maigretit aina. Oma.

 

148. Leonard Elmore: VALDEZ §§

198 s. Bookkari 2009 (Jorma-Veikko Sappinen) YK

Leonardilta olen monta dekkaria mielelläni lukenut, ja sujuvaa tekstiä on tämäkin. Lännessä ratsastetaan ja coltit heiluvat lomkilla. Haulikollakin monta ihmistä tapetaan. Kirjailija loihtii tutun tunnelman: miestä kohdellaan kaltoin ja kostomieli herää. Vaan eipä lopussa kohdatakaan takapihalla takinhelmat liehuen. Loppu on jopa väljähtynyttä kamaa eikä ratkaisua anneta. Oma.

 

149. Reponen Oskar: KUOLLEISTA HERÄTTÄJÄ §-

255 s. Tammi 1985 AV

Mies herää koomasta ja osaa ihmeparantaa sairaita. Joku kuollutkin herää siinä sivussa. Mies heiluu jeesuksena ympäri kyliä. Vierellä raataa rahan perässä kaveri. Ja uskovainen vaimo listii kummasti porukkaa. Iljettävä teos. Oma.

 

150. Jalonen Olli: ISÄKSI JA TYTTÄREKSI §§§§

204 s. Otava 1990 2.p YK

Finlandia-palkittu teos joka pyörii fantasialistoilla. Toki kertomuksessa on jotain taianomaista, mystistä, vaikka kaikki tapahtumat voisivat myös olla todellisia. Pysyköön fantasiahyllyssä. Mies ryöstää eron jälkeen tyttärensä ja kuljettaa tätä ympäri Eurooppaa. Tytär karkaa takaisin äitinsä ja tämän uuden miehen luo. Mies palaa Suomeen ja elää yksin korvessa teltassa. Talvi saapuu. Kertomus loppuu. Oma.

 

151. Päätalo Kalle: POHJALTA PONNISTAEN §§§

704 s. Gummerus 1983 YK

Kalle ja Laina asuvat anopin kanssa pienessä huoneessa. Sitten saadaan oma kamari omakotitalon yläkerrasta asuttavaksi. Kalle siirtyy metsätöistä rakennukselle apupojaksi. Henkinen kantti on pettää, mutta elämä jatkuu. Ensimmäinen novelli ilmestyy lehdessä. - Ihmeesti näitä jaksaa lukea, vaikka teksti jankuttaa paikoillaan eikä juuri mitään tapahdu. Tämä oli 13. luettu Iijoki-sarjan teos. Oma.

 

152. Verronen Maarit: ÅLÅ MAKSA LAUTTURILLE §§§§

320 s. Kirjayhtymä 1992 YK

Kaksiosainen novellikokoelma, ensimmäisen osan kertomukset ovat osittain jopa kauhua. Toinen osa keskittyy mieheen nimeltä Peter Urd, joka ei suinkaan ole tavanomainen henkilö. Viihdyttävä, hyvin koossapysyvä fantasiateos. Oma.

 

153. Siippainen Anja. KULTAINEN VASIKKA §§§

236 s. Koivu ja tähti 1992 YV

Geenimuunneltua lehmää tehdään, sellaista,, jonka maitoa voisivat juoda myös maidolle allergiset. Asiassa ei päästä valmiiseen lehmään asti. Geeniteknologiaa kuvataan asiallisesti ja virheettömällä suomen kielellä. Rakkautta on tökerösti ilmassa. Teos pysyy fantasiahyllyssä. Oma.

 

154. Jalonen Olli: TUHKASAARI §§

108 s. Otava 1987 AV

Kolme lasta kuljeskelevat outoja teitä. En ole varma, pitävätkö lapset tällaisesta tekstistä. Minua tämä ei vakuuttanut. Kielellisesti teos tietenkin on korkeatasoinen. Oma.

 

155. Mäki Reijo: ENKELIT KANSSASI §§§

298 s. Otava 1995 JKL/YK

Vares juo viinaa ja jossain välissä ehtii tekemään bisneksiä. Yhtiötoveri tapetaan ja siitäpä tulee sotkua ja harmia. Lopussa langat jäävät levälleen, tosin Jussia ei enää murhasta syytetä. Oma.

 

156. Haarikko Harri: KIRJAT 2018

WHH 268 YK

Perinteinen wanhaherralukupäiväkirja. Mielelläni minä nämä luen. HH on taas lukenut tiiliskiviä aika pinon. Mukava on lukea teosten lomassa miehen elämästä. Oma.

 

157. Aspinen Risto: NIIN VÄHÄN ON TARPEEN §

276 s. Sarjamiehet 1977 YK

Sähkölaitteet rikkoutuvat koko maailmasta. Kuu peijakas lähettää säteilyä, joka haurastuttaa sähköjohdot. Aaretti ihmettelee ja saunoo syrjämökissään, käypä muutama vieraskin paikalla, viimeisenä vainaja. Lopuksi Aaretti tuumaa, että niin vähän on tarpeen. Oma

 

158 Tenhunen Eeva: KEISARI SEISOO PALATSISSAAN §§

219 s. Wsoy 1971 YK

Kovin tuli Maria Lang mieleen. Saman mallista epäloogisuuttakin kummankin sujuvasti kirjoitetuissa teoksissa. Oma.

 

159. Dieckmann Marjaliisa: RAM ja linnunkuvainen ruukku §§§

150 s. Wsoy 1993 YV

Viehko paleofiktio lapsille. Hieman tietoa annetaan ja asenne on kohdallaan - näin vanhuksen silmin ainakin. Oma.