- Reponen Oskar: TUNTEMATON PAINAJAINEN *
250 s. Karisto 1987
Huuhaakirja, jonka juoni on käsittämättömän typerä. En ole muita Reposia lukenut, vaikka niitä monta on fantasiahyllyssäni. Enkä taida lukeakaan. Lisäksi kirjoitus on kankeaa kökkötyyliä. Oma teos.
- Sipilä Jarkko: PRIKAATIN KOSTO ***
340 s. Gummerus 2009
Kevyttä helppolukuista vaikeasti uskottavaa menoa, joka ei aivoja rasita. Kirjaston kirja.
- Sipilä Jarkko: KATUMURHA *
275 s. Gummerus 2010
Kaitpa nykyään ei voi enää kirjoittaa poliisiromaania ilman vähintään viittä vainajaa, vai neljäkö niitä oli. Eikä kahta Sipilää olisi pitänyt lukea peräperää.Mutta pahin moka on moottoripyörän omistajakysymys, jossa sekoilevat sekä kirjailija että kustannustoimittaja. Kirjaston kirja.
- Hälli Matti: VALMISTA SYDÄMESI UNOHTAMAAN **
185 s. Otava 1945
Kovin on moraaliopettavaista tekstiä, eikä dialogi tunnu suuhunsopivalta. Maila Kuosmanen-45 on nimensä somasti kirjoittanut esilehdelle vinoon. Oma Kontin muovikassikirja.
- Paasilinna Arto: HIRNUVA MAAILMANLOPPU ***
259 s. Wsoy 1999 2.p
Päijänne-Antikvariaatista ostamani fantasiahyllyteos, jonka luin Jyväskylänmatkalla. Suorastaan viihdyin, vaikkei tämä Suurta Maailmankirjallisuutta olekaan.
- Pälsi Sakari: KOVA MIES JA NIMETÖN ***
241 s. Otava 1950
Paleofiktio, ostettu Jyväskylästä. Teos ollut aikoinaan Alkio-opiston kirjastossa. Taidokkaan luontevasti kirjoitettu kertomus heimoelämästä muinaisessa ”Suomessa”.Kirja solahti fantasiahyllyyn.
- Valtaoja Esko: KOSMOKSEN SIRUJA *****
330 s. Ursa 2010
Sillisalaattikokoelma Valtaojan artikkeleista ja luennoista pitkältä ajalta, nykyaikaistetuin jälkikirjoituksin. Ja kas kummaa, luettuani artikkelin ”Paratiisin lapset” huomasin ihmeekseni, että ehdottomaan pessimistisyyteni oli tullut särö. Kirjaston kirja.
- Haavikko Harri: KIRJAT2010
- Hurtta Boris: OIKEASSA AJASSA? Lukupäiväkirja 2010
Kahden wanhan herran lukupäiväkirjat, jotka aiheuttivat lukijalleen ihmeellistä ihastusta ja riipivää tuskaa.Omat, tekijöiltä saadut kappaleet.
- Kljutsarjova Natalja: KOLMANNESSA LUOKASSA **
204 s. Like 2010 (Arto Konttinen)
Selvää juonenkulkua olisin kovasti kaivannut. Levotonkin oli, kait liian ”moderni” minulle.Kirjaston kirja.
- Rohmer Sax: KULTAINEN NAAMIO **
176 s. Ilmarinen 1946 (Suomentajaa ei mainita)
Fu Manchu-kertomus. Suomeksi alunperin jatkoromaanina Lukemista Kaikille-lehdessä numeroissa 52/1935 - 16/1936. ”Mustanurkkainen romaani”. Taitavasti kirjoitettua rasistista kevyttä roskaa, jota oli mielenkiintoista lukea. Oma heikkokuntoinen nide.
- Sillanpää F.E. :IHMISELON IHANUUS JA KURJUUS ****
282 s. Otava 1943
Mainio lukuromaanihan tämä on. Lukiessa pitää ensin päästä irti Taatan joulutarinaäänestä. Teos kuuluu Elokuun kanssa niihin, joita Frans ei itse jaksanut hioa loppuun.Oma kirja.
- Nupponen Sakari: AIKAMATKA HOTELLI VIRUUN
189 s. Ajatus Kirjat 2007
Koskaan en ole yötä Virussa viettänyt, mutta kiintoisaa tämän lukeminen oli Viron historian kannalta. Viru-keskuksessa tietysti olen aikaa useinkin viettänyt, vaikka sen ravintoloihin en ole sisältä tutustunut (paitsi kerran Salmisen kanssa). Oma alennusmyyntikirja.
- Hurtta Boris: VALDEMARIN KIRJA
464 s.Portti 2010
Juna- ja lentomatkalla Madeiralle tämä oli mainiota lukemista. Ja parvekkeella loput. Yliluonnolliset osat tuntuvat päälleliimatuilta, kait mukana scifi-lehden linjan takia. Neulamäen kirjaston kirja.
- Pinter Jason: MERKITTY MIES *
378 s. Bestseller 2008 (Eeva Koskimies)
Amerikkalaista roinatavaraa, joka oli pakko lukea Madeiranmatkalla paremman puutteessa. Oma kirja, jonka jätin hotellin vaihtohyllyyn ja otin tilalle omakseni seuraavan:
- Holt Anne: VEREEN KIRJOITETTU ****
217 s. Gummerus 2002 (Katriina Savolainen)
Neljäs täplä johtunee siitä suuresta helpotuksesta, kun edellisestä roskasta pääsin eroon lukemaan kunnollista poliisiromaania. Luulisin tämän ennenkin lukeneeni. Nyt oma kirja, vaihdettuani tämän hotellissa Pinteriin.
- Nesser Håkan: CARAMBOLE ***
332 s. Tammi 2007 2.p (Saara Villa)
Viihdyttävähkö teos ilman sen kummempia ansioita. Oma kirja, joka kävi Madeiralla. Pirkko luki sen matkalla, minä vasta kotiinpaluun jälkeen. Oma teos.
- Mörne Håkan: SEIKKAILUJEN TIELLÄ ****
350 s. Kirja 1929 (Lauri Hirvensalo)
Mainio matkakertomus Amerikasta. Jos puoletkin on totta, matka oli todella rasittava. Vähissä rahoissa, paljon jalkaisin tai jäniksenä kulkien Håkan läpäisi Etelä-Amerikan Amazonasin kohdalla, kulki laivoilla työtä tehden Pohjois-Amerikkaan ja siellä San Franciskosta Galvestoniin, josta laivalla Eurooppaan. Hieno nahkaselkäinen oma kirja.
- Harrison Jim: NOITA ***
256 s. SSK 1985 (Heikki Eskelinen)
Oudohko teos Amerikan maalta. Kirjakerhon kirja, jonka ostin muovikassissa muitten joukossa.
- Jalonen Olli: POIKAKIRJA ***
256 s. Otava 2010
Erittäin mainion alun jälkeen taianomaisuus katosi ja loppu oli junnaamista. Jalonen ei kuulu niihin kirjailijoihin, joita ymmärtäisin. Neulamäen kirjaston kirja.
- Nopola Sinikka: EILA, RAMPE JA ELÄMÄN TARKOITUS **
224 S. Wsoy 2009
Teräviäkin huomioita, kait itsestäänselvyyksiä. Yhtä pätevä opas elämän tarkoituksen löytämiseen kuin mikä tahansa muu opus. Oma kirja.
- Auer Eino: NAISTEN OMA MAAILMA *
240 s. Gummerus 1932
Hieman sovinistinen ”leikillinen romaani”, erittäin aikansa tuote. Yrjö Maunola on tämän kirjan 1932 omistanut. Kauniisti sidottu, en tiedä, onko sitoja kustantamo vai Yrjö. Oma Kontista eurolla ostettu teos.
- Saramago José: ELEFANTIN MATKA***
226 s. Tammi 2011 (Sanna Pernu) (KK)
Seitsemän ensimmäistä Saramagoa viehättivät minua suuresti, viimeiset ovat tuntuneet osittain pitkäveteisiltä. Kait viimeiset, koska Saramago kuoli viime vuonna. Ehkä nämä ovat minulle jo liian hienoja. Kirjaston kirja.
- Pihkala Juha ja Valtaoja Esko: TIEDÄN USKOVANI, USKON TIETÄVÄNI **
296 s. Minerva 2010
Lopun harpoin, koska asiasta ei selvää tullut vaan samat inttämiset toistuivat. Ei keskustelua synny, jos kummallakin on varma tieto asiastaan. Valtaojan osuudessa on jopa uusi käsky: ”Älä luule tietäväsi varmaa totuutta.” Loistava käsky. Silti ”Valtaoja uskoo tieteeseen enemmän kuin Pihkala Jumalaan” (Pihkalan tekstistä). Kirjaston kirja.
- Kallas Aino: LÄHTEVIEN LAIVOJEN KAUPUNKI **
98. s SKS 1995 2.p
Fantasia oli kaikesta päätellen piilotettu osaan Saarenmaalainen Intermezzo. Muut osat olivat mielenkiintoisempia. Lisäksi tässä SKS:n uusintapainoksessa on mukana mm. aikalaisarviointeja lehdistöstä. Oma kirja, jonka tilalle pyrin ensimmäisen painoksenkin vuodelta 1913 hankkimaan.
- Waltari Mika: VIERAS MIES TULI TALOON ****
212 s. Wsoy 1937
Luin tämän kirjan ensimmäisen kerran parikymmentä vuotta sitten leirintäalueen mökissä. Mainio kertomus, jossa jopa mies unessa näkee vanhan perunakuopan, josta sitten löytää piilotetun aseen. Vähemmälläkin fantasialla on moni kirja ”Suomenkielisen sf-, fantasia- ja kauhukirjallisuuden bibliografia”ssa mukaan päässyt.
27. Siekkinen Keijo: JÄÄHYVÄISET RAKKAUDELLE ***
236 s. Gummerus 2008
Hauskahko teos, jossa kerrotaan myös minulle tutuista ihmisistä Jyväskylässä. Ylä-Ruutin ravintolassa näitä olen tavannut, ennen kaikkea yleispyörijä Lauri Vilkin. Oma alennusmyyntikirja.
28.Karhumäki Urho: ELOTALKOOT **
149 s. Wsoy 1937.
Olympiavoittajan (Berliini 1936, Avoveteen) novellikokoelma mahdollisimman yksinkertaisista maalaiselämän tapahtumista ja tunnelmapaloista. Mainiota ajankuvaa. Tädin kirja.
29.Waltari Mika: JÄLKINÄYTÖS ****
243 s. Wsoy 1938
Jatkoa romaanille Vieras mies tuli taloon. Kun yleisö närkästyi siitä, että aviomiehensä surmannut nainen näytti jäävän rangaistuksetta, Waltari kirjoitti jatkon, jossa toimitti naisen vankilaan. Missään vaiheessa ei jää epäselväksi, kenen puolella Waltari on. Mainio melodraama yhteensä, kunhan suhteuttaa sen aikaansa. Oma kirja.
30.Sabatini Rafael: KUNINKAAN MIEKKAMIES ***
256 s. Gummerus 1927 (P.K.) En löytänyt kääntäjälle tarkempaa nimeä.
Reipashenkinen säiläseikkailu menneeltä ajalta. Loppu tuntui lyhennelmältä, eli töksähti kuin seinään. Oma kirja.
31.Cain Chelsea: SUORAAN SYDÄMEEN *
384 s. Wsoy 2008 3.p (Kristiina Savikurki)
Ällöttävä sujuvasti kirjoitettu amerikkalainen sadistinen roskaromaani, jossa ei ole järjen eikä loogisuuden häivääkään. Usko ihmisiin tässä menee lopullisesti, koska kirjasta joudutaan jopa uusia painoksia ottamaan. Oma Wsoy-pokkari, jonka säästää silppuamiselta paperinkeräykseen vain kunnioitus kirjaa kohtaan ylipäänsä.
32.Kallas Aino: PÄIVÄKIRJA I Vuodet 1897-1906 ***
355 s. Otava 1953 4.p
Totta puhuen ihmettelen, että nämä päiväkirjat on julkaistu, jopa Kallaksen eläessä, ja tietenkin hänen luvallaan ja toimittamana. Kaitpa siinä on pystynyt vähän sensuurikynää käyttämään. Etukäteen arvelin, että on tylsää luettavaa, mutta päin vastoin. Oma kirja.
33.Turunen Heikki: HÄMÄRÄTUNNIN TARINOITA ***
330 s. Wsoy 2010
Elävää ja mielenkiintoista kieltähän tämä. Ja kertomista siitä ajasta, jolloin minäkin olin nuori. Kuitenkaan en ole koskaan oppinut suuresti nauttimaan Turusen viipyilevästä tarinoinnista. Minun vikani. Kirjaston kirja.
34.Kianto Ilmari: PUNAINEN VIIVA
198 s. Otava 1909
Luultavasti luin nyt ensimmäisen kerran läpi. Elokuvan olen nähyt tietysti useinkin. Suomen kansan perusteoksia, joten en edes uskalla pisteyttää. Pientä kokoaan valtavasti suurempi kertomus. Oma Vammalan torilta ostamani kirja, joka on joskus ollut Ahtialan lainakirjaston opus nro 122.
35.Riikkilä Väinö: PERTSA JA KILU ***
148 s. Wsoy 1952
Mainio nuortenkirja, en ihmettele, miksi nämä P&K-kirjat olivat minulle niin mieleen. Oma Kihniön kirjastolle joskus kuulunut teos.
36.Roberts Rinehart Mary: PELOKAS NAINEN ***
270 s. Gummerus 1954 (Laura Tala) SalamaSarja
Viisi aivan kelvollista salapoliisikertomusta. Oma kirja, jonka luin Tallinnassa.
37.Leon Donna: UNELMIEN TYTTÖ **
286 s. Otava 2010 (Kristiina Rikman)
Nämä Brunettin tutkimukset ovat jotenkin aneemisia. Näitä mainostetaan oivallisina Venetsia-kuvauksina, vaan ei minun kaupunkitietouteni ole mitenkään lisääntynyt. Enpähän ole koko Italiassa koskaan käynyt, eikä tämäkään kirja sinne kisko. Kirjastokirja.
38.Waltari Mika: KUUN MAISEMA *****
272 s. Wsoy 1953 4.p
Kuusi tiivistä kertomusta, joissa Waltari ei vitkastele samoin kuin laajoissa historiallisissa romaaneissaan. Etenkin kolme ensimmäistä (Jokin ihmisessä, Jäinen saari ja Kuun maisema) olivat vaikuttavia. Yksi (Ennen maailmanloppua) hipoo läheltä fantasiaa. Kaksi viimeistä ovat kevyttä viihdetavaraa. Oma kirpputorikirja.
39.Räsänen Aino. SOITA MINULLE, HELENA **
254 s. Karisto 1980 23.p (1946)
Nykyään otettu jo 27. painos 2010. Ei kuitenkaan minua varten kirjoitettu, tällainen ihanteellisuus ja jääräpäisyyteen menevä mukakunniallisuus tuntuvat oudoilta. Elokuvaa en ole nähnyt. Enkä aio lukea koko kymmenosaista sarjaa. Vuolijoen Niskavuori-sarja kiinnostaa minua enemmän. Lainakirja.
40.Mantere Reino: VALTATIELLÄ **
157 s. Wsoy 1948
Vilpitön epätasainen yritys kirjoittaa työväestötekstiä. Viiden novellin kokoelma. Wikin mukaan vuonna 1909 syntynyt kirjailija elää vielä. Tokkopa? Oma kirpputorikirja.
41.Raittila Kaisa: IKONIN HILJAINEN PUHE
84 s. Kirjapaja 2011 2.p
Kaunis pieni kirja, ”ikonihistorian lyhyt oppimäärä”. Kirjaston kirja.
42.Sirén Vesa: SUOMALAISET KAPELLIMESTARIT *****
1000 s. Otava 2010 3.p
Erinomainen ja kattava selvitys Suomen kapellimestareista. Ei pelkkää hyminää vaan myös kritiikkiä. Tieto-Finlandian voittanut teos, jonka ostin Pirkolle joululahjaksi.
43.Kallas Aino: PÄIVÄKIRJA II (1907-1915) ***
370 s. Otava 1953
Vereslihalla kirjoitettua tekstiä. Rakastaa – ei rakasta yhtä tai toista. Outo Luiga koko ajan taustalla, oman Oskarin kanssa epäilyä. Sotakin lähestyy. Asema kirjailijana vakiintuu vähitellen. Mielenkiintoista luettavaa. Oma kirja.
44.Clarke Arthur C.: JUMALAN MOUKARI *
163 s. Jalava 2010 ((Matti Rosvall)
Tämä vuonna 1993 julkaistu teos olisi saanut jäädä suomentamatta. Lisäksi suomennoskin on viimeistelemätön. Kohta 20 vuotta vanhaan, tieteeseen perustuvaan juttuun olisi pitänyt lisätä nykytieteen vaatimat täydennykset erillisinä loppuun. Kirja on huitaistu rahanhimossa ilmoille. Hävetkööt. Kirjastosta.
45.Onerva L.: HÄISTÄ HAUTAJAISIIN *
232 s. Otava 1934
Viimeisen novellin ”Hiljaisuuden pauhina” takia pistän fantasiahyllyyn. Muuten ei näissä jutuissa ollut mitään minua kiinnostavaa. Runoilijan tekstiä, enkä minä novellirunouttakaan ymmärrä. Kirpputorilta ostamani kirja.
46.Rimminen Mikko: NENÄPÄIVÄ **
339 s. Teos 2010 3.p
Kaitpa tämä on sujuvaa ja ajateltua tekstiä, mutta minusta kiusallista luettavaa. Oma kirpputorilta kolmella eurolla ostamani kirja.
47.Dickson Carter: PYÖVELIN TIKARI *
286 s. Viihdeviikarit 1989 (Pasi Junila)
Liian jahkaileva ensimmäinen Henry Merrivalesta kertova teos. Luulisin tämän ennenkin lukeneeni. Oma kirpputorikirja.
48.Carr John Dickson: NOIDAN LOUKKU **
286 s. Viihdeviikarit 1989 (Reijo Kalvas)
Sama kirjailija kuin edellä, vaikkakin eri nimellä Huolimattomasti käännetty hieman tikari-kirjaa kiinnostavampi kertomus. Kontista ostin itselleni.
49.Lagerlöf Selma: JERUSALEM I ****
274 s. Wsoy 1938 2. p (J. Jäntti)
Toinen Selman pääteoksista, viehättävä kuvaus elämästä Ruotsin maaseudulla. Sarjassa ”Aikamme romaaneja”. Oma Siilinjärven rompepäiviltä hankittu teos. Nämä kolme viimeistä luettu Kuopion Keskussairaalan nivelkirurgisella osastolla.
50.Leonard Elmore: MIELETÖN JUTTU ***
233 s. Book Studio 1998 (Tapani Bagge) (2.p, tätä ei pokkarissa kerrota)
Filmattu teos, josta on tv-sarjakin Suomessa pyörinyt (Kumpaakaan en ole nähnyt). Sen verran kaavoista poikkeava, että oli ihan mukava lukea. Oma kirpputorikirja.
51.Dibdin Michael : SALASEURA **
318 s. Gummerus 1996 (Seppo Loponen)
Suomennos tietenkin huippuluokkaa, mutta eivät nämä Zen-kirjat minua jaksa kiinnostaa. Korruptoitunut päähenkilö voisi olla virkistäväkin juttu, mutta ei vaan ole. Oma kirjaston poistomyyntikirja, jonka ”halvalla sain” (ilmaiseksi)
52.Meriluoto Aila: VIHREÄ TUKKA *
138 s. Wsoy 1982
Tälle kertomukselle ei ole kohderyhmää. Tarina ei vedä eikä suurta viisautta löydy. Fantasiakliseitä riittää. Oma kirja, jonka lukeminen harmistutti.
53.Panteleimon: VALAMON PATERIKON ****
343 s. Valamon luostari 1989
Toki ennenkin olin lukenut. Valamon luostarin munkkien asiallisia elämäkertojahan nämä. Oma teos ilman tekijän omistuskirjoitusta (Muissa P:n teoksissa on)
54.Honka Aaro: URHOT UUSISSA MAISSA **
251 s. Valistus 1953
Ote takakansitekstistä: ”Samalla kun ”Urhot” on jännittävä ja reipas seikkailukirja, se on erittäin opettavainen”. Näin on. Joukkue voittaa mantereen ympärikulkukilpailun kokaiinin voimalla, urhomme suhtautuvat persumaisesti muukalaisiin ja näin Suomen lippu lopussa liehuu voittosalossa. Taitaa tässä maa(ilma)ssa kuitenkin jotain eteenpäinmenoa asennoitumisessa tapahtua. Oma huonokuntoinen kirpputorikirja, jota ei kannata kunnostaa.
55.Chorell Walentin: NAINEN ***
203 s. Wsoy 1958 (Seppo Virtanen)
Trilogian loppuosa. Miellyttävää vaatimatonta tekstiä, mutta harmittaa, kun kirjailija panee päähenkilön tekemään epäviisaita ratkaisuja. Särmääkö muka tulee? Oma kirja, alkuosat Kiviharjun hyllyssä.
56.Lagerlöf Selma: JERUSALEM II ***
298 s. Wsoy 1938 2.p (J. Jäntti)
”Aikamme romaaneja”-sarjassa teoksen toinen osa. On siirrytty Pyhälle maalle, jossa meno ei ole yhtä vetävää kuin Taalainmaalla. Fantasiaa löytyy. Oma kirja Siilinjärven rompepäiviltä.
57.Lindgren Minna: SIVISTYKSEN TURHA PAINOLASTI *****
341 s. Teos 2011
HS:n toimittaja haukkui tämän pataluhaksi. Arvostelu tuntui henkilökohtaiselta nälvimiseltä. Olen aina pitänyt Minnan teksteistä, ja huumori on hyvinkin samanlaista kuin minulla. Itseironia on vaikea laji, myös ymmärtää. Vallaton kuvaus Väinö Hämeen-Anttilan yksin kirjoittamasta tietosanakirjasta noin 30-luvulta, ja erittäin paljosta muusta. Viides tähti arviossani on annettu aivan Matti Mäkelän kiusaksi. Kirjaston kirja.
58.Salakka Eino: VALAMON AIKAAN ***
202 s. Karisto 1995
Valamossa ennen sotia lapsuutaan viettäneen opettajan muistelmia. Lämpimän pehmeää kerrontaa jossa on sydän mukana. Oma kirja, johon Eino kirjoitti minulle omistuskirjoituksen.
59.Riikkilä Väinö: VIIMEISET KAANIT ***
122 s. SNK 1976 (1951)
Kerhokirja. Pertsan ja Kilun ensimmäiset seikkailut. Nostalgiaa kovinkin. Oma kirja.
60.VALAMON KÄVIJÖITÄ ***
165 s. Wsoy 1988 Toim. Tertti Lappalainen
Hyvin eritasoisia kertomuksia Uuden Valamon merkityksestä ihmisille (20). Lähinnä hiljaisuuden etsimistä. Etusivulla viehättävä omistuskirjoitus, Kilpelaiset ovat tämän lahjoittaneet Ullalle, Alpolle ja Jounille 1990 kauniin runon kera. Onneksi tekstiä ei ole sotattu tai leikattu. Oma kirpputorikirja.
61.Honka Aaro: SUURLEIRIN SEIKKAILIJAT **
171 s. Wsoy 1959 (1950) 3.p
Reippaan puhdashenkistä menoa yllättävine perintöineen. Neekereitä ja vinosilmiä ystävällismielisesti. Kokkelipiimää. Oma nostalgiakirpputorikirja.
62.Manninen Pekka: PEILI ***
141 s. Wsoy 2010
Nytpä en tainnut aivan ymmärtää jutun juurta. Tökkivää oli tekstikin. Jotain ihmeen kiinnostavaa tässä silti pohjalla on. Kirjaston kirja.
63.Valentin: EI PIDÄ AJATELLA **
184 s. Otava 1946 2.p
Olen monta näitä Rislakin kirjoja ostanut, kait kun olen halvalla saanut. Tässä on ihmeen paljon moraalisen opetuksen yrittämistä. Ja jotain sydämellistäkin pilkahtaa rivien väleistä. Kirpputorilta.
64.Haanpää Pentti: JUTUT ****
443 s. Otava 1946
Valikoima tuotannosta. Mainioita novelleja Piippolan mieheltä. Ei ole Pentti sotahullu eikä juuri kirkonmieskään vaan rehellisesti köyhän kansan asialla. Varkaudesta ostin kirpputorilta ja korjasin sidoksen loistokuntoon.
65.Kantonen & Koivula & Zitting: IKKUNA PYHYYTEEN
143 s. Väylä 2011
Ekumeeninen ikonikirja. Kauniit kuvat, selkeä teksti. Kirjaston kirja.
66.Bagge Tapani: SININEN AAVE ***
232 s. Tammi 2011
Hyvinkin sujuvasti kirjoitettu juttu, jossa tosin tulee liikaa raatoja. Saatan lukea toisenkin Baggen joskus – tämäkin on toinen osa 1930-1940-lukujen taitteeseen sijoittuvasta sarjasta. Kirjaston kirja.
67.Bagge Tapani: VALKOINEN HEHKU **
294 s. Tammi 2009
Edellistä kirjaa edeltävä teos, väärässä järjestyksessä luettuna. Sujuvaa on teksti, mutta miksi pitää ruumiita latoa suuria määriä. Kolme vielä aivan loppuun, vai tuliko enemmänkin. Waltarin dekkareissa on muistaakseni yksi uhri per kirja, ja erinomaisesti riittää. Kirjaston kirja.
68.Evanovich Janet: LUUVITONEN ***
338 s. Wsoy 2010 (Hanna Tarkka)
Numerodekkarien viides osa, saatan muitakin lukea. Muistuttaa hieman Graftonin aakkosdekkareita joita niitäkin olen runsaasti lukenut. Hirteistä hurjuutta ja rempseitä isoäitejä. Kirjaston kirja.
69.Riikkilä Väinö: SAARELTA NOUSI SAVUA ***
107 s. Wsoy 1977 4.p (1952)
Tämän muistan lapsuudesta parhaiten näistä Pertsa ja Kilu-kirjoista. Ilmestymisen aikaan olin juuri poikien ikäinen. Ei ihme, että näistä kirjoista on kaksikin tv-sarjaa tehty (Toisen juoni ei tosin perustu Riikkilän kirjoihin). Oma teos, tosin kokoomateos jossa myös P. ja K. merellä, jonka luen seuraavaksi.
70.Evanovich Janet: ENSIN RAHAT ***
294 s. Wsoy 1994 (Hanna Tarkka)
Kevyttä kuin mikä, oikein soveliasta kesälukemista kun ei halua vaivata ajatuskoneistoa. Sarjan aloitusosa, josta viidennen jo luin. Kirjastosta.
71.Laurie Hugh: JÄREIN ASEIN ***
423 s. Tammi 2011 (Aleksi Milonoff)
Olisipa tri House vielä jättänyt naljailun pois tekstistään niin kolme plussaa olisivat varmemmalla pohjalla. Mutta ei tämä aivan toivoton jännitystekele ole, vaikken suuremmin välitäkään suurvaltaterrorijutuista. Kirjaston kirja.
72.Evanovich Janet: KAHTA KOVEMMIN **
330 s. Wsoy 2009 (Hanna Tarkka)
Kevyestihän näitä lukee, jollei muuta halua kuin ajankulua. Kirjastosta.
73.McCall Smith Alexander: TEETÄ JA SYMPATIAA ***
319 s. Otava 2011 (Jaakko Kankaanpää)
Mma Ramotswe jatkaa tutkimuksiaan lempeässä hengessä eikä ruumiita kasaannu. Harmitonta viihdettä kesäpäivän ratoksi. Kirjastosta.
74.Evanovich Janet: KOLMAS KOVANOKKA **
355 s. Wsoy 2009 (Hanna Tarkka)
Meno jatkuu melko samanlaisena. Sujuvuudesta voisi muuten enemmänkin pisteitä antaa. Ja onhan mukana virkistävän railakas isoäiti. Kirjastosta.
75.Evanovich Janet: NELJÄS KERTA TODEN SANOO **
340 s. Wsoy 2010 (Hanna Tarkka)
Vauhti ei kun kiihtyy. Stephanie Plum on kelpo palkkionmetsästäjä jolle tosin sattuu ja tapahtuu ehkä liikaakin kaikenlaista. Kirjastosta.
76.Jungstedt Mari: KESÄN KYLMYYDESSÄ **
398 s. Otava 2007 (Leena Peltomaa) (Loisto)
Tuntui ennen luetulta, ja löysinkin vuoden 2008 kirjahautausmaasta tämän. Mutta mitään ei ollut mieleen jäänyt. Sujuvaa tekstiä mutta ei uskottava. Oma kirja.
77.Sjöwall & Wahlöö: MISSÄ VIIPYY POLIISI ***
266 s. Karisto 1973 (Ritanoro & Jalonen)
Vetäviähän nämä Beckit ovat, ja moraalisesti oikealla puolella. Gunvald Larsson eroaa eniten elokuvien Gunvaldista. Toki olen koko sarjan aikoinaan lukenut ja elokuvat katsonut. Oma kirja Venehuoneen kirjahyllystä.
78.Konkka Juhani: KULKURIN KESÄ **
79.Konkka Juhani: KULKURIN KAHLEET **
508 s. Wsoy 1947
Yhteispainos nimellä Kulkurin vaellus. Ensimmäinen teos on veijarikohelluskertomus, jonkalaisista minä en enemmälti välitä, toinen rauhoittuu kummasti sairaalaan. Toisessa on myös liiallisesti lukijan opettamista sivistynein tekstisitaatein. Moraalinen loppuratkaisu tuntuu kovin republikaaniselta. Oma kirja.
80.Aapa Uula: YHTEYSPARTIO YLLÄTTÄÄ *
243 s. Otava 1954 (Seikkailujen maailma)
Urheat soturimme hiihtelevät hangilla, eikä tuimissa taistoissa omille käy mitenkään. Lapsille suunnattua aivopesua. Oma nostalgiakirja. Porvoon Yhteislyseon kirjastonhoitaja luetti aikanaan nämä Aapa-kirjat puoliväkisin joka oppilaalla.
81.Riikkilä Väinö: PERTSA JA KILU MERELLÄ ***
130 s. Wsoy 1977 3.p
Neljäs osa P & K-sarjaa. Mainiota tekstiä ja ajankuvaa. Aikuisempi kuin edelliset kirjat, pojat aloittavat työelämäänsä. Oma tuplakirja, jossa myös Saarelta nousi savua.
82.Ropponen Markku: KUHALA JA VANGINVARTIJAN MANDOLIINI **
320 s. Tammi 2011
Kymmenes Kuhala-kirja, ja kaikki olen lukenut. Yhä enemmän nämä teokset muistuttavat Vares-juttuja. Älyllisestä juonenkehittelystä ei tietoakaan, vaan pääpaino menolla ja meiningillä. Kirjastosta.
83.Rintala Paavo: MUMMONI JA MANNERHEIM *****
409 s. Otava 1960
Hieno teos, jossa ajallisesti rinnakkain kukevat Rintalan (?) mummon ja C. G. E. Mannerheimin elämät. Luin nämä (trilogia) jo 60-luvulla ja pidin kovasti. Uudelleen tutustuminen tuottaa suurta iloa. Oma kirpputorikirja, jonka luin kotimaanmatkamme aikana.
84.Ishiguro Kazuo: YÖSOITTOJA ***
226 s. Tammi 2011 (Helene Bützow) KK
Novellikokoelma, viisi musiikkia sivuavaa kertomusta. En päässyt täysin sisälle mukaan, luulenpa lukeneeni kirjan väärässä mielentilassa. Kirjastosta.
85.Rintala Paavo: MUMMONI JA MARSALKKA ****
364 s. Otava 1961
Toisessa osassa on enemmän Mannerheimia kuin mummoa. Luokkataistelua kuvataan viitteellisemmin kuin Linnan Pohjantähdissä. Heinolan antikvariaatista ostamani teos.
86.Skiftesvik Joni: LIPSAUTTAJAT **
223 s. Wsoy 2002
Sujuvasti kirjoitettu kertomus, jossa ikävä kyllä kaksi tökeröä varkaustapausta. Lopussa langat toki sitaistaan loogisesti yhteen. Kirjastosta.
87.Tammsaare A. H.: KUOLEMANTANSSI ***
668 s. Otava 2011 (Juhani Salokannel)
Totuus ja oikeus-sarjan neljäs osa, minulle hidas- ja vaikealukuinen. Avioliittodraama 1920-luvulta, jonka kautta kuvataan elämää tämän ajan Virossa. Kirjastosta.
88.Riikkilä Väinö: ADVENTUREN VIIMEINEN LASTI ***
152 s. Wsoy 1957
Aikuistuneet Pertsa ja Kilu jatkavat seikkailujaan tässä sarjan viimeisessä osassa. Mukaan tulee Pirkko, joka viimeisellä sivulla aiheuttaa Pertsassa salavipinää. Todellinen kehityskertomus. Oma kirpputorikirja, jonka on joskus omistanut Simo Pihlaniemi.
[Ylläolevat kaksi kirjaa ovat saaneet saman määrän pisteitä. Mistä siis kysymys? Mikäli ajateltaisiin vain lukuhuvia, Pertsa ja Kilu saisivat tähden lisää ja Tammsaarelta otettaisiin kaksi pois. Kuolemantanssi teetti työtä ja lukeminen kesti iät ja ajat. Voisi tietenkin ajatella, että sosiaalinen paine pakottaa antamaan tunnetulle kaunokirjalliselle teokselle enemmän täpliä, joilla haluaa teeskennellen näyttää muille oman hienoutensa. Olen saanut itseni sellaisesta kiinni Keltaisen Kirjaston kohdalla. Mutta ehkä pisteytys riippuu myös siitä, mitä kuvittelee teoksesta itselleen saaneensa. Epäilemättä Tammsaaren teos antaa ajattelemisen aihetta ja ehkä omalta osaltaan ”sivistää” lukijaansa, mitä lie sana tarkoittaakin. ]
89.Guareschi Giovanni: TOVERI DON CAMILLO ***
292 s. Wsoy 1964 2.p (Ulla-Kaarina Jokinen)
Näitä Camilloja on ollut hauska lukea, ja edelleen voin olla tyytyväinen, etten ole ollut koskaan puoluepoliittisesti aktiivinen. Muistan piirustuksenopettajan aikanaan Porvoossa lukeneen meille ensimmäisiä sarjan osia, silloin, kun piirsimme annettua tehtävää. (Nykyään varmaan opettajan pitää koko ajan juoksennella luokassa ympäriinsä sotkeutumassa toisten töihin) Oma kirja.
90.Skiftesvik Joni: GAGARIN KINOKSESSA ***
267 s. Wsoy 2000
Lyhyttä proosaa, joissa mukaviakin oivalluksia. Jostain syystä en pysty ajattelemaankaan Skiftesvikille kolmea täplää enemmän. Kirjaston kirja.
91.Väänänen Kalle: KOULUKASKUJA **
318 s. Karisto 1962
Kallen keräämiä koulukaskuja. Mies kerkesi kuolla kesken kaiken, joten V.O.Haakana toimitti teoksen valmiiksi. Vanhahkoa hiljaista huumoria joka tuntuu nykylukijasta oudolta. Oma kirja.
92.Immonen Tapani: KUOLEMA KUKKIEN AIKAAN **
219 s. Gummerus 1969
Poliisiromaani 1920-luvulta. Eipä ole aikakautta osattu maalata uskottavaksi, eikä juonessa ja ratkaisussa ole kehumista. Toinen täplä kansakoulunopettajalle hyvästä yrityksestä. Oma kirpputorikirja.
93.Rintala Paavo: MUMMON JA MARSKIN TARINAT ****
384 s. Otava 1962 2.p
Trilogian päätösosa. Mummo kuolee, marskin presidenttiyttä ei mainitakaan. Kumpi lie parempi ja tärkeämpi ihminen. Mummo tietenkin, marski on asemansa liki voimaton vanki. Oma kirpputorikirja.
94.Onttoni Miihkali: UUSI ISÄNMAA ***
165 s. Wsoy 1935
Paremminkin mielenkiintoista kuin tasokasta kerrontaa Karjalasta. Mikko Miihkali Karvonen oli kansakoulunopettaja, jonka kirjoja joutui sodan jälkeen kiellettyjen kirjojen luetteloon. Tietääkseni ei tämä. Oma kirpputorikirja.
95.Palmu Heikki: PAAVALI, RISTI JA RIITA ****
182 s. Wsoy 1992
Apostoli Paavali on mielenkiintoinen henkilö. Jokin aika sitten luin teoksen Paavalin jalanjäljillä, ja tässä Palmu kertoo omasta tavastaan ymmärtää Paavalin kirjeitä. Kun kirja pistää välillä ajattelemaan, sitä ei ole suotta lukenut. Oma teos.
96.Lampi Heimo: TUOMARIN VALA **
189 s. Kirjapaja 1989
Nunna Kristodulin (Anna-Leena Lampi) isän kirjoittama kirja, jossa kerrotaan hovioikeuden presidentiksi ylenevän tuomarin työstä. Dekkarinkin kirjoittanut tekijä (Kuolema kulkee Meteoralla) ei tosin ole liiemmälti sujuvasanainen, ja oman hännän nostoakin on liiaksi asti. Oma teos.
97.Pekkanen Toivo: AJAN KASVOT *
115 s. Wsoy 1942
Sotapropagandaa. Jotain kait piti yrittää mielenylennykseksi, kun maailmanmenossa ei ollut pienintäkään järkeä. Parasta kirjassa on esilehti, jossa lottasisaret (6) toivottavat onnea lotalle nimeltään Helena. Oma kirja.
98.Tuuri Antti: RATA ***
207 s. Otava 2010
Rukajärvi-sarjan teos. Eleetöntä kerrontaa siitä, mitä tapahtuu. Kirjaston kirja.
99.Lander Leena: TULKOON MYRSKY ****
395 s. Wsoy 1994
Tavattoman vaikuttava kertomus. Vaikea minun oli pysyä mukana siitä, kuka kulloinkin oli äänessä. Olkikumpu lie yhdiste Olkiluodosta ja Outokummusta. Kertomus kivestä, malmeista ja mineraaleista. Ja hyvin paljosta muusta. Oma kirpputorikirja.
100.Hyry Antti: AITTA *****
189 s. Otava 2000 3.p
Tässäpä kirja, joka osuu minulle nappiin. Hienohan ja arvostettu tämä on muutenkin, mutta lisänä tulee täysin henkilökohtainen hyvänolon tuttuuden tunne. Oma kirja.
101.Meriläinen Riitta: KORPPI KUTSUU KUOLEMAAN **
245 s. W+G 1973
Epäuskottavan juonen kanssa painiskeleva poliisiromaani. Sen verran sujuvuutta löytyy, ettei läpiluku aivan iljettävää ollut. Oma kirja.
102.Mäkelä Hannu: MUISTAN ****
336 s. Tammi 2011
Osa Lapsuus, joten jatkoa saattaa tulla. Puolitutun (yhtä aikaa Opettajakorkeakoulussa) minunikäiseni miehen muisteluja Kallion seutuvilta. Sana miehellä on hallussaan. Lainakirja.
103.Enqvist Kari: MONIMUTKAISUUS *****
389 s. Wsoy 2008
Luin jo toiseen kertaan. Mainio yleisselostus ”elävän olemassaolomme perustasta”. Lainakirja.
104.Colliander Tito: ILJA REPIN **
347 s. Tammi 1944 (Lauri Kemiläinen)
Hieman kuivahko selostus tämän ukrainalaisen taidemaalarin elämästä ja töistä. Oma kirpputorikirja.
105.Symons Julian: SOLOMON GRUNDYN LOPPU ***
285 s. Wsoy 1987 (Kirsti Kattelus) SAPO 309
Erilainen kertomus, perusteellisen alun jälkeen tunnelma tiivistyy kohti ehkä kuitenkin odotettua loppua. Oma kirja.
106.Sariola Mauri: LAVEAN TIEN LAKI ***
307 s. Gummerus 1969 7.p
Enpä ollut ennen lukenut. Aivan taitavaa juonenkuljetusta joka hieman kuihtuu epäuskottavaan murhaajan rikostoveriin. Oma kirja. Kaksi edellistä luettu Tallinnanmatkalla.
107.Hälli Matti: AURINKOISIA TARINOITA ***
204 s. Otava 1951.
Lempeän hyväntuulista jutustelua. Oma kirja.
108.Kallas Aino: PÄIVÄKIRJA III *
224 s. Otava 1954
Vuodet 1916-1921. Suurimmalta osin mielenkiinnotonta haikailua Eino Leinon perään. Siinä ei perhe, lapset ja Oskar, paljon paina kun Aino painelee runoilijan perässä. Oma kirja.
109.Hietamies Laila: VIENAN PUNAINEN KUU ***
399 s. Otava 1992
Vetävästi kirjoitettu lukuromaani, joka yrittää olla painavampi kuin onkaan. Omahan tämäkin.
110.Lansdale Joe R.: KAHDEN KARHUN MAMBO **
266 s. Book Studio 1999
Kun mies kiipeää itse kolme metriä puuhun sen jälkeen kun hänet on perusteellisesti hakattu ja ammuttu puolikuolleeksi, minulta menee usko. Sujuvaahan tämä on, roskantekemisen keveyttä. Oma kirja.
111.Surakka Jaakko: AIKAMODULI -*
250 s. Koivu ja tähti 1996
Tarkoittaneeko moduulia? Kahlasin läpi, joten selvisi, että scifi-fantasiahyllyyn tämä tekele kuuluu. Muuten olen sitä mieltä, että jos kirjailija tai kustantaja ei tiedä hölkäsen pöläystäkään yhdyssanoista, ei kirjantekoon pitäisi ryhtyä. Ja viisi romaania on jo mies rustannut. Oma kirpputorikirja.
112.Sariola Mauri: PUNAISEN KUKON LAULU ***
224 s. Gummerus 1963 3.p
Ammattimiehen työtä, jäykähköä tekstiä, jota on toki helppo lukea. Juontakin löytyy. Oma Pielaveden kirpputorilta halvalla ostettu teos.
113.Highsmith Patricia: LAHJAKAS HERRA RIPLEY *
349 s. Book Studio 200 (J-V. Sappinen) (Taskukirja)
Iljettävä päähenkilö, joka ei murhistaankaan jää kiinni, ei mieltä ylennä. Filmattu teos, elokuvaakaan en suostu katsomaan. Oma kirja.
114.Sariola Mauri: EI LOITSU EIKÄ RUKOUS ***
449 s. Gummerus 1959 3.p
Sujuvasti ja laskelmoidusti kirjoitettu teos, jossa ei yllätyksiä pääse tapahtumaan. Luin ensimmäisen kerran 50 vuotta sitten, muutaman kohdan vieläkin muistin. Oma.
115.Nykänen Harri: PYHÄ TOIMITUS *
252 s. Crime Time 2011
Juoni tökkii ja loogisuus samoin. Lainakirja.
116.Rahikainen Kalevi: AURINKO ON VIELÄ NUORI **
154 s. Karisto 1962
En mielelläni kuuntele tai lue uniselostuksia, ja tässä niitä on liialtikin. Lapsuudenkuvaus peittyy hössötyksen alle. Oma kirja.
117.Pulla Armas J.: ”OLE VIISAASTI HÖPERÖ!” **
186 s. Karisto 1940 2.p
Lisämääreenä kirjannimessä ´sanoi vääpeli Ryhmy’. Täysin uskomatonta sotasekoilua rintaman takana Neuvostoliitossa. Niin yliampuvaa sankaritarinaa, ettei edes pahalta tunnu. Pienenä minä ja sisareni leikimme Ryhmyä ja Romppaista, vaikkei kumpikaan ollut yhtään kirjaa lukenut, eivätkä leikit sotaleikkejä olleet. Siitä ajasta on jotain positiivista näitä hahmoja kohtaan mieleeni jäänyt. Ja onhan mukana komea kissa Mörökölli. Oma kirpputorikirja.
118.Palmer Bob: ANSALDON ROOLI *
125 s. Fennia 1944
Palmerin takaa löytyy Kaarlo Nuorvala, monen nimimerkin monitoimimies, joka kerkesi käsikirjoittaa elokuviakin (ensimmäiset Palmut) ja oli aikanaan myös lyhyen aikaa natsilehden päätoimittajana. Valtava määrä roskakirjoja, tämäkin tuntuu lauserakenteista päätellen englanninkielisestä tekstistä vohkitulta. Oma pehmeäkantinen kehno läpyskä.
119.Mäki Reijo: MUSTASIIPI ***
397 s. Otava 2011
Sujuva teos olisi vielä sujuvampi, ellei yksi ”sattuma” sotkisi loogisuutta. Saaristomeren saaressa, rinnakkaisissa mökeissä, ihmeesti yhteen osutaan. Kirjaston pikalaina.
120.Oja Heikki: AIKAKIRJA ***
286 s. Otava 2000 3.p
Kaikki ajanlaskusta asiallisesti. Oma kirja.
121.Hawking Stephen & Mlodinov Leonard: SUURI SUUNNITELMA ***
238 s. Wsoy 2011
Ennakko-odotuksista huolimatta mitään todella uutta ei tästä teoksesta löytynyt lukuunottamatta seuraavaa: ”Tähdet ja mustat aukot eivät voi ilmestyä tyhjästä, mutta kokonainen maailmankaikkeus voi”. Kirjaston kirja.
122.Finni Saara: VALAMO – sinisen kukan saari ***
350 S. Tammi 1990 2.p
Historiaosaltaan sujuvasti ja ennen kaikkea puolueettomasti kirjoitettua tekstiä. Nykypäivä-osuus luonnollisesti pahoin vanhentunutta. Luin nyt uudelleen, ja taidanpa käydä pikapuoliin katsomassa, miltä Laatokan Valamo tänä päivänä näyttää. Edellisestä vierailusta on ainakin viisi vuotta.Oma kirja.
123.Quinn Spencer: KARVAT PYSTYSSÄ ****
360 s. Wsoy 2011 (Aila Herronen)
”Nuuskijatutkimuksia” on teoksen alaotsikko. Koirahan koko jutun kertoo ja pisteitä ropisee erilaisuudesta. Ihan vetävännormaali yksityisetsiväjuttu tämä muuten on. Kirjaston kirja.
124.Skiftesvik Joni: PERÄMIES JOKELAN KOTIINPALUU ***
315 s. Wsoy 2011
Sujuva tosipohjainen kertomus, jossa ei ole sinänsä mitään vikaa. Kovin laihalta vain anti tuntuu. Ajanvietekirja kirjastosta.
125.Arijoutsi: KOLMESTA POIKKI **
198 s. Otava 1948 2.p
Heikki Marttilan kolmas novellikokoelma, joka on oikeastaan ihan veikeää sanailua. Kovin vain aikansa tuote. Oma kirja.
126.Ishiguro Kazuo: PITKÄN PÄIVÄN ILTA *****
283 s. Tammi 1994 2.p (Helene Bützow) (KK)
Äärimmäisen kuivaan tekstiin täytyy ensin totuttautua, sitten teos alkaa vähän kerrallaan avautua hyvinkin moneen suuntaan. Lojaaliudesta ja sen viisaudesta on kysymys. Oma kirja. (Uskollisuus-sana ei sovi tähän, joten joudun käyttämään sivistyssanaa.)
127.Himmi Tauno: MIEKKA JA RISTI ****
371 s. Karisto 1948
Oma kirja.
128.Aho Juhani: PANU *****
485 s. Wsoy 1948 15. p (Kootut teokset VII)
Oma kirja, äskettäin ostamastani teossarjasta.
Täysin sattumalta luin nämä kaksi romaania yhtä aikaa – Himmin alakerrassa ja Ahon yläkerrassa. Kummassakin on kyse kristinuskon tulosta Suomeen noin 1200-luvulla. Himmin kristinusko on paavinuskoa, Ahon ortodoksisuutta (Kr. k). Valamon luostarikin pari kertaa mainitaan. Kumpikin teos kuvaa aikaisempaa pakanauskoa ansiokkaasti. Himmin teos on ajanvietettä parhaimmillaan, Laila Hietamies – Hirvisaari-luokkaa, Aho taas on paneutunut kysymykseen kansatieteellisellä tarkkuudella. En Himmistäkään mitään asiavirhettä huomaa, en tosin ole alalla pätevä. Joka tapauksessa kummankin teoksen lukeminen oli sekä miellyttävää että antoisaa. Ahon tuotannossa on paljon muutakin huomattavaa kuin Rautatie, isän lamppu ja jäniksenpoika. Viime vuonna jo luin Papin tyttären ja Papin rouvan. Jatkan tutustumista.
129.Manninen Pekka: ÄÄNISLINNA *
256 s. Helsinki-kirjat 2011
Ällöttävä lainakirja, jonka lopun harpoin. Ällöttävyys johtuu etenkin kuvattavien ihmisten epämiellyttävyydestä. Tietenkin tuollaisia ihmisiä on olemassa, mutta en halua lukea heistä.
130.Aapeli: SIUNATTU HULLUUS ***
156 s. Wsoy 1948
Mollbergin elokuvahan tässä pyörii lukiessa koko ajan mielessä. Rummukaisen veljekset kuljettavat nuorinta veljeä hullujenhuoneelle. "Hyviä on vähän, pahoja vielä vähemmän, mutta meitä siunatusti hulluja on lukematon määrä." Wikin mukaan filmi päättyy näihin yläkansakoulunopettaja Wilhelm Horsman sanoihin. Voi olla, muttei kirja. Nuo sanat sanoo kaikkitietävä kertoja ennen Horsman loppukaneettia. Kirjassa lisäksi ´lukematon´ on ´laskematon´. Elokuvassa Ruusu otetaan paluumatkalla mukaan, kirjassa ei. Ehkä elokuva on aapelimaisuudessaan Aapelia etevämpi. Oma Varkauden kirpputorilta ostettu kirja.
131.Aho Juhani: JUHA *****
182 s. Wsoy 1949 15. p
Elokuva tässäkin muistuu mieleen, vaan paljon monisyisempi on kertomus luettuna. Enää en ihmettele, että Aholle vakavasti suunniteltiin kirjallisuuden Nobel-palkintoa. Oma kirja, Ahon kootuissa teoksissa osassa IX.
132.Rautapalo-Rapp T.: VILLISSÄ LAPISSA **
151 s. Otava 1946
Kaunisteleva kertomus kolmen miehen koko kesän samoilusta Lapissa. Huippukohtana kahden joutsenen näkeminen – ne todella olivat harvinaisia tuohon aikaan ennen Yrjö Kokon toimia. Raakkujakin turhassa helmenhimossa tuhotaan satamäärin. Oma ilmaiskirja, jonka joskus on joku Esa saanut nimipäivänään -55.
133.Salminen Sally: KATRIINA ****
424 s. Otava 1994 15.p (Aukusti Simojoki)
Lukuromaani jos mikä. Saaristolaiskuvaus, Katriinan elämä naimisiinmenosta kuolemaan. Kertomus pyörii tällä hetkellä musiikkinäytelmänä Kuopion teatterissa. En aio mennä katsomaan. Oma euron kirpputorikirja.
134.Turtola M. – Lappalainen T.: KANSALLISKIRJAILIJA JUHANI AHO **/****
284 s. Edico Oy 2011
Kirjan alussa Tarja Lappalaisen mainio jutusteleva Ahon eräänlainen elämäkerta (Tuokiokuvia Juhani Ahon elämästä), lopussa Turtolan tieteellispitkäveteinen ja asenteellinen arvio Ahosta ”lehtimiehenä, poliittisena henkilönä ja yhteiskunnallisena vaikuttajana”. Kirjaston kirja.
135.Hietamies Laila: MÄELTÄ NÄKYY TOINEN MÄKI ****
382 s. Otava 1991
Mainio kertomuskirja, jonka luin Tallinnanmatkalla junissa, laivoissa ja hotellihuoneessa. Viisiosaisen sarjan alku, jonka muutkin osat taidan lukea. Kirjastosta.
136.Serp (Seere Salminen): HIUKAN ILOISEMPI ILME **
193 s. Wsoy 1954
Melkoisen mitäänsanomattomia pakinoita. Oma kirpputorikirja, jonka v. 1954 on Toinille ostanut Toini Hutt. Liekö itselleen?
137.Kyrö Tuomas: MIELENSÄPAHOITTAJA ***
132 s. Wsoy 2010 4.p
Melko salaviisaita kertomuksia. Lienen hieman samansorttinen vanhus, mieleni minäkin kovin helposti ehkä turhan takia pahoitan. Kirjaston kirja.
138.ILOKONTTI ***
215 s. SKS 1991
”Karjalaisten kaskuja, muistoja ja sananparsia”. Toimittanut Juha Nirkko. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisee kaikenlaista mainiota, jota harvemmin osuu käsiin luettavaksi. Tämän ostimme antikivariaatista Tallinnassa annettavaksi Mapelle joululahjaksi. Tosin taitaa olla aika suorasukaista tekstiä.
139.Saat Mari: LASNAMÄEN LUNASTAJA **
141 s. Wsoy 2011 (Tuula Friman)
Mielenkiinnosta Tallinnaan luin tämän. Ehkä meni sen verran runouden puolelle, että en ymmärrä, miksi tämä on kirjoitettu. Juonen langanpäätkin jäävät ilmaan sojottelemaan. Kirjaston kirja.
140.Suomalainen Lippe: HARKITTUA UTOPIAA ***
254 s. Otava 1985
Karin oiva kuvitus. Jatkoa kirjalle Vuosi Karin kanssa, jonka luin jo aikaisemmin. Vaivatonta kevyttä kerrontaa, ehkä jopa kulttuurihistoriaa. Pielaveden kirpputorilta omaksi ostettu teos.
141.Hurtta Boris: PITKIN HAMPAIN
WHH 157 2011
Erittäin suurella mielihyvällä luin tämän lukupäiväkirjan, jota voi hyvällä omallatunnolla sanoa viisaaksi. Boris lukee paljon vanhempaa kirjallisuutta, aivan kuten minäkin. Oma tekijältä saatu whh-tuotos.
142.Haarikko Harri: KIRJAT 2011
WHH 173 2011
HH kirjoittaa pitkään jokaisesta lukemastaan teoksesta. Juonta hän ei paljasta, mutta tunnelmasta antaa pätevän kuvan. Niin pätevän, että tuntuu, ettei itse tarvitse kirjaa ollenkaan lukea. HH lukee etupäässä käännöskirjallisuutta – minulla tilanne on juuri päinvastoin - ja kotimaisista kertomatekijöistä ovat esillä vain Waltari ja Mäki. Myös englanninkielisiä kirjoja on paljon mukana. Tämä pisti minut huomaamaan, että oma vieraskielisten kirjojen lukemiseni on kokonaan tyssännyt. Eläissäni olen lukenut karkean arvion mukaan 500 esperantonkielistä, 50 ruotsinkielistä, 10 englanninkielistä ja 2 saksankielistä (luin pitkän saksan) kirjaa. HH kirjoittaa myös virheetöntä suomea, kuten myös BH. Heitä on ilo lukea.
143.Hietamies Laila: MAA SUURI JA AVARA****
416 s. Otava 1981
Lukuromaanejahan nämä todella ovat. Kannakselais-sarjan kaksi osaa olen nyt lukenut ja kolme viimeistä odottaa omassa kirjahyllyssä. Luulisin kansatieteellistäkin arvoa löytyvän. Onneksi kirjoissa on alussa henkilöluettelo, muuten en millään pysyisi mukana tarinankulussa. Kirjaston kirja.
144.Turja Ilmari: JUTTUA PIISAA *
245 s. Tammi 1955 Kurki-sarja 5
Koottuja pakinoita, joista joutuisi nykyään linnaan asenteellisuuden, rasismin yms. takia. Tylsimmillään Turja on ollessaan muka hauska. Oma pokkari.
145.Hyry Antti: KOTONA ****
208 s. Otava 1960
Luulisinpa Hyryn kaikissa teoksissaan itsestään kertovan. Pienen pojan maailmaa on kuvattu taidolla. Pakko myöntää, yksi tähti tulee Hyry-lisää, eli tämä on osa isommasta kokonaisuudesta. Oma Kontti-kirja.
146.Sariola Mauri: AINA ROISKUU KUN RAPATAAN **
247 s. Gummerus 1964 2.p
Kyllä tämä mies viihdettä osaa kirjoittaa, omalla töksähtelevällä tyylillään. Loppuun olisi kaivannut terävämpää otetta. Ja Maurilta vie minun silmissäni aina pisteitä pois mies nimeltä Pinochet. Oma kirpputorikirja.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.